«Keeping up with the Kardashians»: Το ριάλιτι που άλλαξε το lifestyle ενός πλανήτη

Υπήρξε επί 14 χρόνια ένα καθαρόαιμο προϊόν αμερικανικής υποκουλτούρας - Εχτισε τη βιομηχανία χρήματος των Καρντάσιαν-Τζένερ, αλλά τόλμησε να αναδείξει και θέματα, που ακόμα και σήμερα θίγονται με δυσκολία

Όταν το 2007 η Κρις Τζένερ πλησίασε τον διάσημο παρουσιαστή και παραγωγό Ράιαν Σίκρεστ για να του προτείνει ένα ριάλιτι με θέμα την οικογένειά της, κανείς δεν φανταζόταν το buzz που θα δημιουργούνταν για 20 τηλεοπτικές σεζόν.

Η τελευταία σεζόν του ΚUWTK έκανε πρεμιέρα στις 17 Σεπτεμβρίου στο Ε! και το φινάλε του πλέον διάσημου ριάλιτι θα προβληθεί στις αρχές του 2021. Η Κιμ Καρντάσιαν ήταν αυτή που ανακοίνωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram το τέλος του KUWTK και όλα τα αμερικανικά Μέσα ασχολήθηκαν με τον... ξαφνικό θάνατο του ριάλιτι.

Πολλοί ήταν αυτοί που έγραψαν ότι η καθοδική πορεία της τηλεθέασης οδήγησε την οικογένεια στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης -από τα εκατομμύρια τηλεθεατών ξαφνικά η τηλεθέαση είχε πέσει στις 871.000, ενώ το κανάλι σκεφτόταν εδώ και δύο χρόνια να σταματήσει την προβολή του. Η παραγωγή του σόου ήταν πολύ ακριβή και οι διαφημιστές είχαν αρχίσει να βρίσκουν τις Καρντάσιαν εξωπραγματικά σνομπ απέναντι στα δικά τους προϊόντα, καθώς η οικογένεια έμοιαζε να το χρησιμοποιεί, για να προωθεί τις δικές της εμπορικές δραστηριότητες.



Στο μεταξύ, το NBCUNIVERSAL, ο όμιλος στον οποίο ανήκει το Ε!, έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία, με αποτέλεσμα να κάνει γνωστό στην momager Κρις Τζένερ (την οποία πολύ εύστοχα ο γαμπρός της Κάνιε Γουέστ αποκάλεσε «Κρις Γιονγκ Ουν», συνδέοντάς την με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη) ότι δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερα χρήματα για να ανανεωθεί η συμφωνία τους. Κάτι που είχε συμβεί το 2015, όταν από 40 εκατ. τη σεζόν το ποσό για την ανανέωση του συμβολαίου τους ανήλθε στα 80 εκατ. δολάρια, ενώ το 2017 υπέγραψαν συμβόλαιο για πέντε σεζόν έναντι του ποσού των 150 εκατ. δολαρίων!

Η Κρις Τζένερ, μιλώντας στην εκπομπή του Ράιαν Σίκρεστ, ανέφερε ότι το τέλος του ριάλιτι ήταν κάτι που το συζητούσε με τις κόρες της τα τελευταία χρόνια. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Στενοχωρηθήκαμε πολύ, αλλά έπρεπε να σταματήσουμε για να πάρουμε μια ανάσα, να επικεντρωθούμε στη ζωή μας και τις οικογένειές μας και να ασχοληθούμε με τις μελλοντικές μας δραστηριότητες. Αυτή που το πήρε πιο βαριά απ' όλες ήταν η Κλόε. Από την ημέρα που πήραμε την απόφαση δεν σταμάτησε να κλαίει. Η πιο έντονα φορτισμένη στιγμή ήταν όταν συναντηθήκαμε με την Κιμ και την Κλόε στο γυμναστήριο στις 5 το πρωί και κοιτάξαμε η μία την άλλη λέγοντας: «Ουάου! Tι απίστευτη διαδρομή ζωής ήταν αυτή!». Και έτσι είναι. Μέσα σ' αυτά χρόνια ζήσαμε απίστευτες στιγμές, εξελιχθήκαμε και τώρα πάμε γι' άλλα. Τα καλύτερα έρχονται».
 
«Ηταν μια αμοιβαία απόφαση. Τα παιδιά που ξεκίνησαν την εκπομπή έχουν τώρα τα δικά τους παιδιά και είναι πολύ δύσκολο να κάνουν γυρίσματα όλοι μαζί ή να έχουν αρκετό υλικό ξεχωριστά. Η οικογένεια είναι ευγνώμων για όσα συνέβησαν και είναι ευτυχισμένη που έχουν μαγνητοσκοπήσει όλες αυτές τις αναμνήσεις για το υπόλοιπο της ζωής τους» ανέφερε πηγή στο EntertainmentTonight.

Δημοσίευμα του PageSix υποστηρίζει ότι στην κίνηση αυτή έπαιξε μεγάλο ρόλο η διαταραγμένη ψυχική υγεία του Κάνιε Γουέστ, συζύγου της Κιμ Καρντάσιαν. Πηγή από το κοντινό της περιβάλλον αναφέρει ότι η Κιμ θεωρούσε υποκριτικό να μιλά για τη μάχη του συζύγου της με τη διπολική διαταραχή, ενώ πρόσφατα είχε παρακαλέσει τα media και τους θαυμαστές της να δείξουν κατανόηση και διακριτικότητα.



Το ριάλιτι που «μίλησε» για όλα

Oποιοι κι αν είναι οι λόγοι που οδήγησαν την οικογένεια στην απόφαση αυτή, το γεγονός είναι ένα: το KUWTK, ενώ είναι ένα ριάλιτι που οδήγησε μια άσημη οικογένεια στην prive γειτονιά των billionaires και τους έκανε ακόμα και συνομιλητές του προέδρου των ΗΠΑ, είναι παράλληλα το ριάλιτι που τόλμησε να καταδείξει θέματα δύσκολα, που προβλημάτισαν, αλλά και βοήθησαν ανθρώπους που αντιμετώπιζαν παρόμοια ζητήματα.

Μπορεί στην πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου η Κιμ Καρντάσιαν να ήταν η στυλίστρια της Πάρις Χίλτον που έγινε γνωστή, επειδή απλά διέρρευσε το sex tape που είχε γυρίσει με τον τότε φίλο της, τον ράπερ RayJ, ωστόσο η εξέλιξη όλων των μελών -και ειδικά της Κιμ- μέσα στα επόμενα χρόνια ήταν ραγδαία. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει Νομικά και ασχολείται με την αποφυλάκιση μαύρων που έτυχαν κακοδικίας και κάποιοι από αυτούς μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ αγωνίζεται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, μέσα από τις 20 σεζόν του ριάλιτι και τα πολλά spin-offs που δημιουργήθηκαν στην πορεία θίχτηκαν θέματα σοβαρά, όπως η μάχη της Κλόε για να αποδεχτεί τον εαυτό της. Θίχτηκαν χωρίς συγκάλυψη θέματα εθισμού, όπως του πρώην συζύγου της Κόρτνεϊ, Σκοτ Ντίσικ, με το ποτό, η προσπάθεια όλης της οικογένειας να κρατήσει το ζευγάρι μια καλή σχέση για χάρη των παιδιών, αλλά είδαμε και πώς αγκάλιασαν τον Ντίσικ και δεν τον απομάκρυναν μετά το διαζύγιο.

Για πρώτη φορά είδαμε την Κιμ να μιλά ανοιχτά για το πρόβλημα της ψωρίασης από το οποίο υποφέρει χρόνια, αλλά και τα προβλήματα που είχε μετά τη γέννηση της κόρης της, που την οδήγησαν στο να αποκτήσει στη συνέχεια παιδιά με παρένθετη μητέρα. Παρακολουθήσαμε την κατάρρευσή της, όταν πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγός της οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική και ότι υποφέρει από διπολική διαταραχή, ενώ η ίδια εκείνο το διάστημα προσπαθούσε να συνέλθει από τις κρίσεις πανικού που της είχε προκαλέσει η ληστεία στο Παρίσι, της οποίας υπήρξε θύμα.

Το πιο σημαντικό ζήτημα, όμως, που τέθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση, ήταν η μετάβαση φύλου του πρώην συζύγου της Κρις Τζένερ, Μπρους -πατέρα της Κένταλ και της Κάιλι-, οι αντιδράσεις που η απόφαση αυτή προκάλεσε μέσα στην οικογένεια, ο πόνος, οι εξηγήσεις, η διάσπαση. Για πρώτη φορά ακούστηκαν μέσα στα στενά πλαίσια ενός ριάλιτι, το 2015, αλήθειες για την αγωνία ενός ανθρώπου (πατέρα έξι παιδιών) που πήγαινε για χρόνια κόντρα στη φύση του, τον πόνο που αυτό προκαλεί στον ίδιο, αλλά και τον αντίστοιχο πόνο που προκαλεί στους άλλους η στιγμή που αποφασίζει πλέον να την αποδεχτεί και να ακολουθήσει τα θέλω του.



Από τη στιγμή που ο Μπρους έγινε Κέιτλιν οι ισορροπίες στην οικογένεια διαταράχθηκαν και πήρε χρόνια για να επανέλθουν. Ολα αυτά η κάμερα τα αποτύπωσε, ενώ παράλληλα έγραφε σκηνές κωμικοτραγικές, όπως την απόφαση της Κρις να βάζει κρυφά Βιάγκρα στον καφέ του Μπρους, προκειμένου να έχουν ερωτική ζωή. Αποτέλεσμα, ένα πρωί να πιει τον καφέ του πατριού του ο έφηβος τότε γιος της Ρομπ, ο οποίος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους λόγω πριαπισμού!

Μέσα από το ριάλιτι η οικογένεια, που έχει αρμένικες ρίζες, μιλούσε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την ανάγκη να αναγνωριστεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που τελικά έγινε. Το KUWTK ήταν ένα rollercoaster διαφορετικής βαρύτητας θεμάτων που θίγονταν, αλλά και συναισθημάτων. Μέσα από τις 20 σεζόν και τα δεκάδες spin-offs παρακολουθήσαμε την πορεία όλων των μελών της οικογένειας -κυρίως των γυναικών, καθώς οι άντρες έρχονταν πάντα σε δεύτερη μοίρα-, τον θρήνο για τον θάνατο του πατέρα τους, τους γάμους, τα διαζύγια, τις απιστίες, τους καβγάδες, αλλά και τη μεγάλη ζωή. Γιατί στο ριάλιτι αυτό όλα ήταν μεγάλα. Τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα νύχια των γυναικών, αλλά και τα οπίσθια!

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε περισσότερες από 160 χώρες το παρακολουθούσαν για χρόνια. Τον μεγαλύτερο αριθμό τηλεθεατών μάλιστα είχε το επεισόδιο στο οποίο προβλήθηκε ο γάμος της Κιμ Καρντάσιαν με τον μπασκετμπολίστα Κρις Χάμφρεϊ. Περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια τηλεθεατών παρακολούθησαν το 2011 εκείνο το επεισόδιο, ενώ μέσα στην πορεία των χρόνων η οικογένεια εισέπραξε περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια από αμοιβές, ποσοστά και χορηγίες.

Αντί για τη μετεωρική δημοσιότητα που συνήθως χαρίζουν τα ριάλιτι, οι Καρντάσιαν-Τζένερ κυριολεκτικά έχτισαν τον μύθο τους στον κόσμο των σελέμπριτι, αλλά και σε αυτόν του επιχειρείν, ενώ πολύ πριν την κίνηση του Κάνιε Γουέστ να κατέβει ως υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές, ήταν πολλοί αυτοί που έλεγαν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να δούμε την Κιμ και τον Κάνιε να γίνονται ένοικοι του Λευκού Οίκου!

Ο αναλυτής Ριτς Γκρίνφιλντ, μιλώντας στους «Los AngelesTimes», ανέφερε ότι οι Καρντάσιαν είχαν τη μοναδική ικανότητα να χτίζουν το δικό τους κοινό και να ρευστοποιούν όπως κανένας άλλος αναγνωρισιμότητα, διασημότητα και τηλεθέαση. Χάρη στο KUWTK η Κάιλι Τζένερ έγινε δισεκατομμυριούχος με 195 εκατομμύριαfollowers στο Instagram και η Κιμ Καρντάσιαν πάμπλουτη περσόνα με εξώφυλλα σε εμβληματικά περιοδικά, 188 εκατομμύρια followers και προσκλήσεις για συναντήσεις στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ολα τα μέλη της οικογένειας εργάζονται σε ρυθμούς εξωφρενικούς. Μόνο τα καθημερινά γυρίσματα ξεπερνούσαν τις 12 ώρες, ενώ την περίοδο της πανδημίας δεν σταμάτησαν τα γυρίσματα, και αντί για κάμερες δίνονταν καινούρια κινητά στα μέλη της οικογένειας προκειμένου να μη σταματούν να καταγράφουν τη ζωή τους στα iPhone καθώς απαγορευόταν να μπει συνεργείο στα σπίτια τους για λόγους προστασίας.

Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, λοιπόν, τα μέλη μιας οικογένειας, που η αισθητική δεν είναι ζητούμενό τους, αντιλήφθηκαν ότι από τη στιγμή που το Instagram γίνεται το νέο υπερόπλο δεν χρειάζονται πλέον την τηλεοπτική κάμερα. Τα εκατομμύρια των followers είναι το νέο τους κοινό και παράλληλα η νέα πηγή εσόδων τους. Εξάλλου για κάθε post που κάνουν το ποσό είναι εξαψήφιο -το λιγότερο...

Μπορεί λοιπόν το ΙΜDB να δίνει βαθμολογία στο ριάλιτι μόλις 2,8, όμως, όπως ανέφεραν και οι «NewYorkTimes», το KUWTK είναι ένα ιστορικό ριάλιτι που αποθέωσε την εικόνα πολύ πριν έρθει το Ιnstagram. Μια μεσοαστική οικογένεια από την Καλιφόρνια έγινε η πρώτη -τηλεοπτική- οικογένεια της Αμερικής, ενώ τα μέλη της εξελίχθηκαν ή άλλαξαν τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Λειτούργησαν τόσο ως παράδειγμα προς μίμηση όσο και ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Εθιξαν θέματα σοβαρά, όπως η μετάβαση φύλου, χωρίς να κρυφτούν, να προσβάλλουν, να φοβίσουν, ενώ παράλληλα ο τηλεθεατής παρακολουθούσε και την απροκάλυπτη επίδειξη του «λιπαρού» πλούτου των μελών της οικογένειας. Τίποτα δεν κρυβόταν, ενώ παράλληλα ήξερες ως τηλεθεατής ότι και τίποτα από αυτά που δεν έπρεπε δεν αποκαλύπτονταν. Eκτός ίσως από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες της momager και των παιδιών της.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Λίστα ζήτησε ο Μητσοτάκης - Από αύριο οι ανακοινώσεις για δήμους της Αττικής

Το κινητό μίλησε: Πώς η Εφη «λόκαρε» την Ιωάννα

Δολοφονία Μακρή: Ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι για την εκτέλεση του επιχειρηματία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr