Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Σε αυτοψία εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές και κτίσματα – Σύμφωνα με την απόφαση κατεδάφισης, αλλοιώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού 

Την κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου προβλέπει ρύθμιση που κατατέθηκε σε τροπολογία περί «κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις».

Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων θα γίνει με απευθείας υπουργική απόφαση, καθώς θεωρείται ότι η παρουσία τους αλλοιώνει τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού.

Στην τροπολογία γίνεται αναφορά στη σημασία της Μακρονήσου, ως ιστορικού τόπου εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών, εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα, ιδίως κατά την περίοδο 1946-1953.

Ωστόσο, θεωρείται ότι το νησί έχει βεβηλωθεί από αυθαίρετες παρεμβάσεις, που δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθούν λόγω της απόστασης του νησιού από τον δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά, αλλά και της έλλειψης των αναγκαίων υλικών και οργανωτικών μέσων για τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των διατηρητέων κτισμάτων της Μακρονήσου, εκείνων δηλαδή που έχτισαν οι ίδιοι οι εκτοπισμένοι.

Μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, σε αυτοψία που διενήργησαν διαπίστωσαν την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η ανάγκη αποκατάστασης της ιστορικότητας του τόπου και της αποτροπής αντίστοιχων αυθαίρετων παρεμβάσεων στο μέλλον, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία και την κατεδάφισή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr