Αγωνία για το Brexit: Πρωί - πρωί συνάντηση Γιούνκερ - Μέι στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη η συνάντηση - Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου - Βασικό πρόβλημα το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς ξεκίνησε στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των συζητήσεων.

«Ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η πρωθυπουργός (της Μεγάλης Βρετανίας) Τερέζα Μέι πρόκειται πιθανόν να συναντηθούν (σήμερα Παρασκευή) το πρωί στις 07:00 (ώρα Βρυξελλών)», ανέφερε νωρίτερα η Κομισιόν σε μια λακωνική ανακοίνωσή της, ενώ την συνάντηση επιβεβαίωσε στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα. 

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν η Ντάουνιγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξιδεύουν προς τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Σε πρόβλημα είχε αναδειχθεί τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα με τα σύνορα της Ιρλανδίας καθώς η Τερέζα Μέι δεν είχε τη στήριξη των κοινβουλευτικών Ιρλανδών εταίρων της από το κόμμα DUP.

Η ηγέτης του DUP Αλρέν Φόστερ δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης Γιούνκερ-Μέι ότι το κόμμα της εξασφάλισε έξι ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο για τα σύνορα λέγοντας ότι «η Μέ έχει τώρα ένα κείμενο που νιώθει ότι μπορεί να δείξει στην Ευρώπη».

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στη Βρετανία για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει μια δήλωση στον Τύπο όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών για το Μπρέξιτ σήμερα στις 07:50 (08:50 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr