Αθηναϊκή Mediclinic: Οι προκλήσεις της πανδημίας μέσα από τα μάτια των γιατρών

H ιδιωτική αθηναϊκή κλινική που ανήκει στην INTERAMERICAN και το κατηρτισμένο ιατρικό προσωπικό της πέτυχε μέσα στην πανδημία να στηρίξει αποτελεσματικά τους ασθενείς, φροντίζοντας την υγεία των ανθρώπων και αποτρέποντας τη διασπορά του κορωνοϊού. Αυτή είναι η ιστορία μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών

Στην εποχή της καραντίνας και του lockdown πολλά ήταν εκείνα που αναθεωρήθηκαν και άλλα τόσα που μετρήθηκαν και αποτιμήθηκαν, με διακύβευμα το μεγαλύτερο ανθρώπινο αγαθό, την ίδια την ζωή. Η περίοδος κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης ουσιαστικά αποτέλεσε τη λυδία λίθο των συστημάτων υγείας και κάθε δομής περίθαλψης, μικρής ή μεγάλης. Κατά μία έννοια ο κορωνοϊός και τα δυσάρεστα που επέφερε έγινε το μέτρο δοκιμασίας και σύγκρισης ολόκληρου του ιατρικού κόσμου, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και της οικονομίας, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία, αλλά αποκαλύπτοντας και τα αδύναμα. Η πανδημία του Covid-19 δεν ήταν και δεν είναι μία απλή κρίση. Οι δυσκολίες ήταν και είναι τεράστιες και αυτές δεν ξεπερνιούνται μόνο από τους ισχυρούς, αλλά κυρίως από εκείνους που ήταν καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν, λοιπόν, η κουβέντα έρχεται στην ιδιωτική περίθαλψη τον καιρό του κορωνοϊού και τις ιδιόκτητες υποδομές υγείας, το παράδειγμα της Αθηναϊκής Mediclinic πραγματικά ξεχωρίζει. Μιλούν οι αριθμοί, μιλούν τα γεγονότα, μιλούν οι άνθρωποι για ένα υπόδειγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης που διακρίθηκε την επίμαχη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, στην Αθηναϊκή Mediclinic πραγματοποιήθηκαν 2.729 νοσηλείες και 2.491 χειρουργικές επεμβάσεις.

Φροντίστε σήμερα για την υγεία και την ασφάλειά σας! Επιλέγοντας την ασφάλεια υγείας «bewell» από την INTERAMERICAN έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες της Αθηναϊκής Mediclinic χωρίς καμιά δική σας συμμετοχή. Μάθετε περισσότερα από έναν Ασφαλιστικό Σύμβουλο της INTERAMERICAN.

Και είναι πραγματικά ανακουφιστικό για τους ασφαλισμένους INTERAMERICAN το ότι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις υποδομές και να είναι σίγουροι ότι εάν απαιτηθεί, θα νοσηλευτούν σε ένα απόλυτα ασφαλές για την υγεία τους περιβάλλον. Η ασφάλεια των ασθενών, άλλωστε, παραμένει πρώτο μέλημα του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού ανθρώπινου δυναμικού της Αθηναϊκής Μediclinic, με την περίοδο της κρίσης του COVID -19 να έχει αποτελέσει μια πρόκληση στην οποία όλοι ανταποκρίθηκαν με άριστο τρόπο, όπως θα δούμε παρακάτω. Οι αληθινές μαρτυρίες από τους ανθρώπους της Αθηναϊκής Mediclinic γύρω από την επαγγελματική καθημερινότητα στην Κλινική την επίμαχη περίοδο μιλούν εύγλωττα για το τι συνέβη, πώς αντιμετωπίστηκε, αλλά και για τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ασφαλισμένοι της INTERAMERICAN.

Ανταπόκριση από την πρώτη γραμμή

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Κουτάντου, Διευθύντρια Λειτουργιών της Κλινικής, «η κρίση αυτή ανέδειξε όλα τα δυνατά μας σημεία: Γρήγορη και σωστή ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών που καλούσαν εναγωνίως, εκπαίδευση και ενημέρωση στο προσωπικό ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες και πρωτόγνωρες ανάγκες με ασφάλεια, υποστήριξη των ευπαθών ομάδων που εργάζονται εδώ, διαρκή υποστήριξη σε 24ωρη βάση από την Επιστημονική Ομάδα διαχείρισης της κρίσης κ.ά. Κανείς δεν έλλειψε από την πρώτη γραμμή, με γρήγορα αντανακλαστικά, αυτοπειθαρχία, συντονισμό και αλληλοϋποστήριξη. Ήμασταν όλοι εδώ για όλους».

«Πήραμε δύναμη από την ευγνωμοσύνη των ασθενών, που μόνο εκείνοι ξέρουν τι πέρασαν και τι περάσαμε μαζί τους», λέει ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος και Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. «Ψηθήκαμε σιγά σιγά στις μάχες και τα περιστατικά, μάθαμε να αντέχουμε τον πόνο από τα λάστιχα της μάσκας και τα γυαλιά στα αυτιά μας, γίναμε λιγότερο ευαίσθητοι πια οι ίδιοι, αλλά όχι αναίσθητοι, διαχειριζόμενοι την ευαισθησία των άλλων και καταπολεμήσαμε τους δικούς μας φόβους, νοιώθοντας και γαληνεύοντας τον τρόμο πολλών ανθρώπων. Αισθανθήκαμε και λίγο υπεράνθρωποι, όταν εμείς μπορούσαμε, γιατί έπρεπε, να κυκλοφορούμε στους άδειους δρόμους, για να δούμε ασθενείς κι όταν βγάζαμε σωστή διάγνωση νωρίς κι οι ασθενείς μας παραπέμπονταν σωστά και γρήγορα εκεί που έπρεπε και νικούσαν τη νέα επάρατο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MDGPMPH, τονίζει ότι «οι καίριες παρεμβάσεις, απόρροια του υψηλού επιστημονικού επιπέδου και των υλικοτεχνικών δομών του νοσοκομείου μας, ήταν τα κλειδιά ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να μην αποβεί μοιραία η νόσος για κανέναν νοσούντα, κατατάσσοντας στις πρώτες θέσεις την Κλινική μας μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της νόσου και της διασποράς της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Παθολόγος Γεώργιος Αλαφοστέργιος υπογράμμισε ότι ήταν εκεί «για να προσφέρουμε τη βοήθεια που ο κόσμος έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ», αλλά και να αντιμετωπίσουν το φόβο του κόσμου, καθώς «πολλοί δεν έρχονταν στη Κλινική, ακόμα και για σοβαρά προβλήματα υγείας, άσχετα με τον ιό». Όμως, η επιβράβευση ήταν ανεκτίμητη: «Ένα κομμάτι της αλλαγής που βιώσαμε αφορά και τη συμπεριφορά του κόσμου απέναντι μας, με πολλούς να μας επιβραβεύουν για τις προσπάθειες μας».

Ασφαλώς υπήρξαν και πολλά διδάγματα. «Καθ’ όλο αυτό το δίμηνο μάθαμε ότι με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους, μπορούμε να βγούμε νικητές, δίνοντας μία ανάσα ασφαλείας στη χώρα και ιδιαίτερα στους χώρους υγείας που είναι η τελική γραμμή άμυνας. Το αρχικό άγχος ακολούθησε το αίσθημα ανακούφισης ότι όλοι μαζί πετύχαμε τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα», κάνει έναν σύντομο απολογισμό ο Παθολόγος Γεώργιος Βασιλικός.

Για το τέλος αφήσαμε τη μαρτυρία μιας Νοσηλεύτριας Λοιμώξεων, της Άρτεμις Δήμητρας Καστανιώτη, που αξίζει να διαβαστεί με προσοχή, γιατί φανερώνει πολλά. «Η επιδημία COVID-19 του ιού COV-SARS αποτέλεσε πρόκληση, γιατί έπρεπε να οργανώσουμε την λειτουργία των ΤΕΠ, των εργαστηρίων, των χειρουργείων και των ορόφων νοσηλείας της Κλινικής μας για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Ήταν χρέος μας να ανταποκριθούμε οργανωτικά, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες υποδομές μας στις τρέχουσες ανάγκες. Το μεγαλύτερο βάρος δημιούργησε η ευθύνη για την ασφάλεια και η ανάγκη συνεχούς επιτήρησης και εκπαίδευσης όλων των συνεργαζόμενων, που συχνά δυσφορούσαν λόγω της επιπλέον σωματικής κόπωσης που δημιούργησαν οι νέες διαδικασίες. Η ανασφάλεια πολλών εμπλεκόμενων για την έκθεσή τους σε ένα λοιμώδη παράγοντα που μπορούσε να μεταφερθεί στις οικογένειές τους ή να απειλήσει τους ίδιους επίσης δημιουργούσε εντάσεις τις οποίες κληθήκαμε να αποκλιμακώσουμε. Ακόμα και οι νοσηλευόμενοι και οι συνοδοί τους εξέφραζαν με κάθε τρόπο τη δυσφορία και αντίθεση στους περιορισμούς στους οποίους υποβάλλονταν. Η επιτυχής μέχρι τώρα έκβαση στην Κλινική μας αποτελεί όμως μια σημαντική ικανοποίηση και ηθική ανταμοιβή…».

Το πρόσημο από όλη αυτήν την παγκόσμια υγειονομική περιπέτεια για την Αθηναϊκής Mediclinic είναι αναμφίβολα θετικό και κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. «Σίγουρα βγήκαμε ασφαλείς από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι και πιο ενωμένοι για οποιαδήποτε νέα πρόκληση. Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πάλι όλοι μαζί σαν μια ενωμένη ομάδα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν είναι», καταλήγει η Νικολέττα Θωμόπουλου, Διευθύντρια Υγειονομικών Υπηρεσιών της Κλινικής.

Η INTERAMERICAN είναι η μοναδική ασφαλιστική εταιρία που διαθέτει ιδιόκτητες υποδομές υγείας, τα πολυϊατρεία Medifirst για την πρωτοβάθμια και την Αθηναϊκή Mediclinic για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, η σημασία των οποίων για τους ασφαλισμένους αποδείχθηκε και μέσα στη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr