Aquila Rithymna Beach: Πεντάστερη διαφήμιση της κρητικής φιλοξενίας

Σε συνέντευξή του στο protothema.gr ο Γενικός Διευθυντής του Aquila Rithymna Beach, Κωνσταντίνος Δαμανάκης, αναλύει τα στοιχεία που καθιστούν μοναδική, ολοκληρωμένη και αξέχαστη εμπειρία τη διαμονή στο εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ρεθύμνου

Τη «συνταγή της επιτυχίας» καλείται να παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Δαμανάκης, Γενικός Διευθυντής του Aquila Rithymna Beach, ενός συγκροτήματος που συνδυάζει συστατικά που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζουν ετερόκλητα ή και αντιφατικά: Όπως την ιστορία με τα υπερσύγχρονα στάνταρ, την πολυτέλεια με την απλότητα, την παράδοση με τις μοντέρνες απαιτήσεις κ.ο.κ. Πάνω από όλα, όμως, ο κ. Δαμανάκης περιγράφει το πώς ένα από τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη (το Aquila Rithymna Beach λειτουργεί από το 1976) υπήρξε πρωτοπόρο για τον τουρισμό υψηλού επιπέδου για ολόκληρο το νησί -ή και ολόκληρη την Ελλάδα.

 

 

Κύριε Δαμανάκη, πώς θα παρουσιάζατε, περιληπτικά, το συγκρότημα Aquila Rithymna Beach;
Το Aquila Rithyma Beach είναι ένα εμβληματικό για τον τουρισμό της Κρήτης 5αστερο ξενοδοχείο που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1976. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο και ναυαρχίδα της Οικογένειας Δασκαλαντωνάκη. Απλώνεται σε μια έκταση 80 στρεμμάτων ακριβώς διπλά στην θάλασσα. Διαθέτει ακτογραμμή 500 μέτρων, 560 δωμάτια όλων των τύπων συμπεριλαμβανoμένων βιλών και bungalow με ιδιωτικές πισίνες. Επίσης διαθέτει 3 εξωτερικές πισίνες και μια εσωτερική.

Οι γαστρονομικές απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού επισκέπτη μπορούν να ικανοποιηθούν από το Kεντρικό Εστιατόριο αλλά και τα 3 αλά κάρτ εστιατόρια, ενώ διαθέτει καφετέρια, beach bar, lobby bar και παραδοσιακό καφενείο. Οι παρεχόμενες υψηλών standard υπηρεσίες συμπληρώνονται από υπηρεσίες spa, κομμωτηρίου και exclusive beach lounge, ενώ επίσης στις εγκαταστάσεις μας λειτουργεί κοσμηματοπωλείο, μπουτίκ και mini market.

Τα γήπεδα tennis και beach volley αποτελούν μια επιπλέον επιλογή για τους επισκέπτες, οι οποίοι πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, έχουν την δυνατότητα ψυχαγωγίας (μεταξύ άλλων) παρακολουθώντας διαφόρων ειδών σόου στο Αμφιθέατρο του ξενοδοχείου.

Τέλος, ξεχωριστής αναφοράς χρήζουν οι εγκαταστάσεις του «Κρι-Κρι», του παιδότοπου για παιδιά ηλικίας από 8 μηνών μέχρι 12 ετών υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού και φυσικά της παιδικής χαράς, του πειρατικού πλοίου που ενθουσιάζει τους μικρούς μας επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης μεγάλης και μικρότερης χωρητικότητας συνεδριακές αίθουσες.



 



Ποια είναι η φιλοσοφία της φιλοξενίας στο Aquila Rithymna Beach; 
Επίκεντρο της φιλοσοφίας μας, τόσο δική μου όσο και όλων των συνεργατών μου, αποτελεί πως οι επισκέπτες του Rithymna είναι φιλοξενούμενοί μας και εμείς οι οικοδεσπότες. Για εμάς είναι αυτονόητο πως ο καθένας από την ομάδα ξεχωριστά κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε οι επισκέπτες μας κατά την διαμονή τους να μην βιώσουν τίποτα λιγότερο από την Κρητική φιλοξενία στον μέγιστό βαθμό της, ενώ φεύγοντας από το ξενοδοχείο και τον τόπο μας να έχουν γίνει αποδέκτες και κοινωνοί του πολιτιστικού φορτίου που αυτή φέρει. Στόχος μας και ταυτόχρονά ικανοποίηση μας είναι όλοι οι φιλοξενούμενοι μας, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί, να παίρνουν μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις από ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και, πιστέψτε με, το γεγονός ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό επαναλαμβανόμενων πελατών τους οποίους πια θεωρούμε φίλους είναι μια τεράστια ηθική ικανοποίηση για όλους μας. Η πληθώρα των βραβείων και διακρίσεων δε που λαμβάνει κάθε χρόνο το ξενοδοχείο από ξένους tour operator, αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση και ταυτόχρονα πρόκληση για εμάς να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.



Πώς καταφέρατε να κερδίσετε το μεγάλο στοίχημα του συνδυασμού δύο στοιχείων τα οποία φαντάζουν αντιφατικά, δηλαδή της παράδοσης -και δη της κρητικής- με τη σύγχρονη αντίληψη για την φιλοξενία;
Οι χώροι και η τεχνοτροπία που είναι δομημένο το ξενοδοχείο από μόνα τους ως στοιχεία αποτελούν ένα κατά κάποια τρόπο «σκηνικό» που, υποσυνείδητα ίσως, κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί στενά συνδεδεμένος με την Κρήτη και την παράδοση αυτού του νησιού. Μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου είναι χτισμένο στα πρότυπα παραδοσιακού Κρητικού χωριού, με μύλο, καφενείο, πλακόστρωτα σοκάκια και κάμαρες. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται και από την φιλοσοφία της ανόθευτης κρητικής φιλοξενίας που βάζει στο επίκεντρο της προσοχής όλης της ομάδας των εργαζομένων του Rithymna τον επισκέπτη μας και τις ανάγκες του, κάτι που εξάλλου αποτελεί και τον πυρήνα της κρητικής παράδοσης.

Στόχος της διοίκησης της «Αquila Hotels & Resorts» και δικός μου είναι, κρατώντας αυτό τον μοναδικό χαρακτήρα, ταυτόχρονα να ακολουθούμε πιστά και στο έπακρο όσα ορίζουν οι εξελίξεις στον ξενοδοχειακό τομέα και στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, δίνοντας στον επισκέπτη την διακριτική ευχέρεια να «ταξιδεύει στο παρελθόν» και την παράδοση σε ένα περιβάλλον 5 αστέρων με τις αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες.


 
Πόσο συχνά γίνονται γάμοι στο ιερό ναό που βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα; Προωθείτε τον «γαμήλιο τουρισμό»;
Σημείο αναφοράς για το Rithymna είναι το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο κέντρο της πλατείας που ομοιάζει με πλατεία παραδοσιακού Κρητικού χωριού, δίπλα στο καφενείο, τον παραδοσιακό μύλο και τα παρτέρια με ενδημικά φυτά και βότανα.
Εδώ επιλέγουν ζευγάρια από όλο τον κόσμο να τελέσουν το γάμο τους, βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία υπό την οργανωτική καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού. Αρκετοί επίσης είναι και οι Έλληνες εκείνοι που επιλέγουν την εκκλησία μας και για τις βαπτίσεις των παιδιών τους.
Όμως πέραν των εκδηλώσεων, η εκκλησία του ξενοδοχείου είναι ένα ζωντανό κύτταρο σύνδεσης και με την τοπική κοινωνία και τους Έλληνες επισκέπτες που παραδοσιακά και διαχρονικά επιλέγουν το Rithymna για τις Πασχαλινές τους διακοπές. Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε εκατοντάδες Ελλήνων επισκεπτών που παρακολουθούν μαζί μας την τέλεση της Αναστάσιμης λειτουργίας και τον παραδοσιακό εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα, ενώ οι μικροί μας φίλοι μυούνται στα έθιμα μας από την ομάδα παιδαγωγών του «Παιδικού χωριού» του επονομαζόμενου «Κρι-Κρί», βάφουν αυγά, φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και λαμπάδες.
Επιπλέον, η εκκλησία μας παραμένει ανοιχτή, σε όλους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τον εσπερινό και την λειτουργία στις 23 και 24 Ιουνίου αντίστοιχα για το εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.



Σε τι μεταφράζεται ο οικογενειακός προσανατολισμός του Rithymna Beach; Πρακτικά τι απολαμβάνει μια οικογένεια επιλέγοντάς το για τις διακοπές της;
Επίκεντρο της προσπάθειας μας είναι η ποιότητα και οι εναλλακτικές στις διακοπές κάθε επισκέπτη. Στα πλαίσια αυτά έχουμε επενδύσει ουσιαστικά και στον οικογενειακό τουρισμό, προσφέροντας πρωτοποριακές υπηρεσίες στις οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι εφήβους, που αποτελούν και τους πιο απαιτητούς επισκέπτες. Οι πρότυπες εγκαταστάσεις του «Παιδικού μας χωριού», το εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό και οι αναρίθμητες δραστηριότητες που οργανώνονται καθημερινά και περιλαμβάνουν από θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές, μέχρι διαγωνισμούς τραγουδιού, παιχνίδια στην παιδική πισίνα και βόλτες με πόνυ για τα μικρότερα παιδιά, τοξοβολία, ομαδικά αθλήματα και πολλά άλλα για τα μεγαλύτερα, συνδυαστικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες φύλαξης βρεφών και παιδιών και την ιδιαίτερη μέριμνά για τις διατροφικές τους ανάγκες (αφού λειτουργούν ειδικοί μπουφέδες για τους μικρούς μας φιλοξενούμενους) μάς κατατάσσουν στα ξενοδοχεία-πρότυπα και για οικογενειακές διακοπές, κάτι που αναγνωρίζεται και από «Tui Best Family Ηotel award» που μας αποδίδεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.


 




Ποια θα λέγατε ότι είναι τα χαρακτηριστικά των φιλοξενούμενών σας;
Έχουμε την χαρά το ξενοδοχείο μας να αποτελεί επιλογή διακοπών για ανθρώπους από όλο τον κόσμο και μάλιστα επαναλαμβανόμενη επιλογή για πολλούς από αυτούς. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σε συνδυασμό με τα παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικά και όχι μόνο συνέδρια που σταθερά διοργανώνονται στο Rithymna, ταυτόχρονα μεταφράζεται και σε μεγάλη ευθύνη να σταθούμε αντάξιοι των υψηλών προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των φιλοξενούμενων μας, αντίστοιχών της φήμης που διαχρονικά συνοδεύει το ξενοδοχείο μας.

Είναι μάλιστα, θα έλεγα, αξιοσημείωτο και επακόλουθο της κουλτούρας που χαρακτηρίζει και τη φιλοσοφία λειτουργίας μας, πως αποτελούμε σημείο συνάντησης φίλων από διάφορες χώρες, οι οποίοι γνωρίστηκαν στις εγκαταστάσεις μας και πλέον προγραμματίζουν κοινές χρονικά διακοπές για σειρά ετών.



Από τις αντιδράσεις των πελατών, τα σχόλια που μοιράζονται μαζί σας κ.λπ, τι είναι αυτό που τους κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;
Θα ήθελα να εστιάσω στο ότι πια έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε τη δεύτερη γενιά πελατών. Ανθρώπους που μας επισκέφθηκαν πρώτη φορά όντες παιδιά με τους γονείς τους και πλέον έρχονται οι ίδιοι με τα δικά τους παιδιά, κουβαλώντας εκτός από αναμνήσεις πολλές φορές και φωτογραφίες με μέλη του προσωπικού που τότε είχαν πρωτοσυναντήσει. Η κινητήριος δύναμη του Rithymna, πυρήνας των οποίων παραμένει σταθερός, περνώντας τις αξίες της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη σε όσους μπαίνουν στην ομάδα μας, είναι οι εργαζόμενοί του και το γεγονός ότι κάποιοι παραμένουν συνδετικοί κρίκοι του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον του ξενοδοχείου, σχολιάζεται θετικά από του πελάτες.

Συνδυαστικά με τα θετικά σχόλια για το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων μας, είναι σίγουρα κάτι που μας κινητοποιεί να προχωρήσουμε με την ίδια δυναμική στο γεμάτο προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέλλον.

Ως προς το οικολογικό αποτύπωμα της λειτουργίας του Rithymna Beach, τι είδους μέριμνα έχει ληφθεί για την κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος;
Απαντώντας στην ερώτηση σας, θα ήθελα να ξεκινήσω από την πρόσφατη συνεργασία μας με την WWF Hellas. Το Rithymna αποτελεί ένα από τα τρία ξενοδοχεία της Ευρώπης που συμμετέχουν στο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για την μείωση σπατάλης τροφίμων «Zero Food Waste», εφαρμόζοντας το παράδειγμα της Αμερικής, με σκοπό την δημιουργία ενός εγχειριδίου για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την ανάδειξη τρόπων περιορισμού της σπατάλης τροφίμων και την μείωση των συνακόλουθων αρνητικών επιπτώσεων για τον πλανήτη. Αυτό δεν αποτελεί πάρα το επιστέγασμα μιας συνεπούς διαχρονικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών μη επιβλαβών προς το περιβάλλον. Επιπλέον, και πέραν της συνεργασίας με την εταιρεία προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» και των πρακτικών που ακολουθούνται για την προστασία των φωλιών ΄Caretta -Caretta’ που βρίσκονται στην από το 1992 συνεχώς βραβευόμενη με γαλάζια σημαία παραλία του Rithymna, άξια αναφοράς είναι και η δραστηριοποίηση των μελών της «ecoteam» του ξενοδοχείου μας, που πέραν της ευαισθητοποίησης των πελατών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με κάθε ευκαιρία συμμετέχει ή και διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.


 
Πώς ενσωματώνεται το συγκρότημα στον κρητικό και τον ευρύτερο ελληνικό τουριστικό τομέα;
Το Rithymna αποτέλεσε σημείο εκκίνησης και αναφορά για τον οργανωμένο τουρισμό στην Κρήτη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του το 1976 ακολούθησαν και οι πρώτες πτήσεις charter στο νησί, κάτι που οι μέχρι τότε υπάρχουσες τουριστικές υποδομές δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν. Επομένως, υπήρξε πρωτοπόρος τουριστική μονάδα μεγάλης εμβέλειας τόσο για την Κρήτη όσο και για την Ελλάδα, μια θέση που εξακολουθεί να κατέχει στο πέρασμα του χρόνου διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος αλλά πάντα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής και των όσων αυτή επιτάσσει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr