Γιώργος Καραϊβάζ: Ανησυχία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στην ΕΕ

Τέσσερις δολοφονίες μέσα σε λίγα χρόνια – Πολιτικά σκάνδαλα, οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος – Τι αναφέρει ο Guardian και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μπροστά από το σπίτι του την περασμένη Παρασκευή είναι δείκτης μίας ολοένα και αυξανόμενης πίεσης προς την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Αυτή την εικόνα αποτυπώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία σημειώνει πως η δολοφονία Καραϊβάζ είναι η τέταρτη, δημοσιογράφου, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη. Σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ο Pavol Szalai, επικεφαλής του τομέα ΕΕ/Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σημειώνει πως η «η Ευρώπη παραμένει το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο να είναι κάποιος δημοσιογράφος, αλλά οι πιέσεις στην ελευθερία του Τύπου και οι κίνδυνοι ολοένα και αυξάνονται».

Όπως ο ίδιος λέει, η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να μην έχει επιβεβαιώσει ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε συγκεκριμένα λόγω της δουλειάς του, ωστόσο ο «επαγγελματισμός» των εκτελεστών και το γεγονός πως ο ίδιος κάλυπτε το ρεπορτάζ που αφορούσε στο οργανωμένο έγκλημα, καθιστά κάτι τέτοιο πολύ πιθανό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από πλευράς της σε ανάρτησή της σχετικά με την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έγραψε χαρακτηριστικά πως η δολοφονία ενός δημοσιογράφου αποτελεί μία ποταπή πράξη και ένδειξη δειλίας. «Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου μπορεί να είναι το πιο ιερό από όλα. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια», έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ συνέβη πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στην Μάλτα το 2017 και τέσσερα χρόνια αφότου βρέθηκαν νεκροί έξω από το σπίτι τους ο Ján Kuciak και η αρραβωνιαστικιά του Martina Kušnírová στην Σλοβακία. Τον Απρίλιο του 2019 η 29χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας Lyra McKee πυροβολήθηκε την ώρα που κάλυπτε μία διαδήλωση στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας.

Η Caruana Galizi ασχολείτο με την ερευνητική δημοσιογραφία και δημοσίευε θέματα που αφορούσαν την διαφθορά στην πολιτική σκηνή, το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα στην Μάλτα. Παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής επτά άτομα έχουν εντοπιστεί καταδικαστεί ή ακόμα και ομολογήσει την δολοφονία της είναι ακόμη ασαφές ποιος κρύβεται πίσω από το έγκλημα αυτό.

Όσον αφορά την δολοφονία του Kuciak, μέχρι στιγμής έχει καταδικαστεί ένας πρώην στρατιώτης. Ο Kuciak ερευνούσε φορολογικές απάτες από επιχειρηματίες που συνδέονται με κορυφαίους Σλοβάκους πολιτικούς. Η υπόθεση βρίσκεται στο εφετείο.

Η θέση της Ελλάδας και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για μία φθίνουσα πορεία του κράτους δικαίου και μία αύξηση των βίαιων επιθέσεων στις διαδικτυακές απειλές που αφορούν την ελευθερία έκφρασης στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Guardian, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Πολωνία.

Στην χώρα του Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος λόγω της πανδημίας εξασφάλισε για τον εαυτό του αυξημένες εξουσίες υπάρχουν καταδίκες δημοσιογράφων με την κατηγορία των fake news. Η κατάσταση είναι τέτοια που η χώρα έχει φτάσει να είναι 89η στις 180 χώρες όσον αφορά τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, ενώ παράλληλα γίνονται συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση ελέγχου των τοπικών Μέσων.

Όσον αφορά στην Πολωνία η οποία κατατάσσεται 62η στον προαναφερθέντα δείκτη σημειώνεται πως η έλεγχος της κυβέρνησης επί του δικαστικού σώματος έχει ως συνέπεια να βλάπτεται και ο Τύπος. Μάλιστα, ορισμένα δικαστήρια επικαλούνται τώρα το άρθρο 212 του Ποινικού Κώδικα που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να καταδικάζονται σε ένα έτος φυλάκισης για κατηγορίες δυσφήμισης.

Η οργάνωση περιέγραψε μια πραγματική «σταυροφορία από τις αρχές εναντίον των μέσων ενημέρωσης» σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία (111η), το Μαυροβούνιο (105η) και η Αλβανία (84η), με δημοσιογράφους-επικριτές των αρχών να τίθενται σε κράτηση αλλά και να παρενοχλούνται.

Όσον αφορά στην δυτική Ευρώπη τώρα, η κατάσταση είναι καλύτερη, ωστόσο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε συναγερμό μετά από αυξημένες περιπτώσεις βιαιοπραγιών εναντίον δημοσιογράφων κατά την διάρκεια διαδηλώσεων (τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές). Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία αλλά και Ελλάδα.

Αρκετοί δημοσιογράφοι στη Γαλλία, που βρίσκεται στην 34η θέση στο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, έχουν ξυλοκοπηθεί ή τραυματιστεί από δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης από την Αστυνομία ενώ άλλοι δέχθηκαν επιθέσεις από διαδηλωτές, την ώρα που υποστηρικτές ακροδεξιών οργανώσεων σε Ισπανία και Ελλάδα σκόπιμα στοχεύουν δημοσιογράφους.

Ειδήσεις σήμερα: 
Οι αριθμοί τρομάζουν: 680 νέες εισαγωγές, 802 διασωληνωμένοι - Η πορεία της επιδημίας και οι εκτιμήσεις για κορύφωση

Πάνω από 40 οι καταγγελίες για βασανισμούς στον χώρο της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Σημείο τριβής οι υπερωρίες - Αντιδρούν τα συνδικάτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr