Το Μαρόκο μπαίνει και αυτό στο κάδρο του σκανδάλου με το Κατάρ

Στενές σχέσεις με παράγοντες της χώρας της βόρειας Αφρικής είχε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έρευνας των βελγικών Αρχών

Η προσοχή όλων έχει στραφεί στο Κατάρ και τις παρασκηνιακές ενέργειές του για να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και άλλος ένας «παίκτης», η δράση του οποίου είναι πολύ λιγότερο γνωστή.

Είναι το Μαρόκο, που κατά σύμπτωση είναι και αυτό στην επικαιρότητα λόγω της πολύ καλής πορείας πραγματοποίησε στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Την Τετάρτη ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι έχουν γίνει αναφορές στο Κατάρ «στη χώρα μας στο πλαίσιο συζητήσεων για ξένες παρεμβάσεις».

Το Μαρόκο ενδιαφέρεται, για παράδειγμα, για τα δικαιώματα αλιείας της Ισπανίας στα ύδατά του. Για το ζήτημα απαιτούνται εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, με τον υπουργό να υπονοεί ότι η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δωροδοκία.

Και όμως, το Μαρόκο ήταν στο επίκεντρο έρευνας των υπηρεσιών πληροφοριών του Βελγίου, από την οποία άρχισε η δικαστική έρευνα που οδήγησε και στη σύλληψη της Εύας Καϊλή.

Το Μαρόκο φέρεται να δωροδοκούσε νυν και πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ τους του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής φέρεται να είχε πολύ καλές σχέσεις με προσωπικότητες στο Μαρόκο. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera έγραψε μάλιστα ότι οι πληροφορίες (που μάλλον προέκυψαν από υποκλαπείσες συνομιλίες) ο Παντσέρι μίλησε με τη σύζυγό του για πανάκριβες διακοπές στο Μαρόκο και «δώρα» από Μαροκινό διπλωμάτη.

Ο Παντσέρι είχε μάλιστα επισκεφτεί τον διπλωμάτη το 2013 στο Μαρόκο μαζί με τον Μαρκ Ταραμπελά, ενώ, μερικά χρόνια αργότερα, πήγε στο Μαρόκο και με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή.

Η θετική στάση απέναντι στο Μαρόκο από τον Παντσέρι, που διετέλεσε και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ, ήταν εδώ και χρόνια αντικείμενο σχολίων στην ΕΕ.

Επισήμως η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δεν έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχει και μαροκινός «δάκτυλος» στην έρευνα για το Qatargate.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: Aνταμοιβή για την επιτυχία μου η παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε

«Ο Γκριεζμάν έχει τρεις πνεύμονες» είπε ο πατέρας του διεθνή Γάλλου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr