AstraZeneca: Το 93% πήγε σήμερα στο ραντεβού για το εμβόλιο

Η μεγάλη  πλειοψηφία των πολιτών παραμένουν πιστοί στο εμβολιαστικό σχέδιο - Έσπασε το «φράγμα» των 7 εκατ. δόσεων - Πάνω από 2,9 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους - Κάτω από 1.000 έπεσαν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό - Μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ένα 24ωρο μετά τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca σε ενήλικες άνω των 60 ετών μόνο, οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο πολυσυζητημένο εμβόλιο, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν κύμα ακυρώσεων στα προγραμματισμένα ραντεβού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca σήμερα, από τα 8.750 προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο έως τις 7μ.μ., πραγματοποιήθηκαν τα 8.681, ένα ποσοστό δηλαδή 93%. Συνολικά, τα ραντεβού με AstraZeneca για σήμερα ανέρχονταν στα 9.123.

Παρά τη μεγαλύτερη διστακτικότητα του πληθυσμού απέναντι στο AstraZeneca συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια -στο 1,89% οι ακυρώσεις για δεύτερη δόση ενώ για Pfizer και Moderna στα 0,5% και 0,45% αντίστοιχα-, η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα παρέμειναν πιστοί στο εμβολιαστικό σχέδιο, όπως συστήνει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δίχως να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες αναφορικά με τους 470.000 πολίτες που έχουν κλείσει το ραντεβού τους για δεύτερη δόση με AstraZeneca και εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση (πχ θρομβώσεις) ή πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα. Σύμφωνα με την τελευταία σύσταση, δύνανται να αιτηθούν μέσω του θεράποντος ιατρού τους, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 με άλλο εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα απόφαση περί τη σύσταση και όχι απαγόρευση όπως διευκρίνισε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αφορά 1.300 περίπου άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για 1η δόση με AstraZeneca, και τα οποία θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει κανονικά

Την πίστη του στην επιστήμη και το έργο της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, καθησυχάζοντας και από την πλευρά του τις όποιες ανησυχίες ενδεχομένως προκάλεσε η νέα σύσταση.

Έτσι, μετά τη διαβεβαίωση του κ. Θεμιστοκλέους πως στις 270.000 δεύτερες δόσεις με AstraZeneca στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό συναγερμού, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν εμβολιαστεί με το εν λόγω σκεύασμα. «Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν», δήλωσε νωρίτερα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περισσότερες από 20 χώρες που συστήνουν η δεύτερη δόση AstraZeneca να γίνεται κανονικά. «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε».

Οι εξελίξεις, όπως έχει φανεί ήδη από χθες, καθιστούν αναγκαία την κατανόηση από τον κόσμο του τρόπου που λειτουργεί η επιστήμη, μέσα από συνεχείς ανατροπές και επιβεβαιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε του διαφορετικούς λόγους που είχαν οδηγήσει προ διμήνου στην απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις ηλικίες 30-59 -105 θάνατοι 105 θάνατοι τον Απρίλιο 2021 και 77 τον Μάιο από την ηλικιακή ομάδα-, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται συνεχώς σύμφωνα με τις επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία.

Κάτω από 1.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Για πρώτη φορά, απ’ όταν το σφοδρό τρίτο επιδημικό κύμα που «λύγισε» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες έπεσαν κάτω από τους 1.000 και συγκεκριμένα στους 900, όταν στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου μόνο στην Αττική ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 917.

Μείωση καταγράφεται στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων (343 από 353 χθες) όσο και στον δείκτη θετικότητας από τα τεστ κορωνοϊού (1,65% από 2,43%). Τα 835 σημερινά νέα κρούσματα είναι διπλάσια σχεδόν των 472 χθεσινών, επί σημαντικά περισσότερων όμως ελέγχων (50.580-19.402).

Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός στους ημερήσιους θανάτους από COVID-19 (22) όσο και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις 94 το περασμένο 24ωρο έναντι 66 προχθές.

Συνολικά η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αποτυπώνει την αποδρομή του τρίτου κύματος, με το κέντρο της Αθήνας να φέρει το μοναδικό τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (112 από τα 397 του λεκανοπεδίου), με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί (68) και την Κω να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με τα 15 νέα κρούσματα να μεταφράζονται σε 43,61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Αστικά λύματα: Μεγάλη μείωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αύξηση στη Θεσσαλία

Σημαντική μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Αττικής (-47%) και Ιωαννίνων (-66%) αποτυπώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τους εργαστηριακούς ελέγχους για την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, με τη Θεσσαλονίκη (-27%) και την Ξάνθη (-19%) να ακολουθούν με οριακές μειώσεις.

Συνολικά πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 31 Μαΐου - 6 Ιουνίου 2021 αποτυπώνονται σε δύο ακόμα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο, το Ρέθυμνο και την Πάτρα.

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%) καθώς επίσης αύξηση παρουσίασαν και οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Παίρνει σάρκα και οστά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πάνω από 107 δισ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο της ΕΕ

Έλενα Ράπτη: Αναγκαία η τάξη, η αξιοκρατία και η διαφάνεια σε όλο το φάσμα του αθλητισμού

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ο Ερντογάν - Υπέγραψε σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με Αζερμπαϊτζάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr