Πορτογαλία: Συνεχίζεται η μαραθώνια ανάκριση του Σόκρατες

«Είναι καλά, το ηθικό του είναι πολύ καλό» δήλωσε ο δικηγόρος του στους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει το δικαστικό μέγαρο

Στο σύγχρονο Μέγαρο της Δικαιοσύνης, που ο ίδιος είχε εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός το 2009, συνεχίζεται η ανάκριση του σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη σκανδάλων για φορολογική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

"Είναι καλά, το ηθικό του είναι πολύ καλό" δήλωσε ο δικηγόρος του στους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει το δικαστικό μέγαρο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σόκρατες, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 έως το 2011, συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, αμέσως μετά την άφιξή του από το Παρίσι. Τώρα, καλείται να δώσει εξηγήσεις για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων.

Η σύλληψή του προκάλεσε σοκ στην Πορτογαλία, η οποία ήδη συγκλονίζεται από υπόθεση διαφθοράς, που έχει σχέση με τη χορήγηση "χρυσών" θεωρήσεων διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας τήρησε ιδιαίτερα διακριτική στάση με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι η υπόθεση "εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και όχι της πολιτικής".

"Η Πορτογαλία διαθέτει ισχυρούς θεσμούς οι οποίοι λειτουργούν" πρόσθεσε.

Η είδηση της σύλληψης του Σόκρατες συνέπεσε επίσης με την εκλογή του Κόστα, νυν δημάρχου της Λισαβόνας, στη θέση του γενικού γραμματέα του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Έπειτα από μια ψηφοφορία, στην οποία ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε το 96% των ψήφων των υποστηρικτών του κόμματος, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Σοσιαλιστές αναγνωρίζουν την πολιτική κληρονομιά του Σόκρατες, ο Κόστα δήλωσε ότι "το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν υιοθετεί σταλινικές πρακτικές, όπως η αφαίρεση των φωτογραφιών των πρώην αρχηγών του κόμματος".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προφυλάκιση του Σόκρατες, η πρώτη πρώην πρωθυπουργού στην Πορτογαλία, έγινε μετά τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιφανών πολιτών σε ξεχωριστές έρευνες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εισαγγελικές αρχές εντείνουν τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στη χώρα, το δικαστικό σύστημα της οποίας φημίζεται για τη βραδύτητά του.

Τρεις συνεργάτες του Σόκρατες συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας: ο επιχειρηματίας, Κάρλος Σάντος Σίλβα, ο δικηγόρος Γκονσάλο Τριντάλε Φερέιρα και ο σοφέρ του πρώην πρωθυπουργού, Ζολάο Πέρνα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr