Καραμούζης: Πλήρης αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης Τραπεζών

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό του Νίκου Καραμούζη ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Εξωστρέφεια, συλλογικότητα, κύρος, επιρροή και αποτελεσματικότητα χαρακτήρισαν την Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατά τη θητεία του προέδρου της, Νίκου Καραμούζη, η οποία ολοκληρώθηκε με τη σκυτάλη να περνάει στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χατζηνικολάου.

Ο κ. Καραμούζης σε ειδική εκδήλωση αναφέρθηκε στο έργο που έγινε στην ΕΕΤ από τον τον Δεκέμβριο του 2016 που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου.

Όπως είπε το σχέδιο δράσης που περιέγραψε στην αρχή της θητείας του, υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Η προσπάθειά μας στην ΕΕΤ στόχευε από τη πρώτη μέρα:

-στην πλήρη αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της Ένωσης, εντός και εκτός Ελλάδος,

-στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την αναδιάρθρωση των λειτουργιών της, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις στο χρηματοπιστωτικό χώρο,

-στη διαμόρφωση μιας νέας ενεργούς συλλογικότητας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων όλων των στελεχών και διοικήσεων των τραπεζών ,

-στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών στην πελατεία, την οικονομία, την κοινωνία και τους φορείς λήψεις αποφάσεων.

Στο εσωτερικό της Ένωσης δημιουργήθηκαν 4 νέες διατραπεζικές επιτροπές, που συγκροτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό χώρο,

1. Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων,

2. Ψηφιακού Μετασχηματισμού,

3. CFOs,

4. Πληρωμών και λειτουργειών,

όπου σε συνεργασία με την αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίου, και σε συνδυασμό με τις λοιπές διατραπεζικές επιτροπές, παρήγαγαν σημαντικό έργο και προώθησαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κλάδου με την ευρύτερη έννοια.

Επέλυσαν δε μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα του κλάδου, συναργαζόμενοι με τις αρμόδιες αρχές,την ΤτΕ, το ΤΧΣ, την Κυβέρνηση καιτην Αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας, η Ένωση απέκτησε δυο νέα μέλη, την Επενδυτική Τράπεζα και την Praxia και είμαι ευτυχής που και η Aegean Baltic εξετάζει και αυτή τη συμμετοχή της στην ΕΕΤ.

Επίσης, αναβαθμίστηκαν τα εσωτερικά συστήματα πληροφορικής και διαμορφώθηκε νέα πλατφόρμα όπου αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες, οι μελέτες, τα πορίσματα επιτροπών, η agenda συναντήσεων και το υλικό που διανέμεται σ’ όλες τις επιτροπές τηςΈνωσης,καθώς και στις Επιτροπές της Federation Bankaire, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕΤ.Στην παραπάνω πλατφόρμα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ΕΕΤ.

Γιορτάσαμε με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην ΕΕΤ, τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της.Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκοπή Παυλόπουλου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίσημο δείπνο στο Ζάππειο, τιμήσαμε για την πολύχρονη προσφορά του μια σπάνια και άξια προσωπικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τον τέως Πρόεδρο της Alpha Bank, κ. Γιάννη Κωστόπουλο, παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στη διάρκεια της θητείας αυτού του Δ.Σ. της ΕΕΤ, έγιναν :

Ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της δραστηριότητας του ΔΙΑΣ, με την αποδοχή σημαντικών πληρωμών του Δημοσίου, και η τεράστια συνεισφορά των τραπεζών, που κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ ΔΙΑΣ, στα έσοδά της, ήταν ο λόγος για τον οποίο διερευνήθηκε, χωρίς αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή, η εξαγορά του ποσοστού της ΤτΕ. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, καθώς στο χώρο των πληρωμών έχουν εισέλθει πλέον και νέοι παίκτες, κυρίως όμως επειδή οι τράπεζες στηρίζουν την παραγωγική δράση της ΔΙΑΣ.

Πολλές ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά το τραπεζικό σύστημα, ιδίως στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ή στην αντιμετώπιση σοβαρών φορολογικών θεμάτων, αλλά και γενικότερα στη συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Η ΄Ενωση αποδείχθηκε σοβαρός συνομιλητής σε όλες αυτές τις διεργασίες και μέσω των επιτροπών της αναβάθμισε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι η ένωση έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της σε κάθε σοβαρή αλλαγή που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια.

Το εκπαιδευτικό ινστιτούτο όχι μόνο συνέχισε την εκπαιδευτική του δραστηριότητα και μάλιστα με σύγχρονα μέσα, αλλά επεξέτεινε το έργο του και στον τομέα της κοινωνικής εκπαίδευσης, παράλληλα δε έθεσε τις βάσεις για συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, όπως λ.χ. τη Moodys analytics.

O μεσολαβητής μετεξελίχθηκε από κέντρο παραπόνων των πελατών σε σύγχρονο κέντρο διαμεσολάβησης και εφόσον υπάρξει η κατάλληλη στήριξη από τις τράπεζες θα πρωτοστατήσει στην εναλλακτική επίλυση διαφορών, δίνοντας σοβαρή ώθηση στην επιτάχυνση της επίλυσης διενέξεων με τους πελάτες.

Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, τρεις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 4 συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, 4 συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ν.Δ.,συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης,τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Συμμετείχαμε ενεργά στην κατάρτιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και την επέκταση του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, ενώ διαμορφώσαμε χωρίς επιτυχία σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση των κριτηρίων διώξεων κατά τραπεζικών στελεχών, βασιζόμενες σε αυτομήνυση και ανώνυμες καταγγελίες.

Έγινε η ΕΕΤ βασικός και αξιόπιστος συνομιλητής των θεσμών.

Διαμορφώσαμε τρεις επιτροπές συνεργασίας της ΕΕΤ με τα αρμόδια Υπουργεία για θέματα Ανάπτυξης καιNPLs, Λογιστικών και Φορολογικών θεμάτων και θεμάτων δικαιοσύνης.

Είχαμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια ή περισσότερες συναντήσεις με : τον Klaus Regling, ESM, την τότε Πρόεδρο του SSM Danielle Nouy, με τους εκπροσώπους του SSM Ramon Quintanna και Rolf Klug, με τον τότε αντιπρόεδρο της ECB Vitor Constancio, με τoν Πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Dr. Jens Weidman, με την αντιπρόεδρο του SSM κυρία Sabine Lautenschlager, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Benoit Coeure, με τη γραμματέα του IMF, κα. Christine Lagarde στο Λονδινο, με τα στελέχη του IMF, Paul Thomsen, Delia Velculescu,με το Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Declan Costello, με τους επίτροπους Pierre Moscovici, Gunther Oettinger, τον εκπρόσωπο τύπου της Commission κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον Γενικό Διευθυντή προϋπολογισμού Carsten Allath, τον νέο Πρόεδρο του SSM Andrea Enria και τον Πρόεδρό της ΕΤΕ κ. Werner Hoyer.

Οργανώσαμε ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού χώρου, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, όπως του Jean Lemierre, Προέδρου της BNP, του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Bank κ. John Cryan, του Klaus Regling, Γενικού Διευθυντή του ESM, του Jens Weidman, Προέδρου της Bundensbank και του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπου της Commission.

Οργανώσαμε συναντήσεις εργασίας, με το σημαντικό αριθμό Πρέσβεων όπως γεύματα εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τις ηγεσίες του Χ.Α., του ΤΧΣ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τους παραγωγικούς φορείς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, Ένωση Εφοπλιστών, ΙΟΒΕ, εκπροσώπων εταιριών μελών, τους Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών.

Οι επαφές μας στο εξωτερικό ήταν σημαντικές και θεωρώ ότι με τις επισκέψεις μας στον SSM, στους Επιτρόπους της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο ΔΝΤ, στους επικεφαλής των θεσμών (που συναντήσαμε πολλές φορές στην Ελλάδα) ανασκευάσαμε έστω και εν μέρει την αρνητική εικόνα που είχαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έβλεπαν ως μέρος του ελληνικού προβλήματος, λόγω κυρίως του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Λ.χ. επισκεφτήκαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το νέο επικεφαλής του SSM κ. Enria.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling και ο Πρόεδρος της Bundesbank κ. Weidmann (Βάϊντμαν) όχι μόνο δέχθηκαν να μας συναντήσουν στο Λουξεμβούργο και στη Φρανκφούρτη, αλλά και πρόθυμα αποδέχθηκαν πρόσκλησή μας να έρθουν ως κεντρικοί ομιλητές, ο πρώτος στην επετειακή εκδήλωση των 90 ετών τον Ιούνιο του 2018 και ο δεύτερος σε επίσημο δείπνο στη Μεγάλη Βρετανία στις 30 Αυγούστου 2018.

Αποχωρώντας από τη θέση του Προέδρου, ο κ. Καραμούζης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ κ. Χ. Απαλαγάκη τον Βασίλη Παναγιωτίδη και τους συνεργατές τους, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού της ΕΕΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr