Η Βρετανία αποσύρει τους αστυνομικούς από τη φρουρά του Ασάνζ λόγω κόστους

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012

Έπειτα από παραμονή τριών ετών στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο χαλαρώνει ο κλοιός γύρω από τον επικεφαλής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Ο «εγκέφαλος» των αποκαλύψεων των απόρρητων εγγράφων που αφορούν μεταξύ άλλων στην αμερικανική κυβέρνηση και την επέμβαση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, παρότι παραμένει στο κτίριο δε θα έχει Βρετανούς αστυνομικούς να τον φρουρούν.

Σύμφωνα με απόφαση των αστυνομικών αρχών αποσύρονται οι άνδρες που επί 24 ώρες το 24ωρο παρέμεναν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού σε περίπτωση που ο Αυστραλός ακτιβιστής επιχειρούσε να διαφύγει.

Όπως επισημαίνει το Associated Press ωστόσο, οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού.

Διευκρινίζεται πως η 24ωρη φύλαξή του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς έχει υψηλό κόστος, ενώ σύμφωνα με την μητροπολιτική αστυνομία υπολογίζεται πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει στοιχίσει περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η μητροπολιτική αστυνομία αναφέρει πως οι τοπικές αρχές θα επιστρατεύσουν μια σειρά από τακτικές για να συλλάβουν τον Ασάνζ, ενώ εξηγείται πως η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και το ζήτημα συζητήθηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

«Έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο Τζούλιαν Ασάνζ μπήκε στην πρεσβεία και παρά τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων δεν υπήρξε η άμεση προοπτική για διπλωματική ή νομική επίλυση του ζητήματος», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που βαραίνουν τον ιδρυτή του ιστότοπου μπήκαν στον αρχείο επειδή επήλθε ο χρόνος της παραγραφής τους.

Εντούτοις, οι εισαγγελείς της Σουηδίας δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες σε βάρος του Ασάνζ σχετικά με μια άλλη κατηγορία για βιασμό, η οποία έγινε επίσης το 2010.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr