Super League, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1: Νίκη τίτλου ο Δικέφαλος

Ο ΠΑΟΚ αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό, προηγήθηκε στο 3' και στο 19' έκανε το 2-0 «καθαρίζοντας» ουσιαστικά το ντέρμπι τίτλου - Ο Ολυμπιακός προσπάθησε αλλά ήταν φλύαρος με τον Άκπομ στο 82' να πετυχαίνει το 3-0 και απλά στο 88' ο Ποντένσε πέτυχε το γκολ της τιμής - Στο +9 πλέον ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό

Τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι στραμμένα απόψε στο γήπεδο της Τούμπας… Εκεί όπου είτε θα έχουμε πρόωρη στέψη, καθώς με νίκη του ΠΑΟΚ η διαφορά του από τον δεύτερο Ολυμπιακό θα φτάσει στους εννέα βαθμούς, είτε η μάχη του τίτλου θα πάρει φωτιά, αφού με νίκη του Ολυμπιακού η διαφορά θα πέσει στους τρεις βαθμούς και θα απομένουν δέκα αγωνιστικές για το φινάλε.

Για τον ΠΑΟΚ το σημερινό παιχνίδι είναι το πιο σημαντικό της σύγχρονης ιστορίας του, καθώς, έπειτα από 34 χρόνια, βρίσκεται τόσο κοντά στην κατάκτηση ενός τίτλου (1985), ενώ ο Ολυμπιακός, μετά την περσινή απώλεια του τίτλου (από την ΑΕΚ) δεν θέλει να μείνει για δεύτερη σερί χρονιά μακριά από την κορυφή -κάτι που έχει να συμβεί από τα περίφημα πέτρινα χρόνια (1988-1996).

Το διακύβευμα για τον Δικέφαλο είναι πολύ μεγάλο και αντιστοίχως ανάλογη είναι και η ψυχολογική πίεση που υπάρχει στους ασπρόμαυρους, οι οποίοι ναι μεν θα έχουν το πλεονέκτημα της καυτής Τούμπας (χρειάστηκαν μόλις δύο ώρες για να γίνει το sold out), ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια στο γήπεδο τους δεν έχουν καταφέρει να κερδίσει κάποιον «τελικό». Από τους δύο περσινούς με Ολυμπιακό (που δεν έγινε ο αγώνας) και ΑΕΚ (που δεν τελείωσε) για το πρωτάθλημα, αλλά κυρίως στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού (με ΜΠΑΤΕ στο Europa League, με Μπενφίκα στα προκριματικά του Champions League και με Άγιαξ, Σάλκε παλαιότερα).

Στον αντίποδα, ναι μεν ο Ολυμπιακός παρουσιάζει φέτος (ειδικά από τον Νοέμβριο και μετά) εξαιρετική εικόνα στο χορτάρι, αλλά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κανέναν ντέρμπι, έχοντας χάσει από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και φέρνοντας ισοπαλίες με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη.

Λουτσέσκου και Μαρτίνς συμφώνησαν ότι δεν είναι τελικός

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δεδομένη ένταση που υπάρχει πάντα σε ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, δημιουργούν ένα… εκρηκτικό σκηνικό, αλλά οι δύο προπονητές προσπάθησαν να… αποφορτίσουν την κατάσταση

«Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα του αγώνα, αλλά δεν το θεωρούμε τελικό. Είναι τρεις βαθμοί και θα είμαστε πάλι μπροστά ό,τι και να γίνει. Σίγουρα όμως συγκεντρωνόμαστε για τη νίκη» δήλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, «Υπάρχουν πολλά παιχνίδια ακόμη. Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι για μας αλλά δεν κρίνεται ο τίτλος» συμπλήρωσε ο Πέδρο Μαρτίνς, λίγες ώρες πριν τη σέντρα του μεγάλου αγώνα.

Τα σχέδια των δύο προπονητών

Στους γηπεδούχους τα προβλήματα αρχίζουν και τελειώνουν στην απουσία του Χοσέ Κάνιας, του μοναδικού καθαρόαιμου αμυντικού μέσου που έχει η ομάδα, αλλά τα ερωτηματικά για την ενδεκάδα είναι δύο. Το πρώτο αφορά τον παίκτη που θα παίξει στον άξονα δίπλα στον Μαουρίτσιο, με τον Σάκχοφ να έχει το προβάδισμα και τον Ολιβέιρα να είναι το αουτσάιντερ, ενώ το δεύτερο αφορά στο αριστερό άκρο της επίθεσης, όπου η θέση «παίζεται» μεταξύ των Ελ Καντουρί και Πέλκα με τις ίδιες πιθανότητες.

Στον Ολυμπιακό, η απουσία του Ομάρ Ελ Αμπντελαουΐ φέρνει στο βασικό σχήμα τον Τοροσίδη, αλλά κι εδώ υπάρχουν δύο παρόμοια ερωτηματικά. Το πρώτο αφορά τον άξονα και τον παρτενέρ του Γκιγιέρμε (Καμαρά ή Νάτχο) και το δεύτερο την κορυφή της επίθεσης (Γκερέρο ή Χασάν).

Όποια σχέδια κι αν κάνουν επί… χάρτου οι δύο τεχνικοί, το ερώτημα είναι πως θα τα εφαρμόσουν οι 22 ποδοσφαιριστές επί… χόρτου, αν και οι προϋποθέσεις για να δούμε ένα πραγματικά σπουδαίο παιχνίδι υπάρχουν και με το παραπάνω. Στα 12 τελευταία ματς πρωταθλήματος, οι δύο αντίπαλοι μετρούν από δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ κοντράρονται οι δύο καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος (37 γκολ ο ΠΑΟΚ, 35 ο Ολυμπιακός), αλλά και η κορυφαία άμυνα (8 γκολ έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ, όσα και η ΑΕΚ, 9 ο Ολυμπιακός).

Ξένοι διαιτητές, ξένοι υπερπαρατηρητές

Στο σημερινό παιχνίδι ένα νέος ξεχωριστός παράγοντας είναι κι ο Χέσους Χιλ Μανθάνο, ο 35χρονος Ισπανός διαιτητής ο οποίος ορίστηκε από την ΚΕΔ για να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι. Ο γεννημένος στην Εξτρεμαδούρα Χιλ θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Καμπανέρο και Μπαρμπέρομ ενώ 4ος διαιτητής θα είναι ο Τάσος Σιδηρόπουλος.

Είναι ο δεύτερος Ισπανός που διευθύνει ελληνικό αγώνα τους τελευταίους μήνες, καθώς είχε προηγηθεί ο συμπατριώτης του Μπορμπαλάν στον περσινό τελικό του Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0.

Η διαιτητική τριάδα θα είναι η εξωτερική πινελιά εντός αγωνιστικού χώρου, όμως στα επίσημα της Τούμπας θα υπάρχει και μια άλλη αντιπροσωπεία εξίσου σημαντική, καθώς τον αγώνα θα παρακολουθήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, Αυστριακός δικηγόρος, Χέρμπερτ Χούμπελ, αλλά και ο υπερσύμβουλος που όρισαν οι FIFA/UEFA για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής και οργάνωσης της Ομοσπονδίας, ο Τσέχος Πέτερ Φούσεκ.

Το ντέρμπι με την γλώσσα των αριθμών

Αν ο ΠΑΟΚ δεν ηττηθεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του, που ξεκινάει χωρίς ήττα 20 αγωνιστικές. Το 1972-73 είχε 19 ματς αήττητος, μέχρι που έχασε από τον Ολυμπιακό στην 20η αγωνιστική, ενώ με την ισοπαλία που πήρε από την ΑΕΚ συμπλήρωσε 24 παιχνίδια αήττητος, κάνοντας νέο ρεκόρ στην ιστορία του, ρεκόρ που θέλει να επεκτείνει.

Στην Τούμπα έχει 13 νίκες στη σειρά, μετά τους δύο μηδενισμούς του με Ολυμπιακό και ΑΕΚ πέρσι, ενώ πριν απ’ αυτούς τους δύο αγώνες η τελευταία ομάδα που τον νίκησε στην Τούμπα σε παιχνίδι που άρχισε και τελείωσε κανονικά είναι ο Παναθηναϊκός το Μάη του 2017 στα πλέι οφ, ενώ σε κανονική διάρκεια ο Ατρόμητος τον Νοέμβριο του 2016.

Μια πιθανή ισοπαλία στο ντέρμπι θα σταματήσει το πολύ μεγάλο σερί των 50 αγώνων πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ χωρίς ισοπαλία εντός έδρας, και 41 για όλες τις διοργανώσεις! Η τελευταία χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 2016 με την Ξάνθη!

Ο Ολυμπιακός έχει βάλει 20 γκολ στα τελευταία επτά παιχνίδια του και 11 στα τρία τελευταία. Μέσα σε αυτά υπολογίζουμε και το 3-3 στη Λαμία για το Κύπελλο, όπου η έκπληξη είναι το παθητικό των τριών γκολ. Τόσα είχε δεχτεί στα εννέα προηγούμενα συνολικά παιχνίδια του.

Από τότε που μπήκε ο Δεκέμβρης, ο Ολυμπιακός έχει δέκα νίκες σε 13 επίσημα παιχνίδια. Ωστόσο μόνο η ισοπαλία στην Ξάνθη για το πρωτάθλημα είναι απώλεια, αφού η άλλη ισοπαλία εκεί για το Κύπελλο δεν κόστισε, ενώ ελπίζει να μην του κοστίσει και η ισοπαλία στη Λαμία.

Η Τούμπα έχει να διηγηθεί πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες όταν συναντιούνται εκεί ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Έχουν παίξει 60 φορές για το πρωτάθλημα με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, όχι όλα βέβαια στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το περσινό χωρίς αγώνα, ενώ αμέσως πριν ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 2-0.

Οι επισκέψεις του Ολυμπιακό στην Τούμπα τον Φεβρουάριο έχουν κάτι παράδοξο. Είναι αήττητος στις πέντε τελευταίες (με τον περσινό μηδενισμό του ΠΑΟΚ). Ο ΠΑΟΚ έχει να νικήσει ακριβώς 30 χρόνια, από τις 12 Φεβρουαρίου 1989, 1-0 (66’ Άρης Καρασαββίδης, με το Νίκο Αλέφαντο στον πάγκο του ΠΑΟΚ!). Στο ίδιο διάστημα έχουν γίνει τρία παιχνίδια Κυπέλλου στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει και τα τρία και έχει κάνει δύο προκρίσεις!

Το διάστημα από το 1969 ως το 1992 θα μείνει στην ιστορία, σαν τα 23 ατελείωτα χρόνια του Ολυμπιακού χωρίς νίκη στην Τούμπα! Από τον Σεπτέμβρη του 1969, όταν ο Ολυμπιακός νικούσε 2-1 εκεί (90’ πέναλτι Αφεντουλίδης - 48’ σουτ Κουμαριάς, 88’ κεφαλιά Σιδέρης), χρειάστηκε να φτάσει ο Μάιος του 1992 για να νικήσει και πάλι με 2-1 (75’ σουτ Λαγωνίδης – 42’ σουτ Σαββίδης, 54’ σουτ Βαϊτσης).

Χωρίς ισοπαλία στα εννέα τελευταία επίσημα παιχνίδια είναι οι δύο ομάδες, όπου βέβαια περιλαμβάνονται και τρεις νίκες με μηδενισμό. Τελευταία ισοπαλία τον Φεβρουάριο του 2015 το 0-0 στην Τούμπα.

Αν ο ΠΑΟΚ νικήσει τον Ολυμπιακό θα είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που θα κάνει το δύο στα δύο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (το έχει κάνει και στα πλέι οφ του 2010)!

Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τότε 1-0 (όπως και τώρα στο Καραϊσκάκη) στο «Σπύρος Λούης» στις 2 Οκτωβρίου 1988 (30 Σεπτεμβρίου 2018 φέτος), με γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη στο 56’. Είχαν αποβληθεί στο 40’ Φούνες και Λαγωνίδης, ενώ στο 81’ αποβλήθηκε και ο Καραγεωργίου.

Και στις 12 Φεβρουαρίου 1989 στην Τούμπα ήλθε η νίκη 1-0, που αναφέραμε παραπάνω. Από τότε λοιπόν έχουν να συμβούν δύο πράγματα. Και νίκη του ΠΑΟΚ Φεβρουάριο και δύο στα δύο επί του Ολυμπιακού.

Ψάχνοντας κανείς να βρει παίκτη του Ολυμπιακού στο σημερινό ρόστερ, που έχει βάλει γκολ σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, θέλει αρκετή υπομονή. Είναι ο Ομάρ Ελαμπντελαουϊ πριν από τρία χρόνια, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος πριν από δέκα και ο Βασίλης Τοροσίδης πριν από 12! Και οι τρεις σε προηγούμενη θητεία τους, αφού έφυγαν και ξαναγύρισαν!

Η συνολική προϊστορία
Νίκες ΠΑΟΚ: 40
Ισοπαλίες: 22
Νίκες Ολυμπιακού: 59

Η προϊστορία με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ
Νίκες ΠΑΟΚ: 30
Ισοπαλίες: 15
Νίκες Ολυμπιακού: 15

Τι συνέβη στον πρώτο γύρο (Κυριακή, 30/9/2018)
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1 (49' αυτογκόλ Βούκοβιτς)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr