ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για την ακρίβεια – «Απλοί παρατηρητές, εμπαίζουν τους πολίτες»

Στελέχη της Κουμουνδούρου προϊδεάζουν για μετωπική σύγκρουση διαρκείας

Σε κορυφαίο θέμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής αναγορεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα με την ακρίβεια και την τεράστια επιβάρυνση που έχουν τα νοικοκυριά από την έκρηξη ανατιμήσεων σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Στελέχη της Κουμουνδούρου προϊδεάζουν για μετωπική σύγκρουση διαρκείας και είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες, παρότι εξελισσόταν η μάχη για την πανδημία στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δια στελεχών και κεντρικών ανακοινώσεων, περισσότερες από πέντε παρεμβάσεις για διάφορες πτυχές του ζητήματος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβλέπει ότι θα υπάρξει σοβαρή αμφισβήτηση σε αυτό τον τομέα για την κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι εξαντλείται σε ευχολόγια περί παροδικότητας των πληθωριστικών τυάσεων και αρνείται να πάρει ουσιαστικά ριζικά μέτρα, στην κατεύθυνση που προτείνει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Κομισιόν.

Προς επίρρωση των εκτιμήσεών τους τα αρμόδια στελέχη του κόμματος επικαλούνται και τα ευρήματα της εταιρίας ΑΛΚΟ, που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ στο Opentv και σύμφωνα με τα οποία τα κυβερνητικά μέτρα θεωρούνται «σωστά και επαρκή» μόνο από το 12% των ερωτηθέντων. Αντιθέτως το 34% χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη «λανθασμένα», ενώ το 43% απαντά πως είναι μεν «σωστά», αλλά «δεν επαρκούν». Όσο για τη σημασία που έχει το ζήτημα αυτό για τους πολίτες - και άρα ανάλογη κρίνει ότι πρέπει να είναι και η αιχμή του αντιπολιτευτικού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ – είναι ενδεικτικό ότι το 68% των ερωτηθέντων λένε ότι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον επερχόμενο χειμώνα, με ένα 13% να δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί - μόλις το 15% λέει πως θα τα βγάλει πέρα με ευκολία.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ότι «απλά παρατηρούν την έκρηξη ακρίβειας και εμπαίζουν τους πολίτες για αδικαιολόγητο πανικό» και τονίζει ότι «το αδιέξοδο με την έκρηξη της ακρίβειας έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».

«Είναι οι ίδιοι που πριν από έναν μήνα διαβεβαίωναν στη ΔΕΘ πως με 150 εκατ. θα αντιμετώπιζαν την ενεργειακή κρίση και πως είναι παροδική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε από τον Ιούνιο» σημειώνει η Κουμουνδούρου και προειδοποιεί ότι «οι πολίτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και οι επιχειρήσεις με την αδυναμία πληρωμών, όσο η κυβέρνηση απορρίπτει:

- την πρόταση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών,

- τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που καταψήφισε στη Βουλή,

- την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Λίγο νωρίτερα η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου επισήμαινε ότι «οι κυβερνητικές επιλογές οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες», προσθέτοντας ότι «ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές δαπάνες διαβίωσής του, το ποσοστό των πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες υλικής στέρησης έχει αυξηθεί, μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται στα όρια του λουκέτου και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες και δεκάωρα, υφιστάμενοι μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά τους».

Η κυρία Αχτσιόγλου αμφισβήτησε έντονα την αποτελεσματικότητα του μέτρου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος, σημειώνοντας ότι «οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται πολύ μακριά από το μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Κομισιόν προτείνει στοχευμένη μείωση της φορολογίας, ενώ η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η Επιτροπή εισηγείται ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό. Η Επιτροπή μιλά για στήριξη των ευάλωτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για αυτές, καθώς ακόμη κι αυτή η ανεπαρκής επιδότηση δεν αφορά επιχειρήσεις».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «δεν εφαρμόζει τις προτάσεις της ΕΕ για την ελάφρυνση των καταναλωτών στην ενέργεια και στο πετρέλαιο θέρμανσης», ενώ ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, κατήγγειλε ότι «εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας η κυβέρνηση εκτοπίζει τους αγρότες από τις λαϊκές αγορές με ανυπολόγιστες συνέπειες για παραγωγούς και καταναλωτές».

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί πεθαίνουν νέοι άνθρωποι από κορωνοϊό - Τι δείχνουν τα ποσοστά

Ντόρα Μπακογιάννη: «Βροχή» ευχών και συμπαράστασης στη μάχη με τον καρκίνο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο πυραύλους άγνωστου τύπου προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr