Κρίση στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν βλέπει εισβολή, ο Πούτιν διαψεύδει - Πινγκ πονγκ δηλώσεων και ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Τι αναφέρεται στην 11σέλιδη απάντηση της Μόσχας στην Ουάσινγκτον - Ο Μπάιντεν επιμένει: Όλα δείχνουν ρωσική εισβολή - «Δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται εισβολή», απαντά η Ρωσία - Μπλίνκεν: Η Μόσχα θα δημιουργήσει ένα πρόσχημα και θα εισβάλει στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Δεν χρειαζόμαστε ξένους στρατιώτες για να αμυνθούμε

Σε πόλεμο δηλώσεων με φόντο την Ουκρανία επιδίδονται τις τελευταίες ώρες Ρωσία και ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, το Κρεμλίνο θα δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Μόσχα από την πλευρά της, απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια των Αμερικανών, τονίζοντας στην 11σέλιδη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις τωμν ΗΠΑ, ότι «δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται» εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

«Καμία "ρωσική εισβολή" στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Επιμένει ο Μπάιντεν: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εισβολής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέμεινε στις δηλώσεις του πως ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» αλλά η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή.

Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν είπε «Είναι πολύ υψηλός». Πρόσθεσε, «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγους να πιστεύουν πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια επιχείρηση επίρριψης ευθυνών προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Όμως ο Μπάιντεν είπε πως μια διπλωματική επίλυση παραμένει εφικτή, και γι΄αυτό ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πάει στα Ηνωμένα Έθνη και να κάνει σήμερα μια δήλωση.

«Θα εξηγήσει ποιος είναι αυτός ο δρόμος», είπε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει ένας τρόπος εξόδου», είπε. Ο Μπάιντεν είπε πως δεν υπάρχουν σχέδια για μια τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Μπλίνκεν: Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα πρόσχημα και θα εισβάλει στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι νωρίτερα σήμερα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε.

Έντονη ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Σήμερα το πρωί, το Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μετέδιδε ότι μία σειρά από εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς, ακούστηκαν στο Ντονέτσκ με τους φιλορώσους αντάρτες και τον στρατό της Ουκρανίας να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εκφράζει την ανησυχία του για τις πληροφορίες των ΗΠΑ ότι στην περιοχή εξακολουθούν να αναπτύσσονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», τόνισε όταν του ζητήθηκε από την εφημερίδα «Wall Street Journal» να τοποθετηθεί για τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως «το Κίεβο ενισχύει τις προβοκατόρικες ενέργειές του» το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, ακόμη, ότι η συμμαχία δεν έχει δει «καμία σημαντική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων μέχρι στιγμής» από τα ουκρανικά σύνορα. Νωρίτερα, και το Βερολίνο προέβη σε ανάλογη ανακοίνωση.

Ζελένσκι: Δεν χρειαζόμαστε ξένους στρατιώτες για να αμυνθούμε

Η Ουκρανία «δεν χρειάζεται» ξένους στρατιώτες των Συμμάχων στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορά της, διαμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. «Όμως θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε, αναφερόμενος στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί «εντός των επόμενων ημερών».

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Πυρά από τανκ Ρώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν πυρά από ένα τανκ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

«Οι οβίδες αυτές προήλθαν από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε ο Κουλέμπα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε επίσης ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει διάφορες καταστάσεις για να κατηγορήσει το Κίεβο για την κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές εντός της Ουκρανίας αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η εξέλιξη αυτή ίσως είναι ένα πρόσχημα που δημιούργησε η Μόσχα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Τρας από την πλευρά της είπε ότι ακόμη και αν οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν από τα σύνορα, το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί. «Πρόκειται για τη Λυδία λίθο για τη Δύση, πρέπει να διαλύσουμε τώρα τη ρωσική επιθετικότητα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Κίνα, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι αν θέλει να θεωρείται υπεύθυνος διεθνής παράγοντας θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου για βιασμό κατ' εξακολούθηση - Τον καταγγέλλουν 4 γυναίκες

Κρίση στην Ουκρανία: «Η Ρωσία μπορεί να ψάχνει πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία» είπε ο Στόλτενμπεργκ

Γεωργιάδης: «Τρελαίνομαι και μόνο που το ακούω», λέει για την πρόταση Τσίπρα για «πάγωμα τιμολογίων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr