Σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Την τελευταία εβδομάδα διασώθηκαν 475 άτομα, σε 11 επιχειρήσεις - Συνελήφθησαν πέντε διακινητές

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, αναδεικνύοντας μία τάση, η οποία θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγικές στιγμές που έλαβαν χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του
Λιμενικού Σώματος, την τελευταία εβδομάδα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου, παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 25 Ιουλίου, διασώθηκαν 475 πρόσφυγες και μετανάστες, σε 11 επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν τόσο από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, όσο και από τις διεθνείς δυνάμεις. Κατά την επέμβαση των δυνάμεων διάσωσης, συνελήφθησαν πέντε διακινητές και κατασχέθηκαν τρία φουσκωτά σκάφη και ένα πλοίο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη μεταφορά των προσφύγων και
μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Την Κυριακή το απόγευμα, το Λιμενικό εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 15 πρόσφυγες και μετανάστες, ανοιχτά της περιοχής Ψιλή Άμμος, στη Σάμο. Οι Έλληνες λιμενικοί ακινητοποίησαν το σκάφος και προχώρησαν στη σύλληψη ενός 33χρονου διακινητή.

Το πρωί της Κυριακής επίσης, εντοπίστηκε ένα ακόμη σκάφος, με 12 πρόσφυγες και μετανάστες, ανοιχτά της Κω, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου του Λούρου. Το φουσκωτό είχε αρχίσει να βουλιάζει και χρειάστηκε ειδική επιχείρηση για τη διάσωση των ανθρώπων που επέβαιναν πάνω σε αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr