Η Τεχεράνη χαιρετίζει την έκκληση του Οτσαλάν για τον αφοπλισμό του PKK

Πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς την αποκήρυξη της βίας», αντέδρασε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ

Το Ιράν χαιρέτισε σήμερα την έκκληση του ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Τουρκία, προς το κίνημα αυτό να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί, επικροτώντας μια πρόοδο προς την «αποκήρυξη της βίας».

Ο ιστορικός ηγέτης της οργάνωσης αυτής κάλεσε την Πέμπτη το ΡΚΚ να γυρίσει σελίδα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες ένοπλου αγώνα κατά του τουρκικού κράτους, το οποίο θεωρεί το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση».

Πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς την αποκήρυξη της βίας», αντέδρασε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ.

Το Ιράν «χαιρετίζει κάθε διαδικασία που οδηγεί στο τέλος της τρομοκρατίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας της γειτονικής Τουρκίας», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα «έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην περιοχή».

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Εσμαΐλ Χατίμπ συνομίλησε με τον επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Ιμπραχίμ Καλίν για την «καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του ΡΚΚ και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ιρανικές κουρδικές ομάδες ότι εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των ιρανικών δυνάμεων και ότι υποδαυλίζουν ταραχές στο Ιράν.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη συγκέντρωση για τα Τέμπη η μητέρα της Κυριακής Γρίβα: Ξέρω πως είναι να ακούς το παιδί σου από ηχητικό να ζητάει βοήθεια

Τζογάρεις με τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ο Τραμπ στον Ζελένσκι - Μην κάνεις συμφωνία με τον δολοφόνο Πούτιν, του απάντησε

Αλέξης Κούγιας: Οι στιγμές μιας ζωής που τα είχε όλα στο «κόκκινο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr