Cheesecake με Baileys

Ένα γλυκό με μπισκοτένια βάση, καρδιά από τυρί, μεθυσμένο με λικέρ καφέ και επικάλυψη καραμέλα.

από τη Σιμόνη Καφίρη

Υλικά για 8 άτομα:

Για τη βάση:

200γρ. μπισκότα digestive ή πτι-μπερ

120γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο

 

Για την κρέμα:


250γρ. μασκαρπόνε ή Philadelphia

300γρ. ανθότυρο

100γρ. ζάχαρη

4 αβγά

2/3 φλιτζανιού αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και αλεσμένη

½ φλιτζάνι Baileys

1 κουτ. σούπας κακάο (για το πασπάλισμα)

 

Για την καραμέλα:

100γρ. ζάχαρη

3 κουτ. σούπας νερό

100ml κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας Baileys

 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

 


Χτυπάτε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σαν πούδρα και τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε το μίγμα σε μια φόρμα για τάρτες με αποσπώμενο πάτο, σκεπασμένη με λαδόκολλα και ισιώνετε καλά την επιφάνεια. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα τυριά. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και το ποτό. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη βάση των μπισκότων.

Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 50 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο σβηστό φούρνο.

Όταν κρυώσει εντελώς, το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 10 ώρες πριν το σερβίρετε.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: σε βαρύ βαθύ τηγάνι λιώνετε τη ζάχαρη με το νερό. Όταν η καραμέλα πάρει το χρώμα του μελιού, απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος (προσοχή γιατί πιτσιλάει και καίει!).

Ξαναβάζετε τη σάλτσα στη φωτιά για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας το μίγμα καλά με αβγοδάρτη.

Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτετε το Baileys.

Για να σερβίρετε το cheesecake, το μεταφέρετε από τη φόρμα σε πιατέλα, το πασπαλίζετε με το κακάο και το περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr