Υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα έτοιμα να ψάξουν το Boeing

Ξεμένουν από μπαταρία τα μαύρα κουτιά - Αισιόδοξος ο αυστραλός επικεφαλής των ερευνών: «Το Boeing θα βρεθεί» - Βρήκαν επιπλέοντα αντικείμενα εκεί όπου «ακούγονται» τα σήματα - Το κόστος των ερευνών αγγίζει τα 44 εκατ. δολάρια 

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την αναζήτηση του μοιραίου Boeing της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines! Ακριβώς ένα μήνα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα θα ριχτούν άμεσα στη «μάχη» για την αναζήτησή του, ένα καινοτόμο και εξαιρετικά χρήσιμο προϊόν για τους τομείς της θαλάσσιας βιομηχανίας, της ναυπηγοεπισκευαστικής, του ναυτικού, της ασφάλειας, της ωκεανογραφικής επιστημονικής έρευνας.



Στην ιστορία της αεροπορίας οι έρευνες για τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysia Airlines είναι οι πιο ακριβές, καθώς αγγίζουν τα 44 εκατομμύρια δολάρια!

Η περιοχή έρευνας για το εξαφανισμένο αεροσκάφος φυσικά και περιορίστηκε δραστικά μετά τα νέα δύο σήματα τα οποία εντόπισαν τα ειδικά εξοπλισμένα αυστραλιανά πλοία.

Ειδικότερα, την Τρίτη Αυστραλοί ερευνητές έλαβαν ξανά δύο νέα σήματα που ήταν σύμφωνα με τους ραδιοσημαντήρες του αγνοούμενου αεροσκάφους και που παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με την ακριβή του θέση.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του αυστραλιανού κέντρου συνεργασίας  και διάσωσης Ανγκους Χιούστον  δήλωσε ότι το ένα σήμα εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης και διήρκεσε πέντε λεπτά και 32 δευτερόλεπτα, ενώ ένα δεύτερο εντοπίστηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας και είχε διάρκεια επτά λεπτών.

Ο Ανγκους Χιούστον - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας - δηλώνει αισιόδοξος ότι το αεροπλάνο θα βρεθεί σύντομα.

Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεμβολές, οι Αρχές ζήτησαν, τουλάχιστον για την ώρα, να μην παρέμβει κανένα άλλο πλοίο ή υποβρύχιο στην περιοχή των ερευνών. Ακόμη, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο βυθός καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο ενδέχεται να αποπροσανατολίζει τις έρευνες.



Τα τελευταία σήματα παρουσιάζονται αρκετά πιο αδύναμα από τα αρχικά που διαπιστώθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH370 του τζετ των Malaysia Airlines είναι πολύ κοντά στο να ξεμείνουν από μπαταρία. Θεωρητικά, πριν από τρεις ημέρες έληξαν οι μπαταρίες, καθώς αύριο μπαίνουμε στην 33η ημέρα από την εξαφάνιση.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), τα Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο, το «Haixun 1» ανίχνευσε ηχητικό σήμα σε συχνότητα 37,5 Khz στον Ινδικό Ωκεανό βορειοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας, κοντά στις περιοχές όπου τις τελευταίες μέρες διεξάγονταν οι έρευνες.



Δύο από τα σήματα ανιχνεύθηκαν από το κινεζικό πολεμικό πλοίο «Haixun 1», το ένα ακούστηκε την Παρασκευή και το άλλο το Σάββατο, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, πάντα σε θαλάσσια περιοχή στον Ινδικό Ωκεανό. Ο τρίτος «παλμός» αναφέρθηκε από ένα πλοίο της Αυστραλίας την Παρασκευή, το «Ocean Shield», σε διαφορετική τοποθεσία.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, τα σήματα που ανίχνευσε το πλοίο «Haixun 1» ήταν στην ίδια συχνότητα που εκπέμπουν οι συσκευές εντοπισμού (τα μαύρα κουτιά) που υπάρχουν στα αεροσκάφη. Οι συσκευές αυτές που εκπέμπουν σε συχνότητα 37.5 κιλοχερτζ, είναι ενσωματωμένες στους καταγραφείς δεδομένων και συνομιλιών - στα γνωστά μαύρα κουτιά δηλαδή- που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τον προσδιορισμό των αιτίων που προκαλούν αεροπορικά ατυχήματα. 

Τώρα οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ζώνη 2.261 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ.



Βρήκαν επιπλέοντα αντικείμενα εκεί όπου «ακούγονται» τα μαύρα κουτιά

Εν τω μεταξύ, σήμερα αεροσκάφη περιπολίας στην ίδια περιοχή που και τα αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield «άκουσε» την Τρίτη σήματα που ίσως να ανήκουν στο μαύρο κουτί, εντόπισαν πολλά αντικείμενα να επιπλέουν στη θάλασσα, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr