Ειρήνη Τόγια : Η «Ρένα της Φτελιάς» και τα τηλε-μαγειρέματα

Αυθεντική μαγείρισσα, με ένα μαγαζί που έχει γράψει ιστορία σε Αθήνα και Μύκονο, πολλές διακρίσεις και 11 βιβλία που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και εξωτερικό, η γνωστή «Ρένα της Φτελιάς» είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη γεύση. Πριν από λίγο καιρό αποχώρησε από την εκπομπή «Καλημερούδια» της Ντορέττας Παπαδημητρίου, αλλά γρήγορα βρήκε νέα τηλεοπτική στέγη στην αγκαλιά της Ναταλίας Γερμανού. Τι λέει η ίδια για όλα αυτά;

Η «Ρένα της Φτελιάς», κατά κόσμον Ειρήνη Τόγια, τον τελευταίο καιρό απασχόλησε τα media επειδή αποχώρησε ξαφνικά από το πρωινό μαγκαζίνο «Καλημερούδια» του MEGA. Στο καφέ «Comon Secret» στα βόρεια προάστια που βρεθήκαμε, στο πλευρό της ήταν ο άντρας και επί 41 χρόνια συνεργάτης της, Κώστας, ενώ αμφότεροι καμάρωναν δείχνοντάς μου τις φωτογραφίες της εγγονής τους Ρένας...

- Τι έγινε και αποχώρησες από το «Καλημερούδια» του MEGA;
Αποχώρησα καθαρά για προσωπικούς λόγους. Δεν συνέβη κάτι άσχημο, ούτε τσακώθηκα με κάποιον. Με την Ντορέττα είχα άψογη συνεργασία, όπως και με τον Κώστα Μαρτάκη και τη Βίκυ Παγιατάκη. Τα άλλα παιδιά δεν τα ήξερα γιατί δεν βρισκόμασταν μαζί στον αέρα, μια που έβγαινα στο τέλος της εκπομπής. 

- Βρέθηκες σε μια νέα εκπομπή, με φρέσκα πρόσωπα, και προφανώς αρχικά πίστεψες σε αυτό το τηλεοπτικό προϊόν. Μήπως τελικά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο ικανοποιητικό;

 Ξεκίνησα τηλεόραση με το «Πολύ Καλημέρα σας» και τον Γιώργο Πολυχρονίου στο MEGA. Τότε ήταν που γνώρισα την Ελενα Κατραβά, τον Μανώλη Σκοπελίτη και τον Χρήστο Νέζο, είμαστε, λοιπόν, όλοι της παλιάς σχολής. Οταν μου έκανε την πρόταση η Κατραβά, δέχθηκα με μεγάλη χαρά. Ο λόγος που δεν είχα βγει τόσα χρόνια ξανά στην τηλεόραση ήταν ότι δεν είχα ελεύθερο χρόνο λόγω του μαγαζιού. Εδώ και δύο χρόνια το έχω παραχωρήσει στις δύο κόρες μου, Μπέσυ και Τζίνα, κρατώντας την επιμέλεια της κουζίνας, οπότε έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ηθελα να κάνω πάλι τηλεόραση και πήγα στα παλιά μου λημέρια. Βέβαια, πίστεψα στην εκπομπή και στους συντελεστές της, διαφορετικά δεν θα ξεκινούσα τη συνεργασία. Δεν ήξερα προσωπικά όλα τα παιδιά της εκπομπής. Η μόνη που γνώριζα ήταν η Βίκυ Παγιατάκη, γιατί είναι Κερκυραία και πελάτισσά μου. 



- Ισχύουν τα δημοσιεύματα που σε ήθελαν τσακωμένη με τη Βίκυ Παγιατάκη;
Για ποιον λόγο να τσακωθώ με τη Βίκυ; Καθεμία είχε το δικό της κομμάτι στην εκπομπή και καμία δεν είχε εμπλοκή στη δουλειά της άλλης. Αλλωστε, όπως προανέφερα, γνωριζόμασταν με τη Βίκυ και την εκτιμώ. 

- Γενικά ένιωσες μεταξύ σας αυτό που λέμε χημεία;

Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε χημεία στα «Καλημερούδια». Βέβαια οι σχέσεις χτίζονται με τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. 

-Μέσα από τη νέα εκπομπή που εμφανίζεσαι τώρα, το «Namaste» στο EPSILON, δήλωσες ότι «σημαντικό είναι να προσέχεις να κάνεις πάντα σωστές συνεργασίες και με ανθρώπους που εκτιμούν αυτό που κάνεις, αλλά κι εσύ να εκτιμάς αυτούς τους ανθρώπους». Θεωρείς ότι δεν σε εκτίμησαν στο «Καλημερούδια»;
Πιστεύω αυτό που είπα, αλλά δεν είχε κάποιο υπονοούμενο. Δεν εννοούσα ότι η Ντορέττα και ο Κώστας δεν με υπολόγισαν ή δεν με εκτίμησαν. Ισως να ήταν η δική μου εκτίμηση λάθος. Την Ελενα Κατραβά την είδα γύρω στις δέκα φορές μαζί με τον κ. Λοΐζο που είναι υπεύθυνος στο κανάλι, μιλήσαμε και αποφάσισα να παραιτηθώ. 

- Οταν ήσουν με τον Γιώργο Πολυχρονίου λες ότι ήσασταν σαν μια οικογένεια. Το ένιωσες αυτό στο «Καλημερούδια»; Οχι, δεν ένιωσα ότι είμαστε μια οικογένεια. Αλλά έστω και αργά θέλω να πω ένα ευχαριστώ στο MEGA.

- Και έπειτα αποφάσισες να πας στο «Namaste» με τη Ναταλία...
Δεν πρόλαβα να αποφασίσω. Αρχικά είπαμε να πάω ως καλεσμένη για να μιλήσω για τους λόγους της παραίτησής μου από το MEGA και να μαγειρέψω. Την ίδια μέρα το βράδυ με πήρε η Ναταλία και μου είπε: «Πόσο χαίρομαι που θα συνεργαστείς μαζί μας!»... Την επομένη πήγα από το κανάλι, συζητήσαμε με τον Μένιο Φουρθιώτη και τη Ναταλία και απλά συμφώνησα. Μάλιστα μέχρι σήμερα τα πάω υπέροχα μαζί της.

- Τι το ξεχωριστό έχει η Ναταλία;
Εμπειρία, χιούμορ, αυτοσαρκασμό και παιδεία. Με τη Ναταλία έχουμε δέσει πολύ μεταξύ μας, όπως και με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Νίκος Γκάνος, η Ελενα Ασημακοπούλου, ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης, είναι όλοι τους τρελοί για δέσιμο! Νιώθω ότι έχω βρει την οικογένειά μου. Μπαίνω στο πλατό, γελάω και περνάω ωραία. Η Ναταλία ξέρει να σε χειριστεί, να σεβαστεί τη δουλειά σου, να την εκτιμήσει και να σ'το δείχνει κιόλας. Είναι αυτό που λένε: «το ότι με αγαπάς είναι δεδομένο, θέλω, όμως, και να μου το λες». 

- Ποιες είναι οι πιο δυνατές επαγγελματικές στιγμές σου;
Η «Ρένα της Φτελιάς» στη Μύκονο, όπου εκεί καθιερώθηκα. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Ζάχο Χατζηφωτίου, ο οποίος μας βοήθησε όσο κανένας και είναι και ο νονός του μαγαζιού. Εφερε πολύ κόσμο, όλη την κοσμική Αθήνα της εποχής, έγραφε στον «Ταχυδρόμο» και το έμαθαν όλοι. Τότε η «Φτελιά» δεν υπήρχε ούτε στον χάρτη. Ο Ζάχος την έβαλε. Δεύτερη στιγμή, η βράβευση τριών πιάτων μού το 1992 από το παλάτι της Ισπανίας. Η βασίλισσα Σοφία μου παρέδωσε η ίδια το βραβείο. Το 2008 επίσης εκπροσώπησα την ελληνική κουζίνα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας Γαστρονομίας που διοργάνωσε ο ΕΟΤ στο Πεκίνο, όπου ήταν παρών και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Αμέσως μετά εκπροσώπησα την Ελλάδα και στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού και κέρδισα το χρυσό βραβείο στη Σαγκάη. Για την εκδήλωση μεταφέρθηκε ένα ολόκληρο ψυγείο από την Ελλάδα, το οποίο ζύγιζε δύο τόνους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αγνότητα των υλικών. Και τέλος, το πρώτο τηλεοπτικό μου ξεκίνημα με τον Γιώργο Πολυχρονίου στο MEGA, που μου άφησε τις πιο γλυκές αναμνήσεις. Επίσης πολύ δυνατή στιγμή ήταν και αυτή της διάκρισης του τελευταίου βιβλίου μου ως προϊόν ειδικής πολιτιστικής αξίας από τις βιβλιοθήκες του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Κυκλοφορεί σε 39.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. Γι’ αυτό το βιβλίο διακρίθηκα το 2015 ως καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο. Οφείλω πολλά ευχαριστώ στον εκδοτικό οίκο Στεργίου και προσωπικά στον Λεωνίδα Στεργίου. 

- Το ότι ήσουν πάντοτε χαμηλών τόνων πιστεύεις ότι σου έκανε κακό τελικά στην προβολή σου; Αν ξαναγυρνούσα τον χρόνο πίσω, μάλλον τα ίδια θα έκανα. Φρόντιζα να μιλούν οι άλλοι για τη δουλειά μου και όχι εγώ. Νόμιζα ότι κάποιος θα την εκτιμήσει και θα με βρουν. Και έτσι γινόταν, με έβρισκαν. Η πολλή η έκθεση δεν κάνει καλό, δεν θα μου άρεσε να γίνω μαϊντανός. Ευτυχώς, έχω ζήσει υπέροχες στιγμές, είμαι γεμάτη και έχει διακριθεί η δουλειά μου. Το ότι έκατσα με τους βασιλείς της Ισπανίας να φάμε, το ότι η ίδια η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας θέλησε να με γνωρίσει και μου έδωσε και προσωπικό ξεναγό για περιήγηση στην Ισπανία ή το ότι μου ζήτησε να της φτιάξω ένα γλυκό για την οικογένειά της ήταν για μένα μεγάλη τιμή. Ξεκίνησα μικρή από τη «Φτελιά» της Μυκόνου και έφτασα κάπου. Αισθάνομαι γεμάτη. 

- Μετάνιωσες που έφυγες από τη Μύκονο το 1993;
Δεν μετάνιωσα γιατί η πορεία μου απέδειξε το αντίθετο. Αλλά αφού με ρωτάς, θα σου πω ότι σήμερα θα ήθελα να επιστρέψω σε ένα σοβαρό μαγαζί στη Μύκονο και να δημιουργήσω τις γεύσεις και την κουζίνα που έκανα τότε.

-Από όλους τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους καλλιτέχνες που γνώρισες στη Μύκονο ποιους ξεχώρισες;
Μετά τον Ζάχο Χατζηφωτίου ξεχωρίζω τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Ηλία Παπαγεωργίου, έναν γοητευτικό άντρα, πραγματικό bon vivant και με φοβερή ψυχή. Δυστυχώς, ο Ηλίας δεν είναι πια μαζί μας. Αγαπημένος μου ήταν και ο Blly Bo, ο οποίος ξεσήκωνε όλον τον κόσμο από τις παραλίες, τον έφερνε στη «Φτελιά» και έλεγε: «Ελάτε να φάτε στη μάνα μου!». Ο Billy Bo είχε φέρει στο μαγαζί και πολλούς καταξιωμένους ξένους σχεδιαστές μόδας, όπως τον Valentino, τον Gianfranco Ferre και άλλους. Το μαγαζί γινόταν όλο μια παρέα, με τα γλέντια να μην έχουν τελειωμό.

- Τι καινούριο ετοιμάζεις τώρα;
 Συνεχίζω τον κύκλο εργασιών που ξεκίνησα τον Δεκέμβριο στα ΙΕΚ Ακμή. Τα σεμινάρια μαγειρικής απευθύνονται όχι μόνο σε επαγγελματίες ή φοιτητές, αλλά και σε όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας. Επίσης ετοιμάζω τα νέα μου βιβλία που θα κυκλοφορήσουν οσονούπω από τις Αττικές Εκδόσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr