Χωρίς συμφωνία για τα οδοφράγματα η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Έρχιουρμαν 

Απορρίφθηκε μία από τις δύο προτάσεις του Κύπριου Προέδρου, ενώ εκκρεμεί απάντηση για τη δεύτερη - Στις 9 Νοεμβρίου η τριμερής συνάντηση με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν

Χωρίς συμφωνία για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, αλλά με αποφάσεις για δύο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ολοκληρώθηκε σήμερα, η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, πριν από την άφιξη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, στις 29 Οκτωβρίου. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε για τις 9 Νοεμβρίου τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της κας Ολγκίν.

Η σημερινή συνάντηση, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε «καλή», διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την ουσία του Κυπριακού και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μία απόρριψη και μία εκκρεμότητα για οδοφράγματα

Το ζήτημα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών εξακολουθεί να αποτελεί βασική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος μετά τη συνάντηση, υπέβαλε στον Τουφάν Έρχιουρμαν δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη απορρίφθηκε, ενώ για τη δεύτερη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε διευκρινίσεις και περισσότερο χρόνο, δεσμευόμενος να απαντήσει στην επόμενη συνάντησή τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να δημοσιοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων, εξηγώντας ότι δεν επιθυμεί να επηρεάσει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου – Αθηένου παραμένει βασική προϋπόθεση για την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι οι νέες προτάσεις που κατέθεσε αφορούν πρόσθετες διευθετήσεις.

Θετικές απαντήσεις σε δύο από τις 19 προτάσεις
Περιορισμένη πρόοδος καταγράφηκε στις προτάσεις που είχε υποβάλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, μέσω της αρμόδιας δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, καθώς και στην ανταλλαγή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τη δεύτερη πρωτοβουλία προβλέπεται αρχικά ανταλλαγή καταλόγων με τα σχετικά αντικείμενα, ώστε να ακολουθήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες περιλαμβάνονται στις 19 προτάσεις που έχει θέσει ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Για έξι ή επτά από αυτές εξακολουθεί να αναμένει απαντήσεις, ενώ κάποιες άλλες έχουν ήδη απορριφθεί. Όπως εξήγησε, η απόρριψη δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εισηγήσεις αποσύρονται οριστικά.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν κοινές συναντήσεις των δύο ηγετών με τις Τεχνικές Επιτροπές Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νεολαίας, καθώς και με το Συμβουλευτικό Σώμα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επιστρέφει η Ολγκίν
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική και επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη μεθοδολογία και την ουσία του Κυπριακού.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν αναμένεται στην Κύπρο στις 29 Οκτωβρίου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν, πριν από την κοινή συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με την απεσταλμένη όσες φορές χρειαστεί, ακόμη και καθημερινά, εφόσον αυτό εξυπηρετεί την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Δύο διπλωματικές προσπάθειες για νέα πενταμερή
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνέδεσε το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό με δύο εξελίξεις.
Η πρώτη αφορά τα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα γίνουν με την Ολγκίν για την ουσία και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η δεύτερη αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιχειρεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε σημαντική συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ερωτηθείς εάν πρόκειται για επαφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, λέγοντας ότι αναμένει την επίσημη ενημέρωση από την ΕΕ.

Παραμένει η διαφωνία για συνομιλίες
Παρά τη συνέχιση των συναντήσεων, οι διαφορές των δύο πλευρών για τον τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων δεν έχουν γεφυρωθεί.

Η Λευκωσία επιδιώκει επανέναρξη από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το 2017, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Αντίθετα, ο Τουφάν Έρχιουρμαν επιμένει ότι πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία για τη μεθοδολογία της νέας διαδικασίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», υποστήριξε ότι η κατ' αρχήν αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι η εκ των προτέρων αποδοχή συγκεκριμένων θέσεων ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών δυσκολεύει την προσπάθεια.

Η σημερινή συνάντηση δεν οδήγησε σε ανακοίνωση για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Διατήρησε, ωστόσο, την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών και καθόρισε τα επόμενα βήματα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, όταν θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει επαρκές έδαφος για την προώθηση νέας διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr