Απέκλεισαν τα παιδιά των πεσόντων του Έπους του 1940 από το τρισάγιο στους Βουλιαράτες

Διαμαρτυρίες συγγενών και απογόνων

Εν κρυπτώ μετέφεραν τα οστά 100 Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού 1940 – 1941 στο οστεοφυλάκιο του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου Βουλιαρατών χωρίς να ενημερώσουν τους συγγενείς τους, που περίμεναν 77 χρόνια για να τιμήσουν τους ανθρώπους τους.

Όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γεώργιος Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -1941, σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων, στην Βόρειο Ήπειρο, τα οστά 100 Ελλήνων στρατιωτών που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα στον ομαδικό τάφο της Κλεισούρας προκειμένου να ταφούν. Στο τρισάγιο που τελέστηκε... prive παρουσία εκπροσώπων του Υπ. Εξωτερικών και της Πρέσβειρας της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Ελένης Σουρανή, δεν κλήθηκαν να παραστούν συγγενείς και απόγονοι των νεκρών ηρώων, αν και το είχε ζητήσει με γραπτό αίτημα η Ένωση και ο κ.Σούρλας. “Στην τελετή αυτή, την πρώτη μετά τη Συμφωνία με την Αλβανία, που με καρτερικότητα ανέμεναν τα παιδιά των Πεσόντων για 78 ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο δεν προσκλήθηκαν όπως άλλοι, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό αίτημα που υπέβαλε η Ένωση να παραστούν έστω μέλη του Δ.Σ. - παιδιά πεσόντων” λέει ο κ.Σούρλας, κάνοντας αναφορά και στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα απο τις Βρυξέλλες : “Είναι η «πρώτη τελετή στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στη γη της Αλβανίας», όπως είπε ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες, αλλά όμως με αποκλεισμένους τους συγγενείς τους κ. Πρωθυπουργέ”. Το θλιβερό αυτό γεγονός, έρχεται να προστεθεί και σε άλλα περιστατικά απαράδεκτης συμπεριφοράς απέναντι στους συγγενείς και την Ένωση, αλλά δεν είναι του παρόντος να γίνει εκτενής αναφορά” τόνισε.

Οι εργασίες εκταφής Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-1941, ξεκίνησαν στις 22/1/2018 -μετά τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας- και θα συνεχιστούν επ’ αορίστου και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της “Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 1941”, “η Ένωση θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας. Οι συγγενείς θα πράξουν το θρησκευτικό τους καθήκον, σύντομα σε ειδική τελετή με την επιβαλλόμενη σεμνότητα, που άλλωστε απορρέει από τον πόνο για τα προσφιλή τους πρόσωπα. Ως προς εκείνους που θέλουν να αγνοούν τους συγγενείς των πεσόντων, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα αντιληφθούν την εκτροπή τους από την ηθική τάξη και το ατόπημα του αποκλεισμού από θρησκευτικές τελετές. Θα κατανοήσουν ότι αυτή η ιερή υπόθεση δεν προσφέρεται για προσωπική προβολή και καιροσκοπισμό, ιδίως από ορισμένους που τελευταία πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα και τώρα κομπάζουν για τα επιτεύγματά τους”.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr