Δημοσκόπηση Marc: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στις 16,6 μονάδες το προβάδισμα Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία -  Το 73,8% συμφωνεί με την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη


Στις 7,5 μονάδες κατέγραψε η Marc την διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16,6 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα για την πρωθυπουργία, ενώ αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. 

Η ΝΔ καταγράφηκε στο 32,7% ( από 32,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,2% (από 24,6%) . Και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν αύξηση της συσπείρωσής τους - στο 71,5% η ΝΔ και στο 68,2% ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τάσεις αποσυσπείρωσης εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο η Marc μέτρησε για πρώτη φορά σε μονοψήφιο ποσοστό (9,8%) από την ανάληψη της ηγεσίας του από τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

O Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά 48,7% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 32,1%. Ο πρωθυπουργός παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα με 47,3% θετικών γνωμών, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 32,6% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 30,6%. 





Αυτοδυναμία θέλει η πλειοψηφία

Το 32,6% των ψηφοφόρων θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ - ένα ποσοστό που δείχνει και το «κατώφλι» του κυβερνώντος κόμματος, ενώ μόλις το 16,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, το 19,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - πρόκειται για το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» - και ένα 16,5% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Παράλληλα, ο Θωμάς Γεράκης της Marc είπε στον ΑΝΤ1 ότι αυξάνεται σε κάθε μέτρηση το ποσοστό εκείνων που θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Φαρμακονήσι: Τουρκική ακταιωρός προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού - Πυροβολισμοί από τους Έλληνες - Ολόκληρο το βίντεο

Το άσπρο μαύρο κάνει ο Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας

Άστον Κούτσερ: Σταμάτησε να καπνίζει μαριχουάνα, όταν έκανε βαζεκτομή

Σημειώνεται ότι δεν διαπιστώνονται ουσιαστικές αλλαγές στα προβλήματα που ανησυχούν τους πολίτες - με την ακρίβεια να απασχολεί το 83,5% των ερωτηθέντων. Είναι ενδιαφέρον ότι το 56,9% δηλώνει ότι πιστεύει ότι δεν παρακολουθούνται μόνον πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, αλλά και «απλοί πολίτες». 

Παράλληλα, το 44,4% των πολιτών θεωρεί «λάθος» την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο 43,4% την εκτιμά ως «σωστή». Το 26,4% θεωρεί ότι νικήτρια αναδείχθηκε η κυβέρνηση, το 32,6% ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ναι στην απαγόρευση Κασιδιάρη

Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν στην απαγόρευση του «κόμματος Κασιδιάρη», σε μία στιγμή που καταγράφεται με 3,4% στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνοι δηλώνουν οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 73,8% , ενώ διαφωνεί το 22,2% για διάφορους λόγους - και όχι λόγω πολιτικής συμφωνίας με τις απόψεις του έγκλειστου στελέχους της Χρυσής Αυγής. 

Οι συγκρίσεις περί διαφθοράς

Στο τοξικό κλίμα των ημερών, η Marc επιχείρησε μία σύγκριση μεταξύ της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης - έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, διαμορφώνοντας με βάση τις απαντήσεις μία κλίμακα από το 1 ως το 10, όπου 1 είναι η «μηδενική διαφθορά» και 10 η «εκτεταμένη διαφθορά». Στη μέτρηση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε «βαθμό» 6,44 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 6,02. Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν κυρίως με βάση το τι ψηφίζουν...


Δείτε τη δημοσκόπηση: 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr