Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ Άκης Πετρετζίκης – Οι συνταγές του Mερακλή
08.07.202518:49
Άκης Πετρετζίκης: Την Κυριακή, στο Πρώτο Θέμα, στο νέο τεύχος μας απολαμβάνουμε τις Συνταγές του Mερακλή!
Τι μεζέδες καταφθάνουν στο τραπέζι μας; Μεζέδες της φάρμας, του βυθού, του μποστανιού & της στάνης! Γιατί το καλοκαίρι θέλει μεζέ και καλοπέραση...
Αυτή την Κυριακή και κάθε δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα, ο απόλυτος οδηγός μαγειρικής, που ο Άκης δημιούργησε αποκλειστικά για εσάς, έρχεται σπίτι σας, με το Πρώτο Θέμα. Οι συνταγές του μερακλή
Καλοκαιράκι με μεράκι χωρίς μεζεδάκια, δεν υπάρχει. Και το μεράκι στον μεζέ είναι φιλοσοφία. Είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως γεύμα, οι μεζέδες θέλουν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για να τους δημιουργήσουμε. Από τη στιγμή που θα εμπνευστούμε μέχρι τη στιγμή που θα τους σερβίρουμε.
Σε αυτό το τεύχος, παίρνουμε σβάρνα τις φάρμες, τους βυθούς, τα μποστάνια και τις στάνες και διαλέγουμε τα καλύτερα εποχικά του μήνα. Με τις ωριμασμένες γεύσεις τους δημιουργούμε μοναδικές μερακλίδικες συνταγές σε μικρά πιάτα για ξέγνοιαστη και νόστιμη απόλαυση με την οικογένεια και την παρέα!
Ας στήσουμε μαζί το πιο νόστιμο τραπέζι του καλοκαιριού και των διακοπών!
Ξεφυλλίστε τις σελίδες του τεύχους και ανακαλύψτε:
Mezes 💘 forever
Τους λόγους που αγαπάμε τόσο πολύ τους μεζέδες τους κάναμε αντικείμενο έρευνας και ανακαλύψαμε ουκ ολίγους. Είτε πάμε προς κρέατα ή θαλασσινά, είτε πάμε προς τυριά ή λαχανικά, ανακαλύπτουμε γιατί αρέσουν τόσο πολύ σε όλους.
Ιστορία με μεράκι
Κάνουμε μια νόστιμη διαδρομή πριν από 2.500 χρόνια τουλάχιστον μέχρι σήμερα ταξιδεύοντας στον δρόμο των μεζέδων που αποδεικνύεται πολύ μακρύς…
Και οι συνταγές!
Της φάρμας
Χοιρινό, αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο σε πιάτα μεζέ χορταίνουν την όρεξη που ανοίγει μετά τις βουτιές στη θάλασσα. Συνταγές γεμάτες γεύση και αρώματα και το μόνο που μένει να κάνετε είναι να αποφασίσετε τι καλό θα πιείτε για συνοδεία.
Τηγανιά χοιρινή, Μίνι κεμπάπ, Κεφτεδάκια, Πατατοσαλάτα με απάκι, Μπεκρή μεζέ με κοτόπουλο
Του βυθού
Εκτός από φανταστικούς μερακλίδικους μεζέδες, τα ψάρια και τα θαλασσινά μάς πάνε τα καλοκαίρια και σε εικόνες ψαρέματος, τράτας γεμάτης φρέσκο ψάρι που ’χει αράξει στο μουράγιο νωρίς το πρωί και μας περιμένει και νησιώτικης ψαραγοράς γεμάτης παραθεριστές. Με τα καλύτερα του μήνα, μαγειρέψαμε γαύρο, χταπόδι, θράψαλο, γαρίδες και μύδια... Τι άλλο να θελήσει κάποιος;
Χταπόδι σοφρίτο με φάβα, Γαύρος μαρινάτος, Τηγανητά μύδια, Γαρίδες σαγανάκι, Ντολμαδάκια με θράψαλο
Του μποστανιού
Τη ζέστη του καλοκαιριού μόνο η δροσιά των φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να τη σβήσει! Φρεσκάδα στο τραπέζι της οικογένειας ή της παρέας με δροσερά κολοκυθάκια, γλυκές μελιτζάνες και φυσικά ντομάτα. Φανταστικές συνταγές με όλα αυτά τα υπέροχα υλικά. Και βέβαια φράουλες και κεράσια στα καλύτερά τους, γι’ ακόμα περισσότερη γλύκα!
Ντοματοκεφτέδες με ντοματίνια και σάλτσα φέτας, Μελιτζάνες τηγανητές με ντιπ πιπεριάς, Κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, Γλυκό του κουταλιού φράουλα, Γλυκό του κουταλιού κεράσι
Της στάνης
Στο τραπέζι του μερακλή δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τα πολυαγαπημένα μας τυριά. Και όχι απλά κομμένα και απλωμένα στο πιάτο, αλλά περιποιημένα όπως τους πρέπει. Κλασικοί ή πειραγμένοι, οι μεζέδες της στάνης έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στις επιλογές και τον ουρανίσκο μας. Ανθότυρο, μαστέλο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι και φυσικά η αγαπημένη μας φέτα σε συνταγές που θα σας θυμίζουν για πάντα το φετινό καλοκαίρι!
Φέτα τυλιχτή με φύλλο κρούστας και μαρμελάδα ντομάτα, Κολοκυθοανθοί τηγανητοί γεμιστοί με τυριά, Μανούρι με μαρμελάδα σύκο και chutney δαμάσκηνο, Τυροσαλάτα με σπιτικές πίτες, Γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης
Και μην ξεχνάτε: Τα υλικά, η προετοιμασία και η εκτέλεση κάθε συνταγής, από το άλφα έως το ωμέγα, εύκολα και απλά, σαν να είμαστε μαζί με τον Άκη στην κουζίνα.