Αγωνία για το σχέδιο των «5» μετά τη συνάντηση-θρίλερ στο Βερολίνο

Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας - Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το ασφαλιστικό - «Καρφιά» απο διεθνή ΜΜΕ για την απουσία Τσίπρα από τη συνάντηση του Βερολίνου

Χωρίς καμία πρόταση «τελεσιγραφικού» χαρακτήρα, αλλά με ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, έληξε η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση είχε διάρκεια δυο ώρες και πήρε δραματική μορφή, όταν έγινε γνωστό ότι θα συμμετείχαν και οι δυο τελευταίοι (Λαγκάρντ και Ντράγκι). Οι φήμες όμως ότι θα υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση προς την Αθήνα και θα καλούνταν ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας να πει ένα ναι ή ένα όχι δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τα φαινόμενα στη συνάντηση το μεγάλο αγκάθι ήταν το ασφαλιστικό, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση σοβαρές προσαρμογές, δηλαδήδραστικές μειώσεις.

Αναμένεται δε ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για όλες τις πτυχές της συζήτησης στο Βερολίνο, είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε πολιτικό, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πιο αποτελεσματικά. Προς το παρόν και με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται να κινούνται πάντως για λύση εντός της εβδομάδας, ίσως και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αθήνα δείχνει έτοιμη να πληρώσει κανονικά τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ.

Το κείμενο που δεν βγήκε ποτέ
Σκοπός πάντως της συνάντησης ήταν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα οι δανειστές να υπερκεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγγραφή του προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.


Οι αντιδράσεις στον ξένο Τύπο
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι από την σύσκεψη αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία δίχως πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις.

Οι Financial Times μετέδωσαν πως σκοπός της συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.

Οι Financial Times δημοσίευσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μια επεξήγηση των τάσεων που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της έκτακτης μίνι Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο.

Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ διατηρεί μια σκληρή γραμμή, σεβόμενο αφενός τους κανονισμούς που διέπουν το καθεστώς παροχής δανεισμού και αφετέρου επισημαίνοντας τις επικρίσεις που δέχεται από άλλες δανειζόμενες χώρες του πλανήτη, που επιμένουν ότι η Αθήνα έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης μέχρι τώρα.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει για την παροχή πιο γενναιόδωρων όρων προς την Αθήνα, θέτοντας σε ύψιστη προτεραιότητα τη συνοχή της ευρωζώνης, γεγονός που αποτιμά ως ορόσημο για την ενότητα της ΕΕ.

Ο τρίτος εταίρος, η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αλλά εξέφρασε φόβους για ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην αξιοπιστία της, εξαιτίας της υπερβολικής διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ως κεντρικής τράπεζας.

«Κι αν η Ανγκελα Μέρκελ, η πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης, επιμείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τα χρήματα αυτά πιθανόν να προέλθουν από την ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο συντάκτης του άρθρου των FT.


Ποια «αγκάθια» παραμένουν
Οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά στο πως θα μπορούσε η Αθήνα να «μαζέψει» τα δημόσια οικονομικά της. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές που προέβλεπε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Αθήνα θέλει ένα νούμερο κοντά στο 1%, αλλά οι δανειστές, παρά το ότι εμφανίζονται δεκτικοί στο να μειώσουν το ποσοστό, δεν θέλουν να φτάσουν τόσο χαμηλά. Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι ακόμη διχασμένοι σε ζητήματα κλειδιά, όπως οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρόγραμμα της χώρας, μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr