Νικήτρια στο ντιμπέιτ του αιώνα η Χίλαρι

Καλύτερα «διαβασμένη» και... υγιής εμφανίσθηκε η υποψήφια των Δημοκρατικών, η οποία εκμεταλλεύθηκε σωστά τις επικοινωνιακές αδυναμίες του αντιπάλου της

Η Χίλαρι έκλεψε την παράσταση στο «ντιμπέιτ του αιώνα», καθώς ήταν πιο εύστοχη , ετοιμόλογη και η λεκτική της επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ έγινε με διπλωματική μαεστρία. Ωστόσο, δεν έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον Αμερικανού «Μίδα».

Βίντεο: Το ντιμπέιτ σε 3 λεπτά


Με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν την δική τους κριτική περνώντας από «κόσκινο» τους δύο μονομάχους, επισημαίνουν πως η Χίλαρι κέρδισε πρώτα απ' όλα τη μάχη με τον εαυτό της: Δεν έβηξε σε όλη τη διάρκεια του debate, δεν στραβοπάτησε ούτε μία φορά - αν και πολλές φορές  κοίταξε το πάτωμα την ώρα που περπατούσε-  η Χίλαρι σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της πρώτης προεδρικής τηλεμαχίας με τους πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν πως εκμεταλλεύτηκε σωστά τις επικοινωνιακές αδυναμίες του πολιτικού της αντιπάλου.

Δείτε εδώ: Ολα όσα ειπώθηκαν στο ντιμπέιτ

Τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως, πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατών παρακολούθησαν την τηλεμαχία, ενώ πολλά από αυτά διεξάγουν τις τελευταίες ώρες τις δικές τους δημοσκοπήσεις για να δουν ποιος είναι ο νικητής. 

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που ανακοίνωσε το CNN μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, το 62% των ερωτηθέντων έκρινε ότι νικήτρια αναδείχθηκε η Κλίντον με μόνο το 27% να υποστηρίζει ότι νικητής ήταν ο Τραμπ.

Επίσης το περιοδικό "Τime" αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο "CNBC" έχουν στήσει τη δική τους κάλπη καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν. 

To ντιμπέιτ «έσπασε» και το Twitter καθώς καταγράφηκαν 5 εκατ. tweets για την κόντρα των υποψήφιων προέδρων!

Όπως σχολιάζει το Reuters, για τον 70χρονο Τραμπ το ντιμπέιτ ήταν μια ευκαιρία να φανεί πειθαρχημένος. Για την 68χρονη Κλίντον, από την άλλη, ήταν μια ευκαιρία να βεβαιώσει τους ψηφοφόρους πως είναι αξιόπιστη και... υγιής.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ για ρατσισμό, σεξισμό και φοροδιαφυγή, ενώ ο Τραμπ, ο οποίος θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία, χαρακτήρισε «κάκιστη εμπειρία» με λίγα αποτελέσματα την πολυετή θητεία της Κλίντον στην πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίπαλός του δεν είναι ειλικρινής στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας με την Ασία.

Χίλαρι και Τραμπ περιορίστηκαν στο να κάνει ο ένας στον άλλον προσωπικές επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα "Washington Post". 

Η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν κατάφερε ωστόσο να παρουσιάσει στους συμπολίτες της το όραμά της για το πως θα αλλάξει τη χώρα της. Η Χίλαρι επωφελήθηκε του γεγονότος ότι ο Τραμπ δεν κατάφερε να πείσει τους συμπολίτες του ότι είναι κατάλληλος για πρόεδρος.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν ξέφυγε από τα όρια. Εκείνη από την πλευρά της προσπάθησε να αποδομήσει τον πολιτικό του λόγο, αποκαλύπτοντας στο κοινό τις ανακρίβειές του.

Από το «κάδρο» δεν μπορούσε να απουσιάζει ο σύζυγος της Χίλαρι και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Δείτε την είσοδο τόσο του Μπιλ Κλίντον, όσο και της Μελάνια Τραμπ στο χώρο όπου έγινε το ντιμπέιτ

  


Οι δύο υποψήφιοι πετάγονταν συχνά από το ένα θέμα στο άλλο, με αποτέλεσμα ακόμα και ο συντονιστής να δυσκολεύεται.

Ο Τραμπ αμφισβήτησε μεταξύ άλλων την ικανότητα της Χίλαρι να ηγηθεί των Ένοπλων Δυνάμεων (ως πρόεδρος των ΗΠΑ) ενώ η Χίλαρι δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να τον «καρφώσει» για τα καλά λόγια που λέει κατά καιρούς για τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Κλίντον υπενθύμισε τα λόγια του αντιπάλου της ότι «πρόκειται για φάρσα των Κινέζων».

Δεν το είπα ποτέ αυτό, απάντησε εκείνος, ωστόσο, το 2012 ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι «η έννοια της κλιματικής αλλαγής δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να χτυπήσουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Μετά το τέλος του ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι έσπευσαν στις οικογένειές τους που ήταν παρούσες. Η Χίλαρι αγκάλιασε τον Μπιλ Κλίντον και την κόρη της Τσέλσι, ενώ ο Τραμπ έσπευσε στην σύζυγό του Μελάνια και τα τέσσερα παιδιά του.

Οι δύο υποψήφιοι θα συναντηθούν ξανά στις 9 Οκτωβρίου στο Σεντ Λούις και στις 19 Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας. Το δικό τους ραντεβού έχουν και οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι: στις 4 Οκτωβρίου.

Η τηλεμαχία στην ΕΡΤ

Η ΕΡΤ θα μεταδώσει σε επανάληψη το ντιμπέιτ των δύο μονομάχων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 4 το απόγευμα.

Ο ιταλικός Τύπος για την αναμέτρηση Κλίντον-Τραμπ
«Αμερικανικές εκλογές, η Χίλαρι κερδίζει την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica. «Τα γκάλοπ που έγιναν αμέσως μετά το ντιμπέιτ δίνουν μια σαφή απάντηση, όπως εκείνο του CNN, το οποίο δίνει προβάδισμα της τάξης του 62% στην υποψήφια των δημοκρατικών. Θα πρέπει να περιμένουμε, όμως, κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες, για να καταγραφεί μια μονιμότερη διάθεση και να καταλάβει κανείς αν η μεγάλη αυτή λεκτική σύγκρουση μπόρεσε να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αυτών».
 
«Με υποδειγματικό αυτοέλεγχο, η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπερβάλλει», γράφει η La Repubblica . Όσο για τον Τραμπ, θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός «όταν αναφέρθηκε στις ελεύθερες, εμπορικές συναλλαγές, στην αποδυνάμωση των βιομηχανιών και στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.
 
«Χίλαρι-Τραμπ, αναμέτρηση επικεντρωμένη στην απασχόληση και στον ρατσισμό», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της στην διαδικτυακή πύλη της η εφημερίδα Corriere della Sera. «Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχασε πολλές ευκαιρίες για να επιτεθεί στην Χίλαρι σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα και μόνο στα τελευταία λεπτά της συζήτησης προχώρησε σε πιο προσωπικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η Κίντον δεν διαθέτει το προφίλ του προέδρου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών των κατέκρινε σκληρά, από την μεριά της, υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε, στο παρελθόν, σε γυναίκες πρώην υπαλλήλους του», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Η Κλίντον μπορεί, τώρα, να χαμογελάσει χαλαρά. Μπλόκαρε την θετική φάση του Τραμπ», γράφει ο σχολιαστής Μάσσιμο Γκάτζι, ο οποίος προσθέτει ότι «για να πετύχει το αποτέλεσμα αυτό, βέβαια, αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει, προσωρινά, το προεδρικό της στιλ, για να επιτεθεί σκληρά και σε προσωπικό επίπεδο στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, με αναφορά ακόμη και στο πάθος του για τα καλλιστεία».
 
O διευθυντής, τέλος, της εφημερίδας La Stampa Μαουρίτσιο Μολινάρι στο σχόλιό του αναφέρει:
 
«Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα από τα καλύτερα ντιμπέιτ που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Και οι δυο υποψήφιοι έπαιξαν μέχρι τέλους τον ρόλο τους, και βγήκαν από την μάχη αυτή με αποτέλεσμα ουσιαστικής ισοπαλίας. Η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά του προέδρου, αλλά ο Τραμπ, ο οποίος εθεωρείτο αουτσάϊντερ, με την σειρά του απέδειξε ότι μπορεί να αναμετρηθεί και με ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα».

Οι επενδυτές θεωρούν νικήτρια τη Χίλαρι
Σε μια πρώτη ένδειξη του ότι οι επενδυτές θεωρούν νικήτρια την Κλίντον, οι ασιατικές αγορές ανέκτησαν το χαμένο έδαφός τους σήμερα και το δολάριο υποχώρησε από το χαμηλό μήνα έναντι του γεν. Οι αγορές γενικά θεωρούν την Κλίντον ως υποψήφια του κατεστημένου.

Ο διευθυντής της Randy Frederick, Τσαρλς Σουάμπ, δήλωσε πως «η θετική αντίδραση στα futures των μετοχών πιθανότατα υποδηλώνει πως η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται νικήτρια. Συχνά λέγεται πως στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και οι περισσότεροι ειδήμονες φαίνεται να θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ πιο αβέβαιο υποψήφιο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν σήμερα και μια υποχώρηση στα futures από τώρα μέχρι το πρωί πιθανότατα θα υποδήλωναν μια στροφή υπέρ του Τραμπ. Θα με εξέπληττε αν γινόταν αυτό».

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Κένι της Global Markets Advisory Group σχολίασε πως «τόσο τα futures όσο και το μεξικανικό πέσο είναι ακριβείς δείκτες του πώς οι αγορές ερμηνεύουν τα ντιμπέιτ. Και τα δυο κινήθηκαν λίγο, αλλά κινήθηκαν συντονισμένα υψηλότερα. Θεωρώ πως οι επενδυτές αποτιμούν τις πιθανότητες να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους δύο υποψήφιους. Οι μέτριες θετικές κινήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία της Κλίντον κατάφερε να ανταποκριθεί και να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο φόβος των επενδυτών ήταν πως είτε θα είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία της, θα φαινόταν αδύναμη, ή θα είχε μια δικαιολογία για ένα από τα δύο θέματα. Αντιθέτως, φάνηκε ακριβής και μετέφερε ξεκάθαρα ένα μήνυμα που καθησύχασε τις αγορές».
     
Δείτε όλο το ντιμπέιτ




Νικήτρια η Χίλαρι και για τον γαλλικό τύπο


 
Η Xίλαρι Κλίντον υπερίσχυσε του Ντόναλντ Τράμπ στην πρώτη χθεσινή αναμέτρησή τους, εκτιμούν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις τα σημαντικότερα γαλλικά έντυπα.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε και από την πρώτη σφυγομέτρηση που έγινε από τη CNN αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας, σύμφωνα με την οποία το 62% των τηλεθεατών δίνουν τη νίκη στην Κλίντον.

Παρ' όλα αυτά πολλοί σχολιαστές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές θυμίζουν ότι και ο Μπάρακ Ομπάμα είχε χάσει κατά την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση, κατάφερε όμως να ανατρέψει στη συνέχεια την κατάσταση και να οδηγηθεί στη νίκη. Σημειώνουν ότι η Ντόναλτ Τράμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί απρόβλεπτος.

Η Le Monde έχει επίσης τίτλο για την «κυριαρχία της Χ. Κλίντον στην πρώτη αναμέτρηση απέναντι στον Ν. Τράμπ».

«Μονομαχία Κλίντον-Τράμπ: Ποιος νίκησε;» αναρωτιέται η Liberation και προσθέτει: στα μάτια των αναλυτών η Κλίντον φάνηκε «πιο καλά προετοιμασμένη από τον αντίπαλό της, ο οποίος δεν υπέπεσε σε κάποιο μνημειώδες λάθος».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δύο υποψήφιοι «συγκρούστηκαν σκληρά κατά την πρώτη αυτή πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με προσωπικές επιθέσεις και ανακρίβειες».

Για «κυριαρχία της Κλίντον έναντι του Τράμπ» στην πρώτη τηλεμαχία, μιλάει και η Figaro.

H Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλό της» υπογραμμίζει με άρθρο της η πολιτική αναλύτρια Λoρ Μαντβίλ, συνιστώντας παράλληλα προσοχή.

«Μπορεί να βγήκε νικήτρια η Κλίντον από αυτή τη μάχη, αλλά ο Τράμπ παραμένει επικίνδυνος» υπογραμμίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr