39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την συμφωνία

32 ψήφισαν «Όχι», 6 «παρών», μία «απούσα» - Ψήφισαν «όχι» οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη,  Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλλας, Δ. Στρατούλης, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Χ. Καραγιαννίδης, Ι. Σταθάς, Β. Χατζηλάμπρου, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Κότσιας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Η.Ιωαννίδης, Β. Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Γ.Ζερδελής, Θ. Πετράκος, Χ.Δερμιτζάκης, Π.Λαφαζάνης, Στ.Λεουτσάκος, Ζ.Ζάννας, Β.Κυριακάκης, Θ.Σκούμας, Σ.Σαμοϊλης, Κ.Δελημήτρος, Ελένη Ψαρέα

Με 229 «ναι» υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα που συναποτελούν το νομοσχέδιο για την έγκριση του 3ου μνημονίου.

64 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι», έξι δήλωσαν «παρών» και μια βουλευτής (Αλεξάνδρα Τσανάκα) ήταν απούσα.



Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από το γεγονός ότι συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖ αποστασιοποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή, αγνόησαν την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσουν την συμφωνία και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα διαφωνίας προς την πολιτική που η κυβέρνηση συμφώνησε να ακολουθήσει με σκοπό να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.

Μεταξύ των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν είναι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη (τελεί υπό παραίτηση) και Κώστας Ησυχος. «Όχι» στη συμφωνία είπαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και οι τέσσερις πρόεδροι κοινοβουλευτικών επιτροπών Μιχάλης Κριτσωτάκης, Στέφανος Σαμοϊλης και  Λίτσα Αμμανατίδου και Γιάνης Ζερδελής. Επισημαίνεται ότι μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Με απλά λόγια, από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι 110 υπερψήφισαν την συμφωνία και ο Αλέξης Τσίπρας απώλεσε την δεδηλωμένη.

«Όχι» είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαϊα Κυρίτση, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη,  Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλλας, Δ. Στρατούλης, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Χ. Καραγιαννίδης, Ι. Σταθάς, Β. Χατζηλάμπρου, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Κότσιας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Η.Ιωαννίδης, Β. Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Δ.Ζερδελής, Θ. Πετράκος, Χ.Δερμιτζάκης, Π.Λαφαζάνης, Στ.Λεουτσάκος, Ζ.Ζάννας, Β.Κυριακάκης, Θ.Σκούμας, Σ.Σαμοϊλης, Κ.Δελημήτρος, Ελένη Ψαρέα.

Κόντρα Τσίπρα - Μεϊμαράκη

Πάντως, η συζήτηση που προηγήθηκε «έκρυβε» τις καλύτερες εκπλήξεις για το τέλος με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διασταυρώνουν τα πολιτικά τους ξίφη δίνοντας μια άγρια ομορφιά σε μια αμήχανη συνεδρίαση.
 
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αν αγωνιάτε τόσο, κ. Μεϊμαράκη, για το τι θα κάνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» απάντησε ο πρωθυπουργός στον κ. Μεϊμαράκη, για να επισημάνει: «Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάνουν την στήριξη της κοινωνίας. Η κυβέρνησή μας έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δεν θα την χάσει ούτε στη Βουλή, γιατί δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με το αν θα δώσουν ψήφο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Δεν είναι από εμάς η ανησυχία, είναι δικό σας θέμα τι θα κάνει. Αλλά και από όλη την Ευρώπη τι γίνεται στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα, αν θα μπορείτε με μισή ΚΟ να υλοποιήσετε το πρόγραμμα. Η ΚΟ σας, πιστεύω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες σας». Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η Βουλή έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη και κρατάει την Ελλάδα στην πορεία που έχει χαράξει και όπως τόνισε, «η ΝΔ συμπαγής ανταποκρίθηκε σε αυτή την πορεία». Παράλληλα και ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πρόταση μομφής, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως το κόμμα του θα μετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Στ. Θεοδωράκης: Στηρίζουμε χωρίς τσαλιμάκια

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης σημείωνε πως Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Έπρεπε να είχαμε το χρόνο και το θάρρος να πούμε γιατί φθάσαμε ως εδώ” σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι “έχει αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής. Τους πραξικοπηματίες που έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν μας είχαν πει ανοιχτά ότι ήθελαν τη δραχμή. Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και διεκδίκησαν τις καρέκλες».
 
Ζ. Κωνσταντοπούλου: το όχι του λαού δεν ήταν ναι στα μνημόνια

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρέμβασή της κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το αντίθετο από αυτό που τους ζήτησε ο πρωθυπουργός. «δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε και πρόσθεσε « Ο λαός μίλησε και είπε όχι στα τελεσίγραφα στον εκφοβισμό, την προπαγάνδα. Είπε όχι στα μνημόνια και δεν έχουμε δικαιώματα το όχι να το κάνουμε ναι στα μνημόνια. Κάθε ένα μέτρα το καταψήφισαν οι πολίτες. Εχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους . Το όχι του λαού δεν ήταν όχι υπο προϋποθέσεις, με αστερίσκους».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα λέγοντας « Οποιος πιστεύει πως  το όχι διατυπώθηκε με την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ πρέπει να διατυπωθεί και πάλι το ερώτημα στο λαο. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία. Ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά , αντιδημοκρατικά».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε και έφερε την συμφωνία γι αυτό και «η ΚΟ πρέπει να τον θωρακίσει με το όχι. Αν η βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί στους επόμενους. Αν ενδώσει και παραπλανηθεί και παραλύσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την συνείδησή της. Αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαν άνθρωποι ανέλαβαν ευθύνες και έκαναν μεγαλύτερες αντιστάσεις από ένα κατά συνείδηση όχι που πρέπει ν αποκρουστεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr