«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Λευκού Οίκου», λέει ο δικαστής που διέταξε την παύση της κατασκευής της αίθουσας δεξιώσεων
O Αμερικανός δικαστής γράφει στην απόφασή του ότι «δεν είναι πολύ αργά για να δοθεί η άδεια του Κογκρέσου για τη συνέχιση των εργασιών - Άσκησε έφεση η κυβέρνηση Τραμπ - Οι εργασίες για το υπόγειο καταφύγιο κάτω από τη νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο θα συνεχιστούν παρά τη δικαστική απόφαση
Συγκεκριμένα, κρίνοντας ότι το σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου ισοπεδώθηκε ολόκληρη η ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου τον περασμένο Οκτώβριο, απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, ο Αμερικανός δικαστής γράφει στην απόφασή του ότι «δεν είναι πολύ αργά για να δοθεί η άδεια του Κογκρέσου για τη συνέχιση των εργασιών.
Ο πρόεδρος ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει από το Κογκρέσο να του δώσει ρητά την άδεια να κατασκευάσει μία αίθουσα χορού και αυτό να γίνει με ιδιωτικούς πόρους».🚨🔥 BREAKING: President Trump is PISSED after U.S. District Judge Richard J. Leon blocks White House ballroom construction until Congress approves.
— The Patriot Oasis™ (@ThePatriotOasis) March 31, 2026
"The National Trust for Historic Preservation sues ME for a Ballroom that is under budget, ahead of schedule, being built at no… pic.twitter.com/CwEc5zRcSo
Ο ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε για δύο εβδομάδες την εφαρμογή της απόφασής του, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση «θέτει νέα και σοβαρά ζητήματα» και ότι η διακοπή ενός εν εξελίξει κατασκευαστικού έργου «ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να ασκήσει έφεση κατά της απόφασής του, γεγονός που έγινε πραγματικότητα λίγες ώρες αργότερα.
Με την απόφασή του ο ομοσπονδιακός δικαστής δικαιώνει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα National Trust for Historic Preservation (NTHP), στο οποίο έχει ανατεθεί από το Κογκρέσο η προστασία των ιστορικών κτιρίων των Ηνωμένων Πολιτειών.🚨 JUST IN: President Trump CONFIRMS he's appealing the ridiculous judge that blocked his White House ballroom construction until Congress approves it
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) March 31, 2026
"We've built MANY things at the White House, they don't get Congressional approval. It's TOTALLY separate, especially when it's… pic.twitter.com/UdcjM3R70r
Υπενθυμίζεται ότι το National Trust προσέφυγε στη δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο του 2025, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις νόμιμες απαιτήσεις περί αξιολόγησης και δεν έλαβε την άδεια του Κογκρέσου για το έργο.
Ποτέ δεν έχει ζητηθεί το πράσινο φως του Κογκρέσου για να γίνουν εργασίες εντός του Λευκού Οίκου
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς εκνευρισμένος απάντησε στην απόφαση του δικαστή: «Έχουμε κατασκευάσει πολλά πράγματα στον Λευκό Οίκο, τα οποία δεν λαμβάνουν την έγκριση του Κογκρέσου. Είναι εντελώς ξεχωριστό, ειδικά όταν πρόκειται για δωρεά. ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΛΑΘΟΣ. Αυτό χρηματοδοτείται ιδιωτικά! Είπε, χρειαζόμαστε την έγκριση του Κογκρέσου. Ε, δεν δίνουν την έγκριση του Κογκρέσου για τον Λευκό Οίκο, ειδικά όταν δεν ζητήσαμε καθόλου χρήματα από τους φόρους!».«Εχει ΑΔΙΚΟ!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social σχολιάζοντας οργισμένος τη δικαστική απόφαση, ενώ επανέλαβε ότι ποτέ δεν έχει ζητηθεί το πράσινο φως του Κογκρέσου (...) για οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο, για το οποίο χρειάστηκε να γίνουν εργασίες εντός του Λευκού Οίκου».
Σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Τραμπ χαρακτηρίζει το National Trust for Historic Preservation «ένα μάτσο παλαβούς εξτρεμιστές της αριστεράς» που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για «μία αίθουσα χορού που θα κοστίσει λιγότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό της, που προχωράει ταχύτερα σε σχέση με το πλάνο, κατασκευάζεται με μηδενικό κόστος για τον φορολογούμενο και θα είναι το ωραιότερο κτίριο αυτού του είδους στον κόσμο».
«Χτίζω, εκτός όλων των άλλων που κάνω, μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες αίθουσες χορού του κόσμου», είχε γράψει στο Truth Social ο Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο σχολιάζοντας την κατάθεση της αγωγής του National Trust for Historic Preservation.
«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ» για να σταματήσουν οι εργασίες αυτού του «ΔΩΡΟΥ για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε υπογραμμίσει.
«Η διακοπή των εργασιών σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, την ώρα που τόσα πράγματα έχουν ήδη παραγγελθεί και υλοποιηθεί, θα ήταν καταστροφική για τον Λευκό Οίκο, τη χώρα μας και όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα», έγραφε τότε ο Τραμπ.
«Ένα τόσο σημαντικό δώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται σχεδόν από όλον τον κόσμο ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Αλλά όχι, ως συνήθως, διώκομαι, αυτήν τη φορά από το National (όχι!) Trust for Historic Preservation της άκρας αριστεράς, μία οργάνωση που κοροϊδεύει κανονικά τη χώρα μας».
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στους υποτιθέμενους "υπέρμαχους της προστασίας" (...) να εμποδίσουν αυτήν την απελπιστικά αναγκαία επέκταση του ΜΕΓΑΛΟΥ Λευκού Οίκου μας, ενός τόπου για τον οποίο ένας Πρόεδρος δεν είχε ποτέ ανάγκη να πάρει άδεια για να αλλάξει ή να βελτιώσει», έγραφε ο Τραμπ.
Οι εργασίες για το υπόγειο καταφύγιο κάτω από τη νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο θα συνεχιστούν
Οι εργασίες για το υπόγειο καταφύγιο κάτω από τη νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο θα συνεχιστούν παρά την αναστολή των εργασιών στην αίθουσα δεξιώσεων.Κάτω από το κτίριο αυτό βρισκόταν το Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης, ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Διαβάζοντας στο Οβάλ Γραφείο χειρόγραφες σημειώσεις που αναφέρονταν σε μέρος της απόφασης, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους: «Λέει ότι μας επιτρέπεται να συνεχίσουμε την κατασκευή».
Στη συνέχεια, παρέθεσε έναν κατάλογο των εργασιών που γίνονται για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κατασκευής της αίθουσας χορού.
«Η οροφή είναι ανθεκτική στα drones, διαθέτουμε ασφαλή συστήματα κλιματισμού, ξέρετε, συμβαίνουν άσχημα πράγματα στον αέρα αν υπάρχουν κακοί άνθρωποι», επεσήμανε.
«Έχουμε βιολογική άμυνα παντού. Έχουμε ασφαλείς τηλεπικοινωνίες και επικοινωνίες παντού. Χτίζουμε καταφύγια από βόμβες. Χτίζουμε ένα νοσοκομείο και πολύ σημαντικές ιατρικές εγκαταστάσεις. Σκεφτείτε το αυτό για την ασφάλεια του προέδρου» και είπε ότι η απόφαση σημαίνει «σε αυτό το θέμα, είμαστε εντάξει».
Ο πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One την Κυριακή (29/3) ότι ο στρατός κατασκευάζει ένα «τεράστιο συγκρότημα» κάτω από το εργοτάξιο της αίθουσας χορού.Trump on a judge ruling against his ballroom: "It says here very carefully, 'the safety and security have to be protected on the White House grounds.' Well that's what we're doing because everything is bulletproof glass, including the ballroom ... we have a drone-proof roof ...… pic.twitter.com/TIyiqpGBQv
— Aaron Rupar (@atrupar) March 31, 2026
«Η αίθουσα χορού ουσιαστικά γίνεται ένα υπόστεγο για αυτό που χτίζεται από κάτω. Τώρα ο στρατός χτίζει ένα μεγάλο συγκρότημα κάτω από την αίθουσα χορού, κάτι που έγινε γνωστό πρόσφατα λόγω μιας ηλίθιας αγωγής που κατατέθηκε. Αλλά ο στρατός χτίζει ένα τεράστιο συγκρότημα κάτω από την αίθουσα χορού.BELOW THE SURFACE: President Trump reveals the U.S. military is building a "massive complex" beneath the planned, privately-funded White House ballroom, and that construction is "ahead of schedule." pic.twitter.com/VDbepFqox8
— Fox News (@FoxNews) March 30, 2026
«Αυτό βρίσκεται υπό κατασκευή και τα πάμε πολύ καλά. Επομένως, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το υπόγειο συγκρότημα θα λειτουργεί ως καταφύγιο υψηλής ασφάλειας, σχεδιασμένο για προστασία από σύγχρονες απειλές.
Όπως ανέφερε, κάτω από την αίθουσα χορού θα δημιουργηθεί «καταφύγιο» που θα προστατεύει από «drones κι οτιδήποτε άλλο», υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα της υποδομής.
Το έργο των 400 εκατ. δολαρίων και οι αντιδράσεις
Η αίθουσα χορού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο σημείο, όπου κατεδαφίστηκε η Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, η οποία είχε ανεγερθεί το 1902 και επεκτάθηκε περίπου τέσσερις δεκαετίες αργότερα επί προεδρίας Φραγκλίνου Ρούσβελτ.Το National Trust for Historic Preservation υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων δεν διαθέτουν την αρμοδιότητα να προχωρήσουν στην κατεδάφιση ιστορικού τμήματος του κτιρίου χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο.
Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου κατατέθηκε νέα νομική ενέργεια. Σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας, ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει μέρος των ισχυρισμών «ασύνδετο σύνολο νομικών θεωριών», καλώντας την οργάνωση να αναθεωρήσει την αγωγή.
Χρηματοδότηση από ιδιώτες και σχέδια αναμόρφωσης
Το έργο χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.Η αίθουσα χορού, έκτασης περίπου 8.360 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 999 άτομα, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα μειώσει την ανάγκη χρήσης προσωρινών εγκαταστάσεων για μεγάλες εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση προχώρησε στον σχεδιασμό του έργου πριν ζητήσει γνωμοδότηση από ομοσπονδιακές επιτροπές αξιολόγησης, όπως η National Capital Planning Commission και η Commission of Fine Arts, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα που θεωρούνται πολιτικά κοντά στον πρόεδρο.
Εφόσον προχωρήσει, το έργο θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αλλαγή στον Λευκό Οίκο από την εποχή που ο Χάρι Τρούμαν πρόσθεσε μπαλκόνι στη νότια πλευρά του κτιρίου.
Παράλληλα, ο Τραμπ έχει παρουσιάσει ευρύτερο σχέδιο αναμόρφωσης μνημείων στην Ουάσιγκτον, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση για την κατασκευή αψίδας ύψους 76 μέτρων, καθώς και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Kennedy Center.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr