Γιατί είναι παράνομη η χορήγηση προστασίας στους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis

Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπαγωγή στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα θα έπρεπε να έχει υπογράψει και ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, πράγμα που δεν έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση

Μια παράλειψη που ενδεχομένως θα βοηθήσει στο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis εκτιμούν ότι έχουν βρει τα νομικά επιτελεία ορισμένων εκ των πολιτικών τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του
matrix24 η παράλειψη συνίσταται στο ότι η υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας θα έπρεπε να υπογράφεται όχι μόνον από την εισαγγελέα Τουλουπάκη και τους δύο άλλους ανκριτές, αλλά και από κάποιον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό, για παράδειγμα έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοια υπογραφή δεν υπάρχει. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η υπαγωγή των τριών μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας δεν είναι σύννομη και θα πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους προκειμένου οι δέκα κατηγορούμενοι να χρησιμοποιήσουν εις βάρος τους όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει ο νόμος.

Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας μόνο με απόφαση του εισαγγελέα πρωτοδικών. «Αν μιλάμε για υπόθεση δημοσίου συμφέροντος όπως συμβαίνει με την υπόθεση Novartis χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όταν πήγα να δω τις δικογραφίες δεν είδα να υπάρχει τέτοια έγκριση. Ρώτησα στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο και πληροφορήθηκαν ότι δεν υπάρχει έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις είναι άκυρες για έλλειψη προδικασίας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ.