«Μύλος» στην κυβέρνηση: Καμμένος, Κοτζιάς και στη μέση Σόρος

«Εξηγήσεις» για την αναφορά του στον Τζορτζ Σόρος επιχείρησε να δώσει ο Πάνος Καμμένος - «Προειδοποιήσεις» Κοτζιά μέσω κύκλων για κάποιους που « μετά τη σιωπή στις ύβρεις, θέλουν να σβήσουν τμήματα από τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου» - Αποστάσεις και μισόλογα από τους υπουργούς που ήταν παρόντες στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου

Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το κουβάρι της επεισοδιακής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου, μετά τις “βόμβες” του Νίκου Κοτζιά πως ο Πάνος Καμμένος μίλησε για χρηματοδότηση του Τζόρτζ Σόρος στην ελληνική κυβέρνηση. Τα γκρίζα σημεία των διαλόγων, που προκάλεσαν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, γίνονται πιο σκοτεινά μετά τη διάψευση, των εν λόγω ισχυρισμών, από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος, όμως, παράλληλα, καρφώνει τον κ. Κοτζιά ως συνεργάτη του Τζορτζ Σόρος σε εταιρεία έκδοσης βίζα. Εντύπωση προκαλεί η στάση των παρόντων μελών του υπουργικού, αφού οι διάλογοι ούτε διαψεύδονται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διατηρεί τη στάση περί “ λάσπης”, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών έχει λάβει διαστάσεις βεντέτας και το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί αμήχανο τον καυγά, προσπαθώντας, παράλληλα, να διατηρήσει τη γραμμή ίσων αποστάσεων. “Κερασάκι” η αντίδραση του τέως υπουργού Εξωτερικών στη διάψευση του κ. Πάνου Καμμένου, σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με την ενδεχόμενη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση. Χθες το βράδυ, στενοί συνομιλητές του πρώην ΥΠΕΞ δήλωσαν στον Ant1 ότι " επιμένει σε όσα είπε δημοσίως, προφανώς και ήταν αλήθεια", ενώ απευθύνει μήνυμα προς όλους: "Αν κάποιοι μετά τη σιωπή στις ύβρεις θέλουν να σβήσουν τμήματα από τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου, είναι κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί ο νους μας και το αποκλείουμε"

“Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε κύκλος να υπονοεί ότι θα διαγραφούν πρακτικά υπουργικού συμβουλίου;”, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο, επίσης, για πολιτική συζήτηση καφενειακού τύπου.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί το περιεχόμενο των όσων δήλωσε εκεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και καταγγέλλει επισήμως ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ, ανέφερε πως η κυβέρνηση εάν το επιθυμεί μπορεί να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, τα οποία, όμως, εκ του νόμου είναι απόρρητα.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση ενάντια τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι δικά τους στελέχη όχι μόνο έχουν κατηγορηθεί για διασπάθιση δημοσίου πρόγραμμα και έχουν καταδικαστεί. «Καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να μην κουνάνε σε εμάς το δάχτυλο», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα κατηγόρησε, αν και δεν ανέφερε ονόματα, στελέχη της ΝΔ για διαρροή πληροφοριών από τη σύσκεψη των προέδρων στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «κάποιος από τη ΝΔ διέρρευσε στον Τύπο σημειώσεις από μυστικές συζητήσεις στη διάσκεψη των προέδρων για να τροφοδοτήσει συζήτηση που τελικά βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, για το θέμα χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος, υποστήριξε ότι «ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι κάποιος υπουργός ή υφυπουργός χρηματοδοτείται από τον Σόρος. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει λήξει. Εάν η ΝΔ θέλει να συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό είναι δικό της ζήτημα».

Υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σέβονται απόλυτα τον κ. Κοτζιά, για τον οποίο τόνισε ότι «τιμώ και σέβομαι -και ακόμη περισσότερο ο πρωθυπουργός- τον Ν. Κοτζιά, έβαλε τη σφραγίδα του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, ήταν πρωταγωνιστής στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο η κόντρα Καμμένου - Κοτζιά αποτελεί μία «πολιτική διαφωνία για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τη Συμφωνία των Πρεσπών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα καθώς μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να πέσει η κυβέρνηση ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι κανείς από την κυβέρνηση δεν θα στηρίξει το παιχνίδι της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς.

Τα “καρφιά” Καμμένου σε Κοτζιά, το ΥΠΕΞ και ο Σόρος

Δύο, σχεδόν, 24ωρα μετά τη βαρύτατη καταγγελία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά-αλλά και την απόφαση της ΝΔ να ζητήσει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ένα τουίτ υποστήριξε ότι ουδέποτε έκανε τη δήλωση, ενώ υπουργοί αποστασιοποιούνται από τα δημοσίως καταγγελλόμενα περί χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης από το ίδρυμα Σόρος.

«Επειδή τα ορφανά του Σημίτη μετά τη παραζάλη τους από προφυλάκιση Παπαντωνίου έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση αντιπερισπασμού πόνου , εδώ και 48 ώρες αναπαράγουν δήθεν αναφορά μου στο υπουργικό για 50 εκ € του Σόρος στην κυβέρνηση είναι ψευδές απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες» έγραψε ο Πάνος Καμμένος.

Σε νέα δήλωσή του, μιλώντας στο Star, και ενώ είχε προηγηθεί ένα οργισμένο tweet, αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με εταιρεία εκδόσεων βίζα, που δεν είχε καμία σχέση με την κυβέρνηση.

Στη δήλωσή του, ο κ. Καμμένος υπογραμμίζει πως «στήνονται ολόκληρα σενάρια γύρω από πράγματα που δήθεν ειπώθηκαν από μένα. Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι πενήντα εκατομμύρια δόθηκαν στην κυβέρνηση από τον Σόρος. Αναφέρθηκα στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του ΥΠΕΞ με εταιρεία εκδόσεως βίζα, που δεν έχει να κάνει σχέση με την κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, προκειμένου να κρύψει την εξέλιξη της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου τα ορφανά του Σημίτη και οι συνέταιροί τους στη ΝΔ βλέπουν ότι αρχίζει να καταρρέει ο μύθος που προσπάθησαν να χτίσουν«.

Αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, είπε ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον μαζί του, προσθέτοντας με νόημα: «Το πολύ της θλίψεως…».

Μισόλογα από Σπίρτζη - Χαρίτση

«Δεν έχω ακούσει τον Καμμένο να λέει τέτοια πράγματα» επισήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6 όταν ρωτήθηκε αν ισχύει η καταγγελία του Νίκου Κοτζιά για όσα φέρεται να έχε πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου. Μετά τη διάσταση που πήραν οι δηλώσεις του υπουργού σε ανάρτησή του στο τουιτερ διευκρινίζει πως “απλά δεν άκουσε”. “Όταν κάποιος λέει «δεν άκουσα», ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει οτιδήποτε. Απλά, δεν άκουσε”, αναφέρει χαρακτηριστικά

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ερωτηθείς για το ζήτημα, στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/, επισήμανε ότι «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη Δικαιοσύνη. Εμείς λέμε "όλα στο φως". Είναι σημαντικό να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να φανεί ότι όποιοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, τελικά πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr