Κεφαλογιάννης για Χίο: «Η πυρκαγιά στο σύνολο του νησιού βρίσκεται σε μια ύφεση»
«Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν καταστροφές σε οικίες και σε υποδομές και το βασικότερο είναι ότι δεν είχαμε καμία απώλεια» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ο κ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε επίσης, ότι ήταν πολυτιμότατη η συνδρομή τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων και σε οχήματα αλλά και σε προσωπικό, της Αστυνομίας η οποία έκανε ένα εξαιρετικό έργο όσον αφορά τις εκκενώσεις των οικισμών όπου αυτό ήταν αναγκαίο, κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά και των πολλών πολιτών, συμπολιτών μας, εθελοντών, οι οποίοι βοήθησαν.
«Τις πρώτες 48 ώρες είχαν εκδοθεί 19 μηνύματα 112. Τα δύο ήταν προληπτικά και τα 17 ήταν για την απομάκρυνση του πληθυσμού από οικισμούς που κατά καιρούς κινδύνευσαν. Και βεβαίως, το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά στο σύνολο του νησιού βρίσκεται σε μια ύφεση, χάρη στην τιτάνια προσπάθεια παραπάνω από 600 συμπολιτών μας ένστολων και μη οι οποίοι βοήθησαν στην κατάσβεση της. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν καταστροφές αναφερόμενες σε οικίες και βεβαίως ούτε και σε υποδομές. Το βασικότερο είναι ότι δεν είχαμε καμία απώλεια» ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα σταλούν στο νησί αντίστοιχα κλιμάκια από τα συναρμόδια υπουργεία και αν χρειαστεί και από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για να καταγράψουν τις όποιες καταστροφές ή ζημιές έχουμε κυρίως στο γεωργικό κομμάτι και των υποδομών.
«Και βεβαίως όλοι αυτοί που έδωσαν την πραγματική μάχη, οι πυροσβέστες μας άνδρες και γυναίκες, ήταν κυριολεκτικά χωρίς βάρδιες, χωρίς ωράριο. Ενισχύθηκαν βεβαίως με δυνάμεις και τους αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια, όπως μαζί επίσης και τους εθελοντές μας» προσέθεσε αναφερόμενος στην τιτάνια προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά να λέγονται, διότι στην ουσία αυτή είναι η πολιτική προστασία της πατρίδας μας στην πράξη και παρατήρησε ότι πολλές φορές υπάρχει παγιωμένο στον δημόσιο διάλογο από πολλούς - και δη από αντιπολιτευτική διάθεση - αντανακλαστικό «που είναι το κράτος;». «Δεν υπάρχει πιο παραπλανητικό και αντιπαραγωγικό εργαλείο δημόσιας συζήτησης από αυτό το ερώτημα, γιατί το κράτος στην ουσία ανταποκρίνεται. Μπορεί να υπάρχουν πολλές φορές - και δεν αναφέρομαι μόνο στη Πολιτική Προστασία - καθυστερήσεις ή και ελλείψεις, αλλά νομίζω, ότι αν δει κανείς όλο το προηγούμενο διάστημα το πόσα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, θα διαπιστώσει ότι έχουμε υπερβεί πλέον τις 3.500 ενάρξεις πυρκαγιών και μόλις το τελευταίο τριήμερο είχαμε 148 ενάρξεις» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε σχετικώς με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, σημείωσε ότι «το να μένει κανείς σε μία εντός πλαισίου ειδική κριτική σε κάποια πράγματα, αλλά να ξεχνάει ή να μην αναφέρεται σε όλα τα προηγούμενα, είναι άδικο κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή, που δεν είναι άλλοι από τους πυροσβέστες μας».
Εξήγησε ότι αναφέρεται σε αυτό, διότι το παράδειγμα της Χίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολύ χρήσιμα συμπεράσματα: Το ότι είχαμε για παράδειγμα 17 εκκενώσεις οικισμών με έναν πολύ συντονισμένο και εν τάξει τρόπο, για τους 600 συμπολίτες μας κυρίως ένστολους, οι οποίοι βοήθησαν με δεκάδες οχήματα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ελεγχθούν οι πυρκαγιές στο νησί.
«Θεωρώ, λοιπόν, ότι όσα σας περιέγραψα προηγουμένως, δηλαδή, η ταχύτητα κινητοποίησης, η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων- και αυτό είναι μια κατάσταση που έχει το κράτος- η επιχειρησιακή ανταπόκριση αλλά και η προστασία του πληθυσμού, προφανώς, δεν έχουν γίνει από τύχη. Έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένα βήματα. Βήμα-βήμα χτίζεται ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας και νομίζω ότι και το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να προσθέσει σε αυτά τα βήματα τα οποία έχουν γίνει» κατέληξε ο υπουργός.
Κατέρρευσε η εκεχειρία, ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ ζήτησε από τον στρατό αντίποινα μετά τους πυραύλους από το Ιράν
Πιστοποίηση ασανσέρ: Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος του 1988 και δεν... προλαβαίνουμε
Δημοσκόπηση Interview: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 31,3%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,5% - Εκτός Βουλής με 2,9% ο ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr