Έξαλλοι οι χορηγοί της FIFA με το σκάνδαλο, απαιτούν «κάθαρση»

Ιδιαίτερα ενοχλημένες οι μεγάλες εταιρίες, περιμένουν τις επόμενες κινήσεις από την ηγεσία της ομοσπονδίας - «Η FIFA οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες», διαμηνύουν τα στελέχη των οικονομικών κολοσσών - Πώς είναι δυνατόν να μην είναι ο Μπλάτερ αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο, αναρωτιέται ο Τύπος

Το σκάνδαλο διαφθοράς που αμαυρώνει την εικόνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου προβληματίζει εντονότατα τους χορηγούς της FIFA οι οποίοι περιμένουν την «κάθαρση»  του οργανισμού, διαφορετικά όπως προειδοποιούν θα αποσυρθούν. 

Σύμφωνα με το BBC, οι χορηγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το σκάνδαλο την ώρα που ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ. «Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που ηγείται της FIFA από το 1998 να μην είχε ιδέα απ΄όλα αυτά ; Ή ακόμα, πώς είναι δυνατόν να μην είναι ο ίδιος αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο;», αναφέρει ελβετική εφημερίδα , όπως αναφέρει το BBC. 

Η FIFA κινδυνεύει να χάσει κάποιους από τους σημαντικότερους βασικούς χορηγούς της. Adidas και Hyundai περιμένουν από τη FIFA να επιλύσει άμεσα το θέμα και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, έχοντας όμως συμμορφωθεί με τον ισχύοντα κώδικα δεοντολογίας. Αλλά και η McDonald' s περιμένει την εξέλιξη της υπόθεσης. Από την πλευρά της, η ViSA είναι ξεκάθαρη περιμένοντας να χυθεί άπλετο φως στη υπόθεση, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τότε θα διακόψει την συνεργασία της. Τέλος, η Coca Cola τόνισε πως θα αμαυρωθεί το επερχόμενο Μουντιάλ του 2018 εάν δεν υπάρξει άμεση αναδιάρθρωση του σώματος της FIFA προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. «Η FIFA οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες», δήλωσε εκπρόσωπός της. 

«Ο μαύρος πρίγκιπας του ποδοσφαίρου, ο νονός Δον Μπλατερόν» , είναι ο τίτλος ελβετικής εφημερίδας που αναφέρεται στον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλέτερ, που έχει τα ηνία του οργανισμού από το 1998. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ζει μόνο και μόνο για να είναι πρόεδρος της FIFA, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Πώς είναι δυνατόν σε ηλικία 79 ετών να βάζει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία; διερωτάται επίσης η εφημερίδα. 

Ο Ελβετός Μπλάτερ είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας στις 10 Μαρτίου του 1936 στην γραφική κωμόπολη Βισπ του καντονιού Βαλέ, λίγες ώρες μακριά από τις ελβετικές Αλπεις. Ποιος θα περίμενε ότι αυτός ο πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, θα χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του λιμουζίνες οκτώ μέτρων και θα είχε «υπό τον έλεγχό του» περισσότερα κράτη από τον Οργανισμό Ενωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα μαζί; 

Από το 1998, ο Μπλάτερ έχει αναλάβει την προεδρία της FIFA. Προτού γίνουν οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, στην αυριανή ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, ο Ελβετός θα έκανε... περίπατο. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι επειδή όλα αυτά τα χρόνια, ο Μπλάτερ είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την θέση του κάνοντας συμμαχίες με όλους όσοι θα προσέλθουν σ΄ένα 24ωρο στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο, μπορεί τελικά να ανανεώσει την θητεία του. Μόνο ο Ιορδανός  πρίγκιπας, Αλί μπιν Αλ Χουσείν, και νυν αντιπρόεδρος της FIFA λέει όχι στην επανεκλογή του. Μαζί με τον Μπλάτερ ο Ιορδανός πρίγκιπας θα διεκδικήσουν την προεδρία της FIFA, αν γίνει κανονικά η ψηφοφορία. Ο Αλί μπιν Αλ Χουσείν δήλωσε μάλιστα πριν από λίγες ώρες ότι η FIFA χρειάζεται μία ηγεσία η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όλων των φιλάθλων. 

Στο μεταξύ, οι ελβετικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα για να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες τον «άσπιλο» Μπλάτερ να καταθέσει ότι ξέρει. Η Ρωσία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για το γεγονός ότι εκτός από την Ελβετία, ποινική έρευνα για το σκάνδαλο θα πραγματοποιήσουν και οι ΗΠΑ. Για τη Μόσχα, η Ουάσινγκτον χώνει τη... μύτη της ακόμα και στον αθλητισμό προκειμένου να αυξήσει την πολιτική επιρροή της, με τα δυτικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται ότι με την έρευνα που θα γίνει, μπορεί να χάσει την ευκαιρία να φιλοξενήσει στο έδαφός της το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2018.  

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα "Bild" αποκαλύπτει ότι εφεξής όλες οι  γυναίκες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα υποβάλλονται σε τεστ φύλου για να αποδείξουν την θηλυκή τους ταυτότητα. «Ο Ζεπ Μπλάτερ θα στείλει στις εκπροσώπους του ωραίου φύλου το τεστ», γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr