Ντουτέρτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Εκτελέστε με, μην με φυλακίσετε»

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είπε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι προτιμά να τον καταδικάσουν σε ποινή θανάτου, παρά να μπει φυλακή - Το Δικαστήριο ερευνά αν ο Ντουτέρτε διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Κατηγορείται ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να σκοτώνει χρήστες ναρκωτικών

Μια πρωτοφανή δήλωση έκανε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, που ξεκαθάρισε ότι προτιμά να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, παρά στη φυλακή. 

Αν και ο Ντουτέρτε ζήτησε από το ΔΠΔ να συνεχιστεί η έρευνα εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παράλληλα αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να του απαγγείλει κατηγορίες για τα εγκλήματα αυτά. 

Ο Ντουτέρτε
αρνείται τις κατηγορίες ότι έδωσε εντολή στη αστυνομία να σκοτώνει ύποπτους χρήστες και διακινητές, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που είχε κηρύξει με την εκλογή του το 2016. 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα 

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα ανακοίνωσε ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, ενώ θα επιδιώξει να διαπιστώσει αν έχει δικαιοδοσία κι αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

«Σας καλωσορίζω. Αν θέλετε να με κρίνεται ένοχο, προχωρήστε. Ας είναι. Βρείτε μια χώρα όπου σκοτώνουν ανθρώπους τους στο εκτελεστικό απόσπασμα και είμαι έτοιμος», ανέφερε ο Ντουτέρτε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.  

«Αν με σύρετε σε έναν παραλογισμό δικών, δεν χρειάζεται. Προχωρήστε με την έρευνά σας. Κρίνετε με ένοχο, βεβαίως. Μπορείτε να το κάνετε», πρόσθεσε.

Περίπου 4.000 θύματα

Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες, η αστυνομία σκότωσε περίπου 4.000 φερόμενους διακινητές και χρήστες. Η αποκάλυψη προκάλεσε ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. 

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος και κατηγορούν την αστυνομία για συγκαλύψεις και συστηματικές εκτελέσεις. Η αστυνομία και η κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Πολύχρονη διαδικασία 

Η έναρξη της προκαταρκτικής είναι το πρώτο από μία σειρά επίσημων βημάτων που πραγματοποιεί ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, όταν εξετάζει κατά πόσον μια υπόθεση σε μια χώρα μέλος μπορεί να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.