Φονικές πλημμύρες στη νότια Γαλλία: Τρεις νεκροί, χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και εκτεταμένες καταστροφές, δείτε βίντεο
22.10.202605:07
Δύο γυναίκες πνίγηκαν σε υπόγειο, ενώ 250 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους – Πέντε νεκροί και στην Ισπανία
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια Γαλλία από τις σφοδρές καταιγίδες και τις πλημμύρες που έπληξαν τον νομό Μπους-ντυ-Ρον, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και τις τηλεπικοινωνίες. Ο απολογισμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (21/10) από τις τοπικές αρχές, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Provence, η οποία επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους, δύο γυναίκες, ηλικίας 86 και 26 ετών, εντοπίστηκαν πνιγμένες σε κελάρι στην κοινότητα Λανσόν-Προβάνς, όπου είχαν εισρεύσει νερά από τις πλημμύρες.
Το τρίτο θύμα ήταν ένας 75χρονος άνδρας στην περιοχή Σεν-Μιτρ-λε-Ρεμπάρ, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Η σορός του εντοπίστηκε στη γειτονική κοινότητα Ιστρ.
Εκατοντάδες απομακρύνσεις και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές
Περίπου 250 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταφύγια στις πόλεις Αρλ και Σεν-Μαρτέν-ντε-Κρω, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα κατέστησαν επικίνδυνη την παραμονή τους στις κατοικίες τους.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, με δρόμους να πλημμυρίζουν και δρομολόγια τρένων να διακόπτονται.
Παράλληλα, καταγράφηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, δυσχεραίνοντας την επικοινωνία και τις μετακινήσεις στις πληγείσες περιοχές.
Η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την ενημέρωση των τοπικών αρχών στις 21 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 700 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν, πραγματοποιώντας εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης, άντλησης υδάτων και προστασίας πλημμυρισμένων κτιρίων.
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η κατάσταση στο δυτικό τμήμα του νομού, όπου οι μεγάλες ποσότητες βροχής είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και να αποκλειστούν οδικές αρτηρίες.
Η καταιγίδα Άνταμ είχε αφήσει πέντε νεκρούς στην Ισπανία
Το νέο πλήγμα στη Γαλλία ακολουθεί το πέρασμα της καταιγίδας Άνταμ από την ανατολική Ισπανία, όπου τις προηγούμενες ημέρες είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.
Τα διαδοχικά ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες και ζημιές σε περιοχές της δυτικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας την έκταση της κακοκαιρίας που επηρέασε τις δύο χώρες.