Τσακαλώτος: Χωρίς φιλικές σχέσεις με τη βόρεια χώρα, θα είναι η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα των Βαλκανίων;

Υπερασπίστηκε με περιπτωσιολογία τον ΕΝΦΙΑ - Επέκρινε τη ΝΔ επειδή δεν στηρίζει τα νομοθετήματα για τους ομοφυλόφιλους

Να υπερασπιστεί και τη συμφωνία για το Σκοπιανό, εκτός από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επιχείρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στον όρο ΠΓΔΜ είτε στον όρο Βόρεια Μακεδονία αλλά κάνοντας λόγο για τη «βόρεια χώρα» ο υπουργός Οικονομικών

«Όποιος λέει στη Θεσσαλονίκη ότι θα είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και δεν θέλει να έχει σχέση με το βόρειο γείτονα, είναι λαϊκιστής» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη των επιχειρήσεων αν δεν έχουν καλή σχέση με το βόρειο γείτονα. Το ξέρουν στο κόκαλό τους οι επιχειρηματίες».

Μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ έκανε παιχνίδι με τους αριθμούς καθώς «ξέχασε» ακόμα και τα όσα το ίδιο το υπουργεί Οικονομικών παραδεχόταν στην ανακοίνωσή του ότι θα υπάρχουν περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες που θα επιβαρυνθούν, επέλεξε να αναφερθεί μόνο στους 108.000 που θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 πάνω από 50 ευρώ».

Στη συνέχεια επιχείρησε να υπερασπιστεί τις αυξήσεις κάνοντας επιλεκτική αναφορά σε δήμους της χώρας όπως ότι «στο 4ο, το 5ο και το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας δεν έχουμε καμία αύξηση και μόνο μειώσεις. Σε άλλους δήμους όπως η Θεσσαλονίκη καμία αύξηση, σε άλλους δήμου όπως το Κορδελιό το ίδιο». Κστά τον υπ. Οικονομικών «λίγο μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις σε περιοχές που αναβαθμίστηκαν όπως στην Καλλιθεά στην περιοχή γύρω από το ίδρυμα Νιάρχος και αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις σε περιοχές όπως η Μύκονος και το 1ο διαμέρισμα της Αθήνας».

Επέμεινε, επίσης, ότι - παρά τα όσα αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο - δεν υπάρχει στόχος για πλεόνασμα 5,2% το 2022 ενώ εξέφρασε την πικρία του γιατί ο Θεόδωρος Φορτσάκης από τη Νέα Δημοκρατία τον κατηγόρησε για αλχημείες. «Ο Φορτσάκης ήταν πρύτανης στο Πανεπιστήμιο που ήμουν εγώ καθηγητής. Θεωρώ άσχημο ότι μου λέει ότι κάνω αλχημείες. Δεν θα με πείραζε αν το έλεγε για το χρέος, δεν θα με πείραζε αν το έλεγε για την ανάπτυξη. Αλλά με πειράζει όταν ακούτει το διάλογο με τον Βενιζέλο για τα πλεονάσματα και μετά να διαβάζει ό,τι του έχουν ετοιμάσει. Αυτό δεν είναι καλό για τα παιδιά του Πανεπιστημίου και τη δημόσια συζήτηση».

Ο κ. Τσκαλώτος επέκρινε και τη Νέα Δημοκρατία παρομοιάζοντας τη στάση της με αυτή της πρωταγωνίστριας σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Γλαύκος Θρασάκης» του Βασίλη Βασιλικού που πηγαίνει σε ακριβά μαγαζιά και τη φροντίζουν γιατί έχει τσάντες από άλλα ακριβά μαγαζιά αλλά αυτές είναι άδειες. «Οι δικές σας τρεις τσάντες είναι για τον νεοφιλελευθερισμό, του φιλοευρωπαϊσμού και του αντιλαϊκισμού. Αντί για φιλευλευθερισμό, όμως, υπάρχει ομοφοβία γιατί δεν στηρίζετε κανένα νομοσχέδιο για τους ομοφυλόφιλους. Και τι πιστεύετε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα πουν μπράβο ένας ευρωπαιστής που θα λύσει προβλήματα επειδή έκανε πρόταση μομφής αντί να στηρίξει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να λύσει ένα θέμα 28 ετών».

Μιλώντας για την έξοδο στις αγορές αναρωτήθηκε «δεν είναι λογικό και με την Ιταλία και μ ετην αβεαιότητα τι θα γίνει σε μια εβδομάδα, να είναι οι αγορές επιφυλακτικές;» παραπέμποντας στο θέμα του χρέους.

«Όλες οι αγορές πιστεύουν ότι αν υπάρξει μια λύση που όλοι οι Θεσμοί λένε οτι είναι αισιόδοξοι τότε θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές ακριβώς γιατί το χρέος θα είναι βιώσιμο» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι υπάρχει χρηματοδότηση γιατί χτίζουμε ένα απόθεμα αρκετών δισ. για την περίπτωση που κάποια στιγμή δεν μπορούμε να βγουμε στις αγορές» ενώ διευκρίνισε ότι «καβάτζα είναι δεν το χρησιμοποιούμε αυτό το χρήμα».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr