Τσίπρας: Απολογητικός και εκνευρισμένος στο ντιμπέιτ

Υπερασπίστηκε πλήρως το Μνημόνιο που υπέγραψε - Προστάτεψε Τασία και Μπαλτά παρά την κατάσταση στα νησιά και τα χιλιάδες κενά στα σχολεία - Απέφυγε να απαντήσει για τα όσα είπε σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα

Στο δίλημμα «νέο ή παλιό» εστίασε την παρουσία του στο ντιμπέιτ ο Αλέξης Τσίπρας, φανερώνοντας ότι σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί μέχρι το τέλος της προεκλογικής μάχης. Κατά την τρίωρη τηλεοπτική αναμέτρηση επιχείρησε να φανεί σίγουρος για τις επιλογές του, πιο έμπειρος από τη διακυβέρνηση του επταμήνου, πιο αποφασιστικός για τομές στο εσωτερικό. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους δανειστές, την οποία χαρακτήρισε καλύτερη από εκείνη που θα έφερνε η κυβέρνηση Σαμαρά, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για επώδυνο πλην αναγκαίο συμβιβασμό. Υποσχέθηκε δε σκληρή διαπραγμάτευση στην πορεία για τα ανοιχτά θέματα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όπως είπε.

Παράλληλα στήριξε την πολιτική της κυβέρνησής του στο μεταναστευτικό, όπου έδειξε ιδιαίτερο εκνευρισμό για την κριτική που δέχεται η Τασία Χριστοδουλοπούλου, όπως και την πολιτική στην Παιδεία, παρέχοντας ανάλογη κάλυψη στον Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής κριτικής.

Ιδιαίτερα επιθετικός έδειξε στο μέτωπο των αλλαγών στο τηλεοπτικό πεδίο, επιμένοντας στο διαγωνισμό για τις συχνότητες και καταγγέλλοντας προνομιακή αντιμετώπιση των καναλιών και μη τήρηση της νομιμότητας. Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένταση με την δημοσιογράφο του Μέγκα Όλγα Τρέμη να παρεμβαίνει και τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει ρωτώντας την αν «έχει τη μύγα και μυγιάζεται».

Αναλύοντας το διακύβευμα των εκλογών έθεσε το ερώτημα «ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευθεί; Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ή εμείς; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό καθεστώς, με την διαπλοκή και την διαφθορά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική από τον κ. Μεϊμαράκη ότι η κυβέρνηση του επταμήνου χρέωσε την χώρα με 90 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι το νέο δάνειο είναι για να ανακυκλώσει τα παλιά και δεν επιβαρύνει το χρέος.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία που έφερε, είναι καλύτερη από εκείνη των Σαμαρά – Βενιζέλου: «Είχαμε μπροστά μας τις υποσχέσεις για πλεονάσματα 3% και 4% και καταφέραμε να τα μειώσουμε και να κερδίσουμε 20 δισ. ευρώ. Πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ για να εκκινήσει και πάλι η οικονομία. Και πήραμε τη δέσμευση για το χρέος το κομβικό θέμα για την ελληνική οικονομία. Σε αυτή τη μάχη δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μέρος των δεσμεύσεων μας. Ο αγώνας συνεχίζεται και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον».
 
Για το μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος για όσα, υποκριτικά, όπως είπε, καταλογίζουν στην κυβέρνησή του και ειδικά για την άποψη ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερα μέσα σε ελάχιστες μέρες.  «Φτάνει. Φτάνει πραγματικά. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς πάνω στα βήματα που έκανε η κυβέρνηση μας με τον κ. Μουζάλα που είναι επιλογή που πρότεινα εγώ στην κυρία Θάνου. Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να φορτώσετε να τα πάντα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ χρειάζεται ευθύνη και όχι ψηφοθηρία» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του «είχε την προνοητικότητα να φτιάξει υπουργικό χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις περιοριζόντουσαν σε επιχειρήσεις "σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας». Και σημείωσε ότι τη διαχειριστική αρχή για να καταβληθούν τα χρήματα από την ΕΕ την δρομολόγησε η δική του κυβέρνηση, ενώ έπρεπε να ήταν έτοιμη από τα τέλη του 2014.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στη εξωτερική πολιτική επί των ημερών του, υποστηρίζοντας ότι ανέπτυξε μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική στο διεθνές πεδίο. Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογράμμισε ότι δεν ζήτησε ποτέ οικονομική βοήθεια, παρά μόνο ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος.

Αρνήθηκε πάντως ότι με τις κινήσεις του και τη διατάραξη των σχέσεων με τους συμμάχους αποδυναμώθηκε η ασφάλεια της χώρας. Ανέφερε μάλιστα ότι υπήρξε κρίση με την Άγκυρα, με την ανακήρυξη παράνομου τουρκικού πεδίου βολής και την οποία απέτρεψε η Αθήνα.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα μέσα ενημέρωσης είπε ότι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες και για να σταματήσει το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες θα γίνει χωρίς αδικίες και εκδικητικότητα.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, με την ευκαιρία:  «Είμαι περήφανος που αυτό το ντιμπέιτ διεξάγεται στην ΕΡΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς την έκλεισε σε μία νύχτα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανομία, ένα τέλος στην ασυδοσία. Αψηφήσαμε τον πόλεμο που έγινε από μερίδα ΜΜΕ. Δεν θα εκδικηθούμε κανέναν αλλά θα μπει μία τάξη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr