Giovanna Καμπούρη: Ένα οικουμενικό όραμα με αφετηρία το Γαλαξείδι
05.05.202608:06
Συνέντευξη στον Άρη Γαβριελάτο
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος
Με αφορμή τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μαζί στη Ζωή, Μαζί στη Σκηνή», που ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η πρόεδρος της «Εστίας Αγιος Νικόλαος» μιλά για την κοινότητα όπου άτομα με και χωρίς αναπηρία ζουν, εργάζονται και δημιουργούν μαζί
Η Giovanna Καμπούρη είναι Ελληνίδα της Διασποράς με κομβική παρουσία σε διοικητικά συμβούλια πολυεθνικών εταιρειών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Από το 2011 είναι πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος «Εστία Αγιος Νικόλαος», ενώ το 2022, μετά από 45 χρόνια ζωής στο εξωτερικό, επέλεξε να μετακομίσει στην Ελλάδα, με κύριο σκοπό να συμβάλει από κοντά πλέον στην ανάπτυξη της «Εστίας» και στη διάχυση της ισότιμης συμπερίληψης των ΑμεΑ στην ελληνική κοινωνία.
Φέτος, η κοινότητα «Εστία Αγιος Νικόλαος» συμπληρώνει 33 χρόνια προσφοράς με αφετηρία το Γαλαξείδι, όπου άτομα με και χωρίς αναπτυξιακές αναπηρίες ζουν, εργάζονται και δημιουργούν μαζί, καταφέρνοντας, μεταξύ άλλων, να καταρρίψουν τα κοινωνικά στερεότυπα μέσω της τέχνης και του αθλητισμού. Η παράσταση «Μαζί στη Ζωή, Μαζί στη Σκηνή, μία ιστορία από το Γαλαξείδι», που ανεβαίνει στις 30 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι η επιβεβαίωση της θαυμαστής δουλειάς τους.
«Η “Εστία” έχει συμβάλει στη συνοχή της κοινωνίας ενώνοντας τους νέους με τους ηλικιωμένους, τους ντόπιους με τους ξένους και τα άτομα με και χωρίς αναπηρίες»
Gala: Τι σημαίνει για την «Εστία» αυτή η μετάβαση από την πλατεία του Γαλαξειδίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών; Giovanna Καμπούρη: Η μετάβαση αυτή μας γεμίζει χαρά και περηφάνεια. Για εμάς, η σκηνή του Μεγάρου δεν είναι απλώς ένας χώρος πολιτισμού, αλλά ένα βήμα ορατότητας. Το Μέγαρο μας υποστήριξε έμπρακτα, αγκαλιάζοντάς μας με ευαισθησία, ώστε να αναδείξουν την προσπάθειά μας με τον καλύτερο τρόπο. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε με το κοινό του το συγκλονιστικό, αλλά και άκρως ψυχαγωγικό έργο, πρώτο στο είδος του στη μεγάλη σκηνή.
G.: Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας; Ποιοι αποτελούν τον «θίασο του Γαλαξειδίου»; G.Κ.: Πρόκειται για ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα που δεν βασίζεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά στην αυθεντικότητα των ανθρώπων του θιάσου. Την παράσταση δημιούργησε η χορογράφος και ιστορικός Αθηνά Δόγκα, που με πολλή αγάπη γράφει, χορογραφεί και σκηνοθετεί. Ο θίασος αποτελείται από κατοίκους του Γαλαξειδίου. Είναι μια ζωντανή απεικόνιση της κοινωνίας μας. Χορεύουν άνθρωποι με σημαντικές δημόσιες θέσεις και επαγγέλματα, παιδιά του νηπιαγωγείου, ολόκληρες οικογένειες, και φυσικά τα άτομα της Εστίας με και χωρίς αναπηρίες. Κατευθυνόμενοι από την Αθηνά Δόγκα στις πρόβες από τον Ιανουάριο του 2025, όλα αυτά τα ποικίλα άτομα γνώρισαν και εμπιστεύτηκαν ο ένας τον άλλον και έγιναν πραγματικός θίασος. Στη φετινή μας παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η αγαπημένη μας ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα μάς τιμά ιδιαίτερα, αναλαμβάνοντας την αφήγηση. Η Κατερίνα Μεταξοπούλου προσφέρει τη δική της χορευτική εμπειρία, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του υπόλοιπου θιάσου. Επίσης, ο Πέτρος Σκούτας εμπλουτίζει το θέαμα με την κινηματογράφηση του χώρου και των ανθρώπων του Γαλαξειδίου.
G.: Κοιτάζοντας πίσω, στο 1ο Φεστιβάλ «Μαζί στη Γιορτή» το 2025, ποιος ήταν ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία; G.Κ.: Η επιτυχία ήταν συγκλονιστική. Σε ό,τι αφορά την παράσταση που θα ξαναδούμε τώρα στο Μέγαρο, η κατάμεστη πλατεία του Γαλαξειδίου από 700 άτομα έμεινε έκθαμβη. Και οι άλλες δράσεις του περσινού τριημέρου, όλες μάς εξέπληξαν με τον ενθουσιασμό που δημιούργησαν. Στην καλλιτεχνική σχολική δράση «Ισότιμες Κοινότητες» συνεργάστηκαν πάνω από 1.000 παιδιά από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Παρόμοια επιτυχία είχαμε και στους συναγωνιστικούς αγώνες δρόμου, στις μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο κτήμα της Εστίας και στις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών στο λιμάνι του Γαλαξειδίου. Αν και ήταν η πρώτη μας χρονιά, η οργάνωση ήταν άψογη χάρη στους υπέροχους 180 εθελοντές με τα κίτρινά τους μπλουζάκια-σήμα κατατεθέν πλέον του «Μαζί στη Γιορτή».
G.: Συχνά λέτε ότι αυτό το φεστιβάλ δεν αφορά μόνο την αναπηρία. Τι εννοείτε; G.Κ.: Πράγματι. Επιμένουμε ότι αυτή η γιορτή δεν αναδεικνύει την αναπηρία ή μια τυπική συμπερίληψη. Στόχος είναι να προβάλουμε κάθε ενεργό πολίτη. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία μας με το ΚΑΠΗ Γαλαξειδίου. Τα μέλη του πέρυσι δεσμεύτηκαν ως εθελοντές και έκτοτε συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις μας, ακόμη και σε αγώνες δρόμου. Η «Εστία» έχει συμβάλει στη συνοχή της κοινωνίας ενώνοντας τους νέους με τους ηλικιωμένους, τους ντόπιους με τους ξένους και τα άτομα με και χωρίς αναπηρίες.
G.: Το υπόλοιπο φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στη Φωκίδα, στις 22 και 23 Μαΐου. Τι νέο θα δούμε φέτος; G.Κ.: Κρατάμε όλους τους βασικούς πυλώνες από πέρυσι, αλλά με νέες αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και γαστρονομικές δράσεις. Θέλουμε και φέτος να εμπνεύσουμε ανθρώπους και ομάδες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν και να φύγουν ενθουσιασμένοι και δεσμευμένοι!
G.: Και λίγα λόγια για εσάς και την πορεία που σας έφερε έως εδώ. Πώς επηρέασε η καριέρα σας στο εξωτερικό τη δυνατότητα να διοικείτε την «Εστία»; G.Κ.: Για μένα, τα 45 χρόνια μου εκτός Ελλάδας -ως εκτελεστικό και μη εκτελεστικό μέλος της διοίκησης διεθνών εταιρειών- ήταν μια μερική προετοιμασία για να σταθώ στο ύψος της ευθύνης να διοικήσω την «Εστία» χωρίς να μπω στον πειρασμό να τη διευθύνω. Εφαρμόζουμε διακυβέρνηση διεθνούς επιπέδου με γνώμονα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του οργανισμού. Δίνουμε στους εργαζόμενους την κυριότητα των αποφάσεών τους στο πεδίο κι εμείς παρέχουμε το ασφαλές πλαίσιο διακυβέρνησης και ελέγχων.
G.: Κλείνοντας, ποιοι είναι οι άνθρωποι που έκαναν αυτό το όνειρο πραγματικότητα; G.Κ.: Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για το ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε ευρεία αποδοχή και βοήθεια από παντού. Το μήνυμά μας, της ισότιμης συνένωσης των ενεργών πολιτών κάθε ηλικίας και διαφορετικότητας, είχε άμεση απήχηση από τις αρχές, τους συλλόγους, τις εταιρείες και τους ίδιους τους πολίτες. Η δέσμευσή τους ξεπέρασε τις φιλοδοξίες μας. Φέτος η εθελοντική συμμετοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη και κάθε μέρα προστίθενται ομάδες και άτομα από κάθε πτυχή της κοινωνίας. Θέλω να τους ευχαριστήσω έναν προς έναν, η συμβολή τους μας δίνει φτερά! ◆