Τουρκία: Ο Ερντογάν «ξηλώνει» δημάρχους μεγάλων πόλεων

Πρόκειται για δημάρχους που προέρχονται μεν από το κόμμα του Τούρκου προέδρου, αλλά θεωρείται ότι είναι κοντά στο κίνημα του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν - Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Κούρδους του Ιράκ

Ένα 24ωρο πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" σηκώνει τα... μανίκια ετοιμάζοντας σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα του, οι οποίες θα φέρουν τα πάνω-κάτω στα δημαρχεία μεγάλων πόλεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωνε ότι η Άγκυρα κλείνει τα σύνορα και τον εναέριο χώρο με το Βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο των αντιποίνων που θα λάβει μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τόπμπας, εγκατέλειψε ήδη τη θέση του,
ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους δημάρχους και άλλων πόλεων όπως της Άγκυρας, της Προύσας, του Μπαλικεσίρ και της Ούσακ να καταθέσουν την παραίτηση τους.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θέλει να ανανεώσει το κόμμα ενόψει των τριπλών εκλογών- προεδρικών, βουλευτικών και δημοτικών- το 2019. Αναλυτές αναφέρουν ότι η "ανανέωση" του κόμματος εντάσσεται στο πλαίσιο διώξεων που αφορούν στο κίνημα του αυτοεξόριστου ιμάμη στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν. Τις τελευταίες ώρες καθαίρεσε άλλους 39 εισαγγελείς και δικαστές με το αιτιολογικό ότι ανήκαν στο σύστημα "Γκιουλέν".

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, που ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, ότι η χώρα του, σε συντονισμό με το Ιράκ και το Ιράν, δεν θα διστάσει να διακόψει, αν χρειαστεί, τη ροή κουρδικού πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για την τοπική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι η χώρα του θα κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν και θα αποκλείσει τον εναέριο χώρο του.