Η ΝΔ κατέθεσε την πρότασή της κατά του ρατσισμού

Προβλέπει ποινικές κυρώσεις για όσους «επιδοκιμάζουν ή υποτιμούν» τα εγκλήματα του ναζισμού - Διαβάστε το πλήρες κείμενο της πρότασης νόμου - Ποιες οι διαφορές από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

Ποινικές κυρώσεις για όσους «επιδοκιμάζουν ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των γενοκτονιών που αναγνωρίστηκαν από την Ελληνική Βουλή, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού» προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου της ΝΔ για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το κείμενο, που φέρει τίτλο «Τροποποιήσεις του ν. 927/1979 και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα, τα οποία στην ουσία συμπληρώνουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα δε με τις ειδικές παρατηρήσεις, προβλέπεται διοικητική τιμωρία νομικών προσώπων -νομικοί υποστηρίζουν ότι η διάταξη αφορά και τα πολιτικά κόμματα-, αν οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους επιδοκιμάσουν ή υποτιμήσουν τα εγκλήματα του ναζισμού.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι προβλέπεται: «Η επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε βάρος νομικού προσώπου, του οποίου τα φυσικά πρόσωπα που νομίμως το εκπροσωπούν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις του παρόντος νόμου που τελέσθηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό του εν λόγω νομικού προσώπου. Οι κυρώσεις αυτές αναφέρονται σε διοικητικά πρόστιμα (από 10.000 - 100.000 ευρώ) και αποκλεισμό από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως όπως οι επιχορηγήσεις, οι ενισχύσεις, οι επιδοτήσεις και οι προμήθειες (για χρονικό διάστημα από 1 - 6 μήνες)».

Να σημειωθεί ότι οι βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της πρότασης της ΝΔ και αυτής των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εντοπίζονται στα εξής:

-         Η ΝΔ ζητά τη δίωξη όσων «επιδοκιμάζουν ή υποτιμούν την σοβαρότητα των γενοκτονιών που αναγνωρίστηκαν από την Ελληνική Βουλή» συμπεριλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό και την Γενοκτονία των Ποντίων. Από την άλλη, η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνει τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων.

-         Μόνο η πρόταση της ΝΔ εξαιρεί από τις διατάξεις τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα όργανά τους όπως είναι η εκκλησία.

-         Η πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προβλέπει αναστολή της λειτουργίας εως 6 μήνες και διοικητικά πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ κατά των νομικών προσώπων των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι προβαίνουν σε ρατσιστικές συμπεριφορές ενώ από την άλλη η πρόταση της ΝΔ τα περιορίζει στις 100.000 ευρώ.

-         Στις ρατσιστικές συμπεριφορές μόνο η πρόταση των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνει την προσβολή του γενετήσιου προσανατολισμού.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr