"Βασανιστική" η πρόοδος των διαπραγματεύσεων - Δυσφορία για το "καμπανάκι" Βούτση - Σκουρλέτη

Πιθανή σήμερα η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος - Νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού σε ευρωπαίους παράγοντες

Αλλιώς περίμεναν στην κυβέρνηση την έκβαση των συζητήσεων της Τετάρτης με τους εταίρους κι αλλιώς τελικά αυτές εξελίχθηκαν. Το Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούσαν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία λύση, έστω και προσωρινή, αλλά πάντως ικανή να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση για το επόμενο έστω δίμηνο ή και τρίμηνο, αλλά τώρα μιλούν απλά για «βασανιστική πρόοδο» και εκτιμούν ότι μπορεί να δοθεί λύση την επόμενη εβδομάδα.

Η παράταση του τέλματος ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε και νέα, αναλυτική και ιδιαίτερα φιλόδοξη λίστα, έχει προκαλέσει αμηχανία και διχογνωμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκε να παρέμβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης για να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μπορεί και θα καταβάλλει τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, ώστε να σταματήσει τη συζήτηση περί του αντιθέτου, που είχε ξεκινήσει με τις δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, Νίκου Βούτση και Παναγιώτη Σκουρλέτη ότι εάν δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση από τους εταίρους τότε και η Ελλάδα θα προτιμήσει να πληρώσει μόνο μισθούς και συντάξεις και όχι τους δανειστές.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί μήπως η ανακύκλωση μίας τέτοιας συζήτησης προκαλέσει πανικό στους καταθέτες και διαμορφώσει ακόμη πιο επώδυνες συνθήκες ασφυξίας και παράλυσης στην αγορά. Με δεδομένο δε ότι υπάρχουν τα χρήματα, τουλάχιστον έως τις 20 Απριλίου και πιθανόν και για αργότερα, καθώς εισρέουν κάποια χρήματα στα κρατικά ταμεία και από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων, δεν γεννάται ακόμα λόγος για διλήμματα του τύπου «μισθοί και συντάξεις ή πληρωμή των δανειστών».

Πάντως η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί λύση με έκτακτο eurogroup ή με άλλο τρόπο πριν τις 24 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς η παράταση αυτού του κλίματος για περισσότερες από τρεις εβδομάδες δεν θεωρείται και το καλύτερο σενάριο.

Για το λόγο αυτό ίσως και από σήμερα , αλλά πάντως σίγουρα τις εργάσιμες ημέρες της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να έχει επαφές με ευρωπαίους παράγοντες ή και ηγέτες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr