Άσαντ: Οι ΗΠΑ να περιμένουν «τα πάντα» αν επιτεθούν

Ο σύρος πρόεδρος κάλεσε τους αμερικανούς βουλευτές να ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου

Με αντίποινα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε περίπτωση που επιτεθούν στη χώρα του.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Άσαντ λέει ότι οι Αμερικανοί ιθα πρέπει να «περιμένουν τα πάντα», σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρία, τονίζοντας πως η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή και ότι υπάρχουν «διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες».

Στην συνέντευξη, που δόθηκε στη Δαμασκό για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει» χημικά όπλα. «Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σύρος πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τους αμερικανούς βουλευτές -που αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία- να «ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις» για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Ας είστε διαφανείς», είπε χαρακτηριστικά. «Όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση» Ομπάμα, συνέχισε ο Άσαντ. «Ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετική από αυτή του Μπους».

«Σε αυτή την υπόθεση ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν διαθέτει καμία απόδειξη», εκτίμησε, αναφερόμενος και στα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για να αποδείξει την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν την επέμβαση στη χώρα το 2003: «Όταν παρουσίασε τα στοιχεία, ήταν ψευδή».

«Από την περιοχή όπου λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα δεν υπάρχουν παρά βίντεο, φωτογραφίες και καταγγελίες. Δεν ήμασταν εκεί», κατήγγειλε ο Άσαντ , ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς μιλάς για κάτι χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις; Η κυβέρνησή μας δεν μιλά παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις».

«Οι Ρώσοι έχουν εντελώς διαφορετικές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες", υπογράμμισε ο Άσαντ.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο θα ψηφίσει σε μερικές ημέρες και πιστεύω ότι το Κογκρέσο έχει εκλεγεί από τον λαό για να τον εκπροσωπεί. Οι βουλευτές θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν: “Τι προσφέρουν οι πόλεμοι στην Αμερική; Τίποτα”», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι ένας πόλεμος που είναι αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής. Γιατί; Είναι ένας πόλεμος που θα καταλήξει να υποστηρίζει την αλ Κάιντα και τους ανθρώπους που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου», κατέληξε ο Άσαντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr