Γερμανία: Πονοκέφαλος για τον Σολτς η απόφαση της BionTech να αναπτύξει την έρευνα για τον καρκίνο στη Βρετανία

Στα χνάρια της BionTech και άλλες γερμανικές εταιρείες - Ασιοδοξία για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου έως το 2030

Στα νέα γραφεία της «BionTech» στην πόλη Μάρμπουργκ έσπευσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όταν έμαθε ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας «BionTech» μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς της για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα γραφειοκρατικά γρανάζια ήταν η αιτία της μετακόμισης, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η συνιδρύτρια της εταιρείας και σύζυγος του Oυγκούρ Σαχίν, Οζλέμ Τουρετσί, ανακοίνωσε ότι η BionTech συνήψε συνεργασία με το Λονδίνο κι ότι μεταφέρει σημαντικό μέρος της έρευνάς της για τον καρκίνο στη Γηραιά Αλβιώνα.

Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ο,τι αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα, όπως η γραφειοκρατία, οι υψηλοί φόροι και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Την Πέμπτη, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι ιδρυτές της εταιρείας παρουσίασαν τις νέες εγκαταστάσεις στο Μαρμπούργκ, όπου στο μέλλον θα παράγεται «DNA πλάσματος » (σημαντικό για τη μεταφορά του γονιδιακού υλικού).

Το κόστος των νέων εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή τα εγκαίνια, ο καγκελάριος Σολτς επισκέφθηκε τα γραφεία όπου συνομίλησε αλλά και επαίνεσε τους επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας:

«Η επένδυση της BioNTech σημαίνει πολύ καλά νέα. Η πανδημία της νόσου Covid έδειξε τι μπορεί να κάνει η Γερμανία ως τοποθεσία για καινοτομία και παραγωγή φαρμάκων», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος.

Ο Σολτς υπογράμμισε επίσης τα εξής: «Γερμανία και Ευρώπη γίνονται πιο ανθεκτικές μέσω της ανάπτυξης τοπικών κερδοφόρων αλυσίδων». To γεγονός αυτό μεταφράζεται από την εφημερίδα «Bild» ως εξής προς τους ιδρυτές της εταιρείας: «Παρακαλώ μην μας αφήνετε!»

Η BioNTech έχει στήσει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις στη Βιέννη, τη Σαγκάη και την Κωνσταντινούπολη. Τώρα θα προστεθεί και το Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας, κοντά στο έγκριτο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί υπάρχει διαφορετικό κλίμα για έρευνα και ανάπτυξη απ' ό,τι στο Μάιντς της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Οζλέμ και ο σύζυγός της Ουιγκούρ Σαχίν, Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, δημιούργησαν τον γίγαντα βιοτεχνολογίας τo 2008, με έδρα το Μάιντς.

«Η ανάπτυξη φαρμάκων είναι γίνεται σαφώς πιο γρήγορα στην Μεγάλη Βρετανία καθώς οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται στενά με τις εταιρείες», είχε δηλώσει πρόσφατα η Οζλέμ Τουρετσί προσθέτοντας:

«Στην έρευνα και την ανάπτυξη, η BioNTech βασίζεται στα δυνατά σημεία των αντίστοιχων χωρών. Στο μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν σύγχρονες συνθήκες πλαισίου με γνώμονα την επέκταση σε διάφορους τομείς».

Αυτό ισχύει «μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ταχύτερη μετατροπή της σε εφαρμογή, την προώθηση των βιοτεχνολογικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη και τους αντίστοιχους κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές».

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Σαχίν- Τουρετσί, επικεφαλής της BioNTech που συνεργάστηκε με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer για τη δημιουργία του πρώτου mRNA εμβολίου για τη νόσο Covid, ανακοίνωσαν ότι, οι τελευταίες ανακαλύψεις τους τροφοδοτούν την αισιοδοξία για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου έως το 2030.

Στα χνάρια της BionTech και άλλες γερμανικές εταιρείες

Εκτός από την εταιρεία «BionTech», o ιατρικός κολοσσός Bayer θέλει να μεταφέρει τη φαρμακευτική του επιχείρηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν είναι «φιλική προς την καινοτομία», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο χημικός γίγαντας «BASF« κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχία Zhanjiang, της νότιας Κίνας, καθώς η ενέργεια εκεί είναι φθηνότερη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην έδρα του εργοστασίου «BASF» στο Λουντβιχσχάφεν, 39.000 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με απόλυση.

Μελέτη του επιχειρηματικού ιδρύματος «Foundation for Family Businesses» δείχνει ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον ελκυστική για τις επιχειρήσεις καθώς το 2022 έχει κατρακυλήσει στην 18η θέση των χωρών με τα εχέγγυα για επενδύσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση Phantom F-4: «Είσαι ο ήρωάς μας» - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του αδελφού του σμηναγού Τσιτλακίδη

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Βίντεο: Η καταδίωξη των Τούρκων διακινητών που μετέφεραν μετανάστες έξω από την Κω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr