Το ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ' επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» λέει η Αθήνα

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Natura 2000" και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ' επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν" τόνισε ο κ. Γεννηματάς.

Και προσέθεσε: "Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει, αν επιθυμεί να το επιτύχει, είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο".

Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσαν ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλύπτει πλήρως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, και πριν ακόμα εκδοθεί η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεργάτες του Προέδρου έλεγαν στο protothema.gr ότι “για μία ακόμα φορά, η Τουρκία δείχνει να αγνοεί τι σημαίνει ΕΕ, ευρωπαϊκή έννομη τάξη και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπλέον, αποσιωπά ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις κατα καιρούς εντελώς αβάσιμες ενστάσεις της για το πρόγραμμα Natoura 2000. Κατά τα λοιπά, με τον καιρό η Τουρκία θα αντιληφθεί τι σημαίνει στην πράξη σύνορα και έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr