Οσο κόντρα και αν ακούγεται μια μελαχρινή ισπανόφωνη να υποδύεται την εμβληματική ξανθιά και αγγλόφωνη Μονρόε τόσο λογική αποδείχθηκε η υποψηφιότητά της στα Οσκαρ. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η Κουβανέζα σταρ ήταν η ιδανική «Blonde»
Ανα ντε Αρμας έπαιξε και κέρδισε στη ρουλέτα του Χόλιγουντ. Τόλμησε να υποδυθεί ένα ίνδαλμα της μεγάλης οθόνης και παρότι δεν ήταν ούτε η πρώτη και ίσως ούτε η τελευταία που το έκανε, τελικά ήταν η καλύτερη. Δεν είναι εύκολο σε τελική ανάλυση να μετενσαρκωθείς σε Μέριλιν Μονρόε. Μια πλατινέ περούκα, μια ελιά στο μάγουλο και ένα λικνιστικό βάδισμα δεν αρκούν. Η 35χρονη Κουβανέζα κατάφερε όχι μόνο να κοπιάρει στην εντέλεια και το παραμικρό πετάρισμα των βλεφάρων και το παραμικρό τρεμούλιασμα των χειλιών του ειδώλου, που 61 χρόνια μετά τον θάνατό της παραμένει η απόλυτη ανδρική φαντασίωση, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια την ευαίσθητη ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που όταν έσβηναν τα φώτα ήταν απόλυτα δυστυχισμένη.
Και παρόλο που το «Blonde» δίχασε κοινό και κριτικούς και άλλοι το θεώρησαν αριστούργημα και άλλοι κάτω του μετρίου -το IMDb το έχει βαθμολογήσει με ένα ποταπότατο 5,5-, είναι μάλλον λίγοι εκείνοι που θα αρνηθούν ότι η Ντε Αρμας έδωσε την ερμηνεία της ζωής της - τουλάχιστον μέχρι την επόμενη καλή ταινία. Αυτό τουλάχιστον έκρινε και η Ακαδημία των Οσκαρ και της έκανε δώρο την πρώτη της υποψηφιότητα. Μπορεί βέβαια η ταλαντούχα Ανα να φύγει και από αυτή την τελετή απονομής με άδεια χέρια, όπως συνέβη στα BAFTA, στις Χρυσές Σφαίρες, τα SAG Awards και κάθε είδους μικρότερο ή μεγαλύτερο κινηματογραφικό θεσμό που την είχε χρίσει φέτος υποψήφια, αλλά ό,τι και αν έχει χάσει σε βραβεία, το έχει κερδίσει σε στάτους και αναγνώριση.
Προσεχώς θα τη δούμε στην ταινία δράσης «Ghosted» να παίζει κρυφτό με τον Κρις Εβανς, ενώ στα σκαριά έχει και το θρίλερ «Ballerina», όπου θα υποδύεται μια γυναίκα που θέλει να εκδικηθεί τους δολοφόνους της οκογένειάς της - που, ναι, ως concept δεν βρίθει πρωτοτυπίας, αλλά τουλάχιστον θα πρωταγωνιστεί η Ντε Αρμας με την ευγενική συνδρομή του Κιάνου Ριβς.
Στο μεταξύ, και ενώ ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα για το μεγαλύτερο ετήσιο κινηματογραφικό πανηγύρι, το κορίτσι από την Κούβα κάνει εμπρηστικές δηλώσεις κατά των social media και απειλεί ότι θα κλείσει το Instagram της γιατί θεωρεί ότι με την τόση εξωστρέφειά του έχει καταστρέψει το μυστήριο και την έννοια του σταρ. Ομως, αν το κάνει, τι θα απογίνουν οι 9,5 εκατομμύρια ακόλουθοί της που ξεροσταλιάζουν στο Internet για ένα ακόμα post της; Ισως θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.