Super League, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 (Τελικό)

Με τρομερό γκολ του Έργκους Κάτσε στο 61' ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα στο σκορ κόντρα στη ροή του αγώνα - Στο 90'+5' ο Σισέ ισοφάρισε σε 1-1 -Σοβαρός τραυματισμός του Διούδη στο 49' ο οποίος αποχώρησε με φορείο

Το «der klassiker» (Ντόρτμουντ-Μπάγερν) έγινε χθες, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν διεξαχθεί το «el clasico» (Μπαρτσελόνα-Ρεάλ) και το «derby della madonnina» (Ίντερ-Μίλαν).

Σήμερα όμως ήρθε η ώρα για το δικό μας ντέρμπι. Το ντέρμπι «αιωνίων», την πιο μεγάλη ποδοσφαιρική αναμέτρηση στην Ελλάδα, που όπως κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως βαθμολογίας ή κατάστασης των δύο αντιπάλων καθηλώνει.

Κι όσο κι αν το φετινό δεν είναι ένα… ντέρμπι τίτλου οι συγκυρίες το έχουν καταστήσει κομβικό στη μάχη του πρωταθλήματος καθώς το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην κορυφή.



Ο Ολυμπιακός τρέχει ένα σερί 5 νικών σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League, αλλά παραμένει στο -4 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και στο -2 από τον δεύτερο Ατρόμητο ενώ περιμένει και την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή στην Πάτρα.

Ο Παναθηναϊκός στο τρίτο συνεχόμενο ντέρμπι του θέλει να αποδείξει τη διαρκή αγωνιστική του άνοδο (που φάνηκε κόντρα στην ΑΕΚ) αλλά και να έχει βαθμολογικό όφελος προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη χθεσινή ήττα της Ξάνθης για να μειώσει τη διαφορά του από την 5η θέση.

Για τον Ολυμπιακό η χρονική συγκυρία που έρχεται το ντέρμπι μοιάζει ιδανική. Μετά την απρόσμενη ήττα στο Ηράκλειο οι ερυθρόλευκοι μετρούν πέντε νίκες και στο τελευταίο τους παιχνίδι κόντρα στην Ντουντελάνζ «ξέσπασαν» και επιθετικά πετυχαίνοντας τη δεύτερη φετινή τους πεντάρα (5-1).

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τελικά στη διάθεσή του τους Νάτχο, Ναουέλ, με τον πρώτο να είναι στο βασικό σχήμα, ενώ στο βασικό σχήμα του ΠΑΟ είναι οι Γιόχανσον, Μαυρομάτης που επίσης ήταν αμφίβολοι.

Αναλυτικά οι ενδεκάδες
Ολυμπιακός: Σα, Ομάρ, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγιέρμε, Νάτχο, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Ποντένσε, Χασάν.
Παναθηναϊκός: Διούδης, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Μαυρομάτης, Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Κάτσε, Ινσούα, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Μακέντα.

Στον Παναθηναϊκό ο Δώνης αν και ανησύχησε με τους Γιόχανσον, Μαυρομάτη τελικά τους πήρε στην αποστολή και εφόσον είναι εντάξει θα βρίσκονται και οι δύο στην αρχική ενδεκάδα καθώς έχει αποφασίσει να παίξει με τρεις στόπερ. Αν δεν τα καταφέρει ο Σουηδός, τότε τη θέση του στα δεξιά θα πάει ο Κουλιμπαλί και τρίτος στόπερ θα αγωνιστεί ο Πούγγουρας.

Το σημερινό είναι το ντέρμπι Νο 130 στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Ολυμπιακό να έχει το πάνω χέρι στην προϊστορία, αλλά τον Παναθηναϊκό να μην έχει χάσει τα τρία τελευταία (εντός, εκτός), ενώ στο νέο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός έχει 8 νίκες, έχουν προκύψει 5 ισοπαλίες και ο ΠΑΟ έχει επικρατήσει 2 φορές (2007 και 2014).

Στη συνολική προϊστορία ο Ολυμπιακός έχει 44 νίκες, ο ΠΑΟ 30 και 45 φορές έχουν αναδειχθεί ισόπαλοι, ενώ με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό οι ερυθρόλευκοι μετρούν 26 νίκες, οι πράσινοι 12 και 21 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να μνημονεύσουμε εν όψει της σημερινής αναμέτρησης καθώς για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια θα υπάρχει ξένος διαιτητής σε ντέρμπι αιωνίων… Κι από τον Ιταλό Μενεγκάλι (διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου όπου ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 1-0 στο Καραϊσκάκη στις 18-06-1975), η σκυτάλη περνά στον Ελβετό Γιάκοτετ που ορίστηκε να διευθύνει τον σημερινό αγώνα..

Ο Γιάκοτετ είναι ο 45ος ξένος διαιτητής που ορίζεται σε αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, κάτι που είχε συμβεί για πρώτη φορά το μακρινό 1930 (ο Ιταλός Γκινογκίρα) με τους ερυθρόλευκους να έχουν 19 νίκες, τους πράσινους 10 και 15 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr