Κορωνοϊός –Γαλλία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων

Κορωνοϊος: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι παγκοσμίως σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο – Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της

Τέλος λόγω κορωνοϊού στις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων βάζει η κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, κι ενώ προηγουμένως το όριο ήταν τα 1.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που στηρίζεται σε επίσημες πηγές, δείχνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική Κίνα.

«Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού» και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο F1.

Όπως παραδέχθηκε, οι 100 άνθρωποι ως ανώτατο όριο θα προκαλέσει «σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.

Η Τσεχία κλείνει τα σύνορα από τη Δευτέρα

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Μέχρι στιγμής, η Τσεχία μετρά 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς θανάτους. «Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών.

Σε υποχρεωτική καραντίνα όσοι φθάνουν από 15 χώρες

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε εξάλλου πως η διάδοση του νέου κορονοϊού θα θεωρείται αδίκημα.

Χθες, Πέμπτη, η Πράγα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊος: Έφτασαν στα 5 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία


Κορωνοϊός – Ιταλία: Ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες στη Ρώμη – Δεν θα γίνονται λειτουργίες


Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr