Ζελένσκι: Έκανα τρεις προτάσεις στον Τραμπ για να σταματήσουμε τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, δεν απάντησε σε καμία
26.10.202611:26
Ενεργειακή εκεχειρία, πρόσβαση στο Starlink ή πύραυλοι Patriot οι προτάσεις του Κιέβου – «Δεν λάβαμε τίποτα από αυτά» - Ουκρανία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν συνάντηση αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες
Διατεθειμένη να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου ήταν η Ουκρανία, ύστερα από αίτημα της ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μόνο εφόσον ικανοποιούνταν μία από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Κίεβο, αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του σε ουκρανική εκπομπή.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα πλήγματα του Κιέβου σε ρωσικά διυλιστήρια δεν μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες τιμές των καυσίμων, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των παγκόσμιων εξαγωγών ντίζελ, ενώ το υπόλοιπο 98% προέρχεται από άλλους εξαγωγείς.
«Πώς μπορεί κανείς να καταλήξει σε μια ενεργειακή εκεχειρία με τους Ρώσους; Μπορεί να σε μισούν, αλλά πρέπει τουλάχιστον να σε σέβονται ως αντίπαλο. Πρέπει να σέβονται την Ουκρανία και τη δύναμή μας. Εκείνος (ο Πούτιν) μας προκαλεί τεράστιο πόνο και εμείς απαντάμε. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως η Ουκρανία είχε παρουσιάσει στην αμερικανική πλευρά τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυση της διαφωνίας. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα το Κίεβο να συνεχίζει τα πλήγματα κατά των ρωσικών διυλιστηρίων.
Οι τρεις προτάσεις του Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε αναλυτικά τις προϋποθέσεις που είχε θέσει στην Ουάσινγκτον για τον τερματισμό των επιθέσεων στις ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
«Είπα ότι, αν θέλετε να σταματήσουμε να χτυπάμε εγκαταστάσεις παραγωγής ντίζελ και διυλιστήρια, τότε εκείνοι (οι Ρώσοι) πρέπει να σταματήσουν να πλήττουν τις δικές μας ενεργειακές υποδομές. Αυτό είναι δίκαιο. Μια ενεργειακή εκεχειρία», ανέφερε.
Η δεύτερη πρόταση αφορούσε τη δορυφορική υπηρεσία Starlink του Έλον Μασκ και τη δυνατότητα χρησιμοποίησής της στο ρωσικό έδαφος. «Μια δεύτερη επιλογή είναι να ενεργοποιήσετε την κάλυψη του Starlink πάνω από τη Ρωσία και εμείς να σας δείξουμε τις τοποθεσίες των εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων τους. Θέλουμε να τους καταστρέψουμε», εξήγησε.
Η τρίτη επιλογή συνδεόταν με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. «Η τρίτη επιλογή ήταν η εξής: Αν δεν ενεργοποιήσετε το Starlink για εμάς, κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, και μας έχετε πει ότι ο Μασκ δεν θέλει, τότε δώστε μας κάτι που δεν εξαρτάται ούτε από τον Μασκ ούτε από τον Πούτιν: πυραύλους για τα συστήματα Patriot», υπογράμμισε.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν έλαβε καμία από τις τρεις μορφές υποστήριξης που είχε προτείνει. «Γι' αυτό και η αντίδρασή μας είναι αυτή που είναι. Πολεμάμε για τη ζωή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καμία άρση κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν από τις διαπραγματεύσεις
Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πρέπει να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της διαδικασίας τερματισμού του πολέμου και όχι να αποτελέσει προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα ήθελα να φτάσουμε στη συνάντηση των τριών ηγετών, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, έχοντας ήδη άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως απάντηση στην επιθετικότητα και όχι ως τίμημα για την απλή δυνατότητα να συνομιλήσουμε», τόνισε.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι έχει μεταφέρει τη συγκεκριμένη θέση στην αμερικανική αντιπροσωπεία, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χαλάρωση των κυρώσεων πριν ακόμη επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, επισήμανε ότι, από τη στιγμή που οι κυρώσεις αρθούν, η επαναφορά τους ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν εκ νέου τη διεθνή υποστήριξη για έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων. «Χωρίς κυρώσεις, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση κατά την οποία, στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου, το μέλλον θα παραμένει αβέβαιο, αλλά οι κυρώσεις θα έχουν ήδη αρθεί», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει υιοθετήσει περισσότερα από 20 διαφορετικά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτευχθεί ξανά η ίδια πολιτική αποφασιστικότητα, εάν η Μόσχα δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της.
«Δεν θέλω να βρεθούμε χωρίς κανένα διαπραγματευτικό όπλο, χωρίς κυρώσεις, χωρίς χρήματα ή δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν καθίσουμε στο τραπέζι με τον Πούτιν. Γιατί τότε, όπως το έθεσε ο κ. Τραμπ, θα έχουμε πραγματικά πολύ λίγα χαρτιά στα χέρια μας», σημείωσε.
Συνάντηση Ουκρανίας, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Ο Ζελένσκι γνωστοποίησε ακόμη ότι η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ευρεία συνάντηση στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ασφάλεια, τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το πλαίσιο των συζητήσεων διευρύνθηκε μετά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Αγία Πετρούπολη και την προκαταρκτική ενημέρωση που ακολούθησε προς το Κίεβο.
Οι συνομιλίες είχαν αρχικά πιο περιορισμένο αντικείμενο, ωστόσο η αμερικανική πλευρά επιδιώκει πλέον μια ευρύτερη συζήτηση, όπως εξήγησε. «Οι Αμερικανοί, μετά το Όσλο, πήγαν στην Αγία Πετρούπολη. Λάβαμε μια σύντομη ενημέρωση από αυτούς, αλλά τώρα θέλουν κάτι περισσότερο από μια απλή ενημέρωση. Θέλουν μια ευρεία συζήτηση για την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή όλων», δήλωσε.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο προεδρίας, καθώς και το ΝΑΤΟ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.