Σαλμάς: Πρωτοστάτησα να αποκαλυφθεί η υπόθεση Novartis

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο - «Επί θητείας μου θεσμοθετήθηκε ο τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων»

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε και που είχαν έφεραν άμεση εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ αλλά και την στοχοποίησή του επισήμανε ο κ. Μάριος Σαλμάς.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε  ήταν ο πρώτος εντός του ελληνικού κοινοβουλίου που κατήγγειλε την υπόθεση Novartis και πως ο ίδιος κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. «Δεν πίστευα ότι μετά από όσα έκανα θα βρισκόμουν κατηγορούμενος» είπε χαρακτηριστικά.

«Επί θητείας μου θεσμοθετήθηκε ο τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων και αυτό το πλαίσιο ισχύει έως σήμερα» τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Σε άλλο σημείο ανέφερε «θεσμοθέτησα τον τρόπο που χάνουν την τιμολόγηση τα πρωτότυπα φάρμακα και πέφτουν στο 50% ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έφερα. Για τα φάρμακα που λήγει η πατέντα τους η τιμή έπρεπε να πέσει στο 50% και αυτή η δράση εξοικονόμησε  500 εκατ. ευρώ εντός ενός έτους. Μέσα σε μια νύχτα όμως έγινα στόχος δεκάδων πολυεθνικών. Εγώ ο αφελής χαιρόμουν που οι ασθενείς αγόραζαν φθηνότερα και δεν θα κόβονταν συντάξεις. Ο τζίρος της Νοβαρτις μειώθηκε κατά  30% σε μια νύχτα» ενώ σημείωσε με νόημα «Ένας τρελός αναπληρωτής υπουργός τα αλλάζει όλα αλλά. Αυτά έκανα εγώ. Δεν ξέρω τι έγινε μετά».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr