«Ξέπλυμα» 4 δισ. με Bitcoin: Η δίκη του 38χρονου που «διεκδικούν» ΗΠΑ και Ρωσία

Σήμερα εξετάστηκε το αίτημα για έκδοση του 38χρονου Ρώσου στην Αμερική - Προσευχόταν στο δικαστήριο η σύζυγος του κατηγορούμενου - Αναμένεται η δίκη για το αίτημα έκδοσης στη Ρωσία

Στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η δίκη του 38χρονου Ρώσου που «διεκδικείται» από ΗΠΑ και Ρωσία για ξέπλυμα με Bitcoin.

Στη σημερινή δίκη στην οποία έδωσε το παρών ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και η σύζυγος του 38χρονου, εξετάστηκε το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι αμερικανικές αρχές με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εκτιμά ότι το ύψος του «ξεπλύματος» μέσω Bitcoin ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 4 δισ. ευρώ!

Η διαδικασία στο ακροατήριο ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου -το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει εάν θα κάνει δεκτό ή όχι το αμερικανικό αίτημα- διεκόπη για μία ώρα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε το νομικό επιτελείο του 38χρονου εκζητούμενου.Ο 38χρονος Ρώσος, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, γνωρίζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της συζύγου του 38χρονου, η οποία κρατούσε στα χέρια της την Αγία Γραφή και προσευχόταν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Καταρρίψαμε τα επιχειρήματα ένα προς ένα» είπε μετά το τέλος της διαδικασίας ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συνήγορος του 38χρονου Ρώσου. 

Από την πλευρά του κατηγορούμενου διακινήθηκε το επιχείρημα ότι ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μέσω Bitcoin είναι φτωχός. Ωστόσο, όταν συνελήφθη στη Χαλκιδική ο 38χρονος διέμενε σε πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου.  Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου.

Η σύζυγος του 38χρονου Ρώσου
Την υπεράσπιση του 38χρονου έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος


Παρών στο δικαστήριο και ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη (ο μεσαίος εικονιζόμενος)


Η υπόθεση του Ρώσου απασχολεί τα αμερικανικά ΜΜΕ με το ABC, το CNBC και την Washington Post να παρακολουθούν την υπόθεση περιμένοντας με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Το χρονικό της υπόθεσης
Ο 38χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Η βασική κατηγορία που του προσάπτουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.). Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ..

Τις τελευταίες μέρες έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης νέο αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, αυτή τη φορά από τη Ρωσία, όπου κατηγορείται για απάτη. Η υπόθεση -βέβαια- θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με την υπόθεση των bitcoin, καθώς, σύμφωνα με τα ρωσικά διωκτικά έγγραφα, συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών, με την απάτη να προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το Δικαστικό Συμβούλιο -σε άλλη δικάσιμο που θα προσδιοριστεί- θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και για το αίτημα των Ρώσων.

Πάντως, παρά την όποια γνωμοδότηση δικαστηρίου, την τελική απόφαση στις περιπτώσεις αλλοδαπών που εκζητούνται έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.