Προσωπικές επιθέσεις και σκανδαλολογία επιστρατεύει η κυβέρνηση ενόψει τρίτης αξιολόγησης

Η κυβέρνηση, όπως έδειξε και η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην υπόθεση των Paradise Papers, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβας Μητσοτάκη σε αυτή

Με καταφυγή σε μία ρητορική και μία ατζέντα που βυθίζει την πολιτική ζωή στη σκανδαλολογία και βρίθει προσωπικών επιθέσεων φαίνεται να προσπαθεί η κυβέρνηση να μετατοπίσει το κέντρο της πολιτικής συζήτησης από τα προβλήματα της τρίτης αξιολόγησης και τα αδιέξοδα της οικονομίας σε πεδία που εκτιμά ότι την ευνοούν.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας μίλησε για «ηθικό… πλεόνασμα» της κυβέρνησης,
φανερώνοντας ουσιαστικά την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου, να επαναφέρει τη θεωρία του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς, έναντι του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος και ειδικά της «Δεξιάς της οικογένειας Μητσοτάκη», όπως αρέσκεται να χαρακτηρίζει εσχάτως τη ΝΔ, σε μία προσπάθεια να πυροδοτήσει και εσωτερικά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση, όπως έδειξε και η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην υπόθεση των Paradise Papers, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβας Μητσοτάκη σε αυτή. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με πολιτική κόλαση, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης και ζήτησε εξηγήσεις από τον αρχηγό της ΝΔ, αδιαφορώντας πλήρως για την απάντηση που έδωσε η ίδια η εμπλεκόμενη.

Ο κ. Μητσοτάκης με τη σειρά του απάντησε για άνανδρη επίθεση και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό: «Κάποιοι επιδιώκουν όχι απλά να ανακυκλώνουν το παρελθόν αλλά να βρίσκουν ένα βολικό άλλοθι στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, πετώντας λάσπη και συκοφαντώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τους λέω λοιπόν να σηκώσουν το βλέμμα τους και να με κοιτάξουν στα μάτια και αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα και όχι την γυναίκα μου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Ηράκλειο.

Κατά τα φαινόμενα η υπόθεση των Paradise Papers, στο βαθμό που μπορεί να συντηρηθεί στην επικαιρότητα, θα συνεχίσει να αποτελεί τη σημαία της κυβέρνησης, η οποία επενδύει στον λεγόμενο πόλεμο της διαφθοράς.

Για τη ΝΔ και μέρος της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται όμως για τίποτα περισσότερο από ένα αντιπερισπασμό, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση βρέθηκε πιεσμένη το τελευταίο διάστημα από σκοτεινές υποθέσεις, πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας.

Η ιστορία με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω ενός αμφιλεγόμενου προσώπου, που φαίνεται να λειτούργησε ως μεσάζοντας και για την οποία η ΝΔ ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ η ΔΗΣΥ την ανάδειξε ως μέγα θέμα στο κοινοβούλιο, είναι μία από τις υποθέσεις αυτές.

Επιπλέον θεωρείται ότι το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του νόμου Παρασκευόπουλου στην έξαρση της εγκληματικότητας, είναι ακόμη στοιχείο, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει η κυβέρνηση.

Ενοχλημένο μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου για το τελευταίο αυτό θέμα, μιλούσε για fake news, τα οποία συνέδεε με την ανάδειξη της υπόθεσης των Paradise Papers.

Στον ιδιότυπο διαγωνισμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επιστρατεύτηκαν και αναφορές στις υποθέσεις Αυγενάκη, Αρτεμίου, τα πόθεν έσχες εύπορων υπουργών, ακόμη και η… offshore της Αυγής, μπήκε στη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό της όξυνσης με προσωπικές επιθέσεις και άγρια σκανδαλολογία φαίνεται ότι είναι απλώς το πρώτο στάδιο μίας μακράς προεκλογικής περιόδου, όπου θα κυριαρχήσουν τέτοια θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr