Εκλογές στην Ολλανδία: Η Τουρκία αλλάζει τα δεδομένα για Βίλντερς και Ρούτε

Ισχυρό πλήγμα στον ακροδεξιό Βίλντερς από την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία - Ακόμα και αν κερδίσει, είναι δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση - Δεύτερος έρχεται ο Ρούτε, που και αυτός θα χρειαστεί εβδομάδες για να καταλήξει σε συνεργασία

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου ξεκινά ο... «προημιτελικός» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι
εκλογές στην Ολλανδία που διεξάγονται αύριο αποτελούν το πρώτο «παιχνίδι» σε ένα ντέρμπι που θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2017, καθώς ακολουθεί ο «ημιτελικός» των εκλογών στη Γαλλία, πριν φθάσουμε στον «τελικό» των γερμανικών εκλογών. 

Χέιρτ Βίλντερς -
Μαρκ Ρούτε. Οι ανθυποψήφιοι στην Ολλανδία. Ένας ακροδεξιός αντιευρωπαϊστής - ένας Φιλελεύθερος. Δύο τελείως διαφορετικοί πολιτικοί, με παρόμοια όμως ρητορική. Η Ελλάδα που αποτελούσε «τοξικό» ζήτημα έχει, σχεδόν, τεθεί εκτός προεκλογικής ατζέντας. Η Τουρκία είναι στην κορυφή. Μια ισλαμική χώρα, υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., ο πρόεδρος της οποίας αποκάλεσε συλλήβδην τους Ολλανδούς «ναζιστές». 

Μια ευκαιρία για κάθε υποψήφιο να τραβήξει την προεκλογική ρητορική στα άκρα. Μια ευκαιρία που άδραξαν και οι δύο. Το ερώτημα παραμένει: Πώς θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις Κάτω Χώρες το μέλλον της Ε.Ε;


Μονομαχία στη Χάγη 
Χέιρτ Βίλντερς:  Ακροδεξιός. Λαϊκιστής. Ο «Ολλανδός Ντόναλντ Τραμπ». Μερικά μόνο «κοσμητικά» που συνοδεύουν τον ηγέτη του «Κόμματος της Ελευθερίας». Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός το 2008 με ένα ένα κινηματογραφικό έργο μικρού μήκους, το «Fitna». Ένα φιλμ 17 λεπτών στο οποίο ο κ. Βίλντερς υποστήριζε ότι οι ισλαμιστές όχι απλώς προωθούν την τρομορκρατία και τις επιθέσεις κατά γυναικών, αλλά ότι υποστηρίζουν ένα παγκόσμιο σχέδιο για την κυριαρχία του Ισλάμ. Ο κ. Βίλντερς υπόσχεται να σταματήσει άμεσα τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες. Να κλείσει τζαμιά που λειτουργούν στην Ολλανδία. Να θέσει υπό κράτηση ισλαμιστές που προωθούν τον εξτρεμισμό. Την ίδια στιγμή υπόσχεται στους Ολλανδούς πολίτες δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Ο Χέιρτ Βίλντερς θεωρεί την Ε.Ε. υπεύθυνη για κάθε σφάλμα που εντοπίζει στην Ολλανδία. Ο κ. Βίλντερς κατηγορεί την Ε.Ε. για τα πάντα και ήταν το απόλυτο φαβορί. Μέχρι τις εξελίξεις με την Τουρκία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του κόμματος του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. 
Μαρκ Ρούτε : “It's the economy stupid.” Απέναντι στον λαϊκιστή Χερτ Βίλντερς ο κ. Ρούτε. Ο Φιλελεύθερος πολιτικός ζητεί μια τρίτη θητεία. Το βασικό του επιχείρημα είναι η οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ολλανδία θα έχει ανάπτυξη μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ένωσης. Ο κ. Ρούτε, ηγέτης του «Κόμματος της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» είναι πρωθυπουργός των Κάτων Χωρών -με υπουργό Οικονομικών από το κόμμα με το οποίο συγκυβερνά- τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup. Η ολλανδική οικονομία καλπάζει. Σημαντικότατο επιχείρημα. Το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι δεν αρκεί. Την ατζέντα στην Ολλανδία -όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.- την έχουν ήδη θέσει οι ακροδεξιοί. 

Θα μπορούσε ο Βίλντερς να γίνει πρωθυπουργός; Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ακόμα και αν το κόμμα του κ. Βίλντερς αγγίξει το 15% είναι απίθανο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα της ολλανδικής Βουλής για να καταφέρει να συγκυβερνήσει. Κάτι που αγγίζει... το όριο της επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς τα περισσότερα κόμματα της Ολλανδίας έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν σε καμία περίπτωση μαζί του. Ελάχιστα από αυτά, που δεν αποκλείουν τη συνεργασία, του ζητούν να αποκηρύξει την αντιευρωπαϊκή του ρητορική.  Ρητορική ελάχιστα δημοφιλής στην Ολλανδία, που είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης.

Ακόμα και αν ο Χέιρτ Βίλντερς κερδίσει τις εκλογές, ο κοινοβουλευτισμός της Ολλανδίας θα κυριαρχήσει. Το σύστημα της χώρας επιβάλει τις κοινοβουλευτικές συνεργασίες. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο Μαρκ Ρούτε, θα καταφέρει, αν λάβει τη δεύτερη θέση, να σχηματίσει συγκυβέρνηση και να παραμείνει στην εξουσία. Μι διαδικασία όμως που ίσως να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.  

Μέχρι τότε η Ε.Ε θα παρακολουθεί  τον «ημιτελικό» των εκλογών στην Γαλλία... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr